Karácsony tett egy szívességet a Fidelitasnak, de ezzel el is felejtette a kampányígéreteit

2022. december 13. 16:00

Nem úgy, ahogy ígérte (gyalogos-, kerékpárosbarát közterek kialakítása). Pláne nem annyiért, amennyiért lehetett volna (öt milliárd forinttal drágábban). De a Lánchíd-projekt részeként elkészült a Clark Ádám téri körforgalom. Örül viszont a baloldali főpolgármester, mert tavasszal lesz hova például petúniákat, büdöskéket ültetni, így a Fidelitasnak sem kell többé aggódnia a virágok állapotáért.

2022. december 13. 16:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Egyértelmű, hogy fogy a levegő Karácsony Gergely körül. A baloldali főpolgármester ugyan biztos abban, 2024 tavaszán ismét az ellenzéki összefogással a háta mögött mérettetheti meg magát.

Kérdéses azonban, mit szólnak ehhez szövetségesei. A DK részéről Gyurcsány Ferenc lengette be elsőként, hogy egyáltalán „nem alapértelmezett” a városvezető támogatása. Később Komjáthi Imre, az MSZP újdonsült társelnöke is erről beszélt. Legutóbb pedig az LMP szúrt oda a főpolgármesternek, de immár nem párt-, hanem szakpolitikai alapon. Ungár Péter például azt írta, Karácsony „bő egy évvel a világ összes kamerájába belemondta, hogy a zöldpolitikának nincs meg a megfelelő támogatottsága Magyarországon”, most meg arról értekezik, „hogy a dugódíj rossz, a Lánchíd gyalogos híddá tétele bonyolult, és amúgy is a forgalomcsillapítás esetén olyan csúnyákat mondanak az autósok”. Képviselőtársa, Csárdi Antal meglátása szerint pedig a városvezető más zöld vállalások mögül is kifarolt már.

Mindent vissza, nyoma sincs Karácsony elveinek

Vegyük most a Lánchíd rekonstrukcióját és az ahhoz kapcsolódó beruházások, így a Clark Ádám tér felújítását. „Olyan utcákat alakítunk ki, ahol az emberek szívesen sétálnak vagy bicikliznek: ez jó az emberek egészségének, de a város egészének is. (…) Befogadó, mindenki számára használható köztereket alakítunk ki: felgyorsítjuk az akadálymentes közlekedés és közterek biztosítását” – ígérte Karácsony, még a 2019-es fővárosi kampánya idején. Csakhogy ebből (sem) lett semmi, hiszen minap jött a bejelentés: nem csupán a Lánchíd-projekt ért el olyan fázisához, amelynek köszönhetően december közepétől a buszok mellett a taxik, motorosok és kerékpárosok is átroboghatnak;

de a Clark Ádám tér is visszanyerte eredeti (!) formáját.

Nem az történt, amit a főpolgármester hangoztatott. És pláne nem az, amit a már általa is dirigált városvezetés célul tűzött ki: egy kisebbre szabott körforgalom, amely kompromisszumot eredményezett volna a gyalogos, kerékpáros és autós forgalom számára.

Furcsa mód, ha a Clark Ádám tér nem az eredeti formáját nyerte volna most vissza, hanem, mondjuk annak az elvnek a mentén haladtak volna Karácsonyék, amelyet 2019 őszétől elméletileg meghirdettek, de legalább hagyták volna végig futni az előző önkormányzat elképzeléseit, akkor ma úgy nézne ki a Lánchíd budai oldala, mint ami az eredeti, Tarlós István idején prezentált tervekben szerepelt. Vagy úgy, mint amit Magyar Kerékpárosklub vázolt fel, az önkormányzati voksolásokat megelőzően.

Voltak tervek, nem is egy, de nekik nem kellett

Nézzük az eredeti forgatókönyvet: „A szabadidős, pihenési és turisztikai lehetőségek javítása érdekében megújulnak, könnyen elérhetővé válnak és összekapcsolódnak a gyalogos- és zöldfelületek – közölte még 2019 nyarán a BKK. – Kitértek arra is, hogy épületek előtti járdák kiszélesítését, a megmaradó útfelületeken pedig új gyalogos átkelési lehetőségek kijelölését tervezik. (…)

Ugyanakkor a járműforgalom csillapítása mellett fennmarad a Bel-Buda és a pesti belváros összekötését biztosító fontos közlekedési folyosó forgalmi szerepe. A BKK tájékoztatása szerint Clark Ádám téren biztosítani kell a gyalogos terek növelését és az átjárás lehetőségét minden irányba.”

 

Részlet a projekt akkori irányítója, Forgács Dávid prezentációjából: szélesebb járdák, élhetőbb terek
Részlet a projekt akkori irányítója, Forgács Dávid prezentációjából: szélesebb járdák, élhetőbb terek

 

Vessünk egy pillantást a kerékpárosok javaslatára is: legyen lényegesebben nagyobb hely biztosítva a gyalogosoknak; alakítsanak ki minden irányban kényelmes, biztonságos és folytonos kerékpáros kapcsolatot; egyik közlekedési módot se hozzák hátrányos helyzetbe. A részleteket ITT olvashatják.

 

A javasolt körforgalom a kis mérete ellenére is jellemzően nagyobb az átlagos budapesti körforgalmaknál, így minden gépjármű számára használható
A javasolt körforgalom a kis mérete ellenére is jellemzően nagyobb az átlagos budapesti körforgalmaknál, így minden gépjármű számára használható

 

De milyen lett?

 

Forrás: Facebook (Főmterv Zrt.)
Forrás: Facebook (Főmterv Zrt.)

 

Ilyen. Nincs nagyobb járdafelület. Nincsenek élhetőbb terek.

Ami újdonság maradt csupán, az az új útburkolat, valamint a minden bizonnyal visszakerülő virágágyás. Utóbbiról Karácsony nem is feledkezett el említést tenni, mert mint írta minap: „Emlékeztek, amikor ifjú fideszesek tavaly nyáron pár virágcseréppel, meg a lakájmédiával felszerelkezve felvonultak, hogy világgá kürtöljék: »énkezemmel« pusztítom el a Clark Ádám téri virágágyást, és ez botrány, tűrhetetlen, stb. Tudom persze, hogy ami a Fidesznek is ciki, azt csinálja a Fidelitas, de eddig nem sikerült átvinni náluk azt a tényt, hogy a legendás virágágyás, ahogyan a Lánchíd, nemhogy nem tűnik el, de megújul és megszépül.”

Hogy miért maradtak ki a zöld-, gyalogos- és kerékpárosbarát elképzelések a Clark Ádám tér „kialakításánál”, arra a baloldali városvezető kabinetfőnöke, Balogh Samu adta meg a választ, méghozzá egy Facebook-hozzászólásban: „A körforgalom megléte nagyon sok budapestinek nagyon fontos. Ez kiderült akkor is, amikor a kormányzati propaganda ok nélkül azt írta, hogy meg fog szűnni. Rengeteg megkeresés érkezett hozzánk. Ezzel együtt, szerintünk is fontos része Budapestnek. A körforgalom átépítése nem volt része a Lánchíd felújításának.

A főváros baloldali vezetése tehát ennyivel tudta le a projektet.

Nyitókép: Facebook

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. december 14. 09:45
Van még egy két dolog, amivel Karácsony villogni fog, amit Tarlós indított el, a kormány finanszírozott, ő csak drágábban és szűkített tartalommal megvalósított (már amennyire megvalósítás a fészbúkozás melletti a helyettesekre bízott munka)... Szóval lenne neki mire hallgatni...
Palatin
2022. december 13. 19:46
Karácsonyból, ebböl a "tisztakezü" (bruhahaha...), tesze-fosza Mekk Elekböl mára már egy jól kifejlett, telivér, korrupt, gonosz gyurcsányista lett. Radnóti ma ezt írná róla: Nem tudhatom Karácsony, hogy neked e város mit jelent, Nékem szűkebb hazám e gyöngyszem, örök, ékes és szent. A sors cikcakkos útjain barangolván, ha újra megcsodálom, Praclid nyoma szívem csücskén oly rút, hogy falra mászom. Hát mit tettél bölcsömet ringató kis hazámmal te ripacs? A városunk fennségét akarókkal miért vagy oly makacs? Miért vagy mostoha Lánchidunkkal, hogy az már tragacs? Egy bohóc vagy Gergő, bár sapkádról hiányzik a pamacs. Árpádunk helyett te Gyurcsányt, e simlis kóklert kedveled, Benne kenyéradódat, pártolódat, utad egyengetőjét leled. Hazád, városod nincs neked, szemed a dícsfénybe réved, Álmodban előtted térdel, kegyeidért esengve árva néped. Mert bölcs és hazádat szerető nem lévén, te lankadt manó, Egy személyben is murisabb vagy mint a jó Hacsek és Sajó. Mamlaszságban, balgaságban sehol nincs hozzád fogható, Se, ki bolsevista árulásra oly szószegön és rögvest kapható.
Sacap
2022. december 13. 18:04
Politikai hulla az ember.
basti64
2022. december 13. 17:36
Ezt a fószert nem választják újra külföldi segédlettel sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!