Szülőföldön boldogulni – Újra elindul a Kárpátaljai Vezetőképző

2020. július 30. 15:10

Egy határon túli magyar közösség akkor lehet erős és életképes, ha tettre kész, szülőföldön boldogulni vágyó fiatalok veszik kézbe a közélet irányítását. Ezt segíti évek óta a Mathias Corvinus Collegium vezetőképző programja, amely most újra megnyitja kapuit.

2020. július 30. 15:10
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A kárpátaljai magyarság különösen nehéz helyzetben van: a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, az elvándorlás, a diszkriminatív oktatási törvény, a nacionalista fellángolások, illetve jelenleg az elharapódzó koronavírus-járvány is sújtja a magyar közösséget. Épp ezért kiemelt jelentőségű minden olyan kezdeményezés, amely a szülőföldön való boldogulást segíti.

Ilyen a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV), amit három éve indította útjára a KMKSZ Ifjúsági Szervezete, Bocskor Andrea és a KMKSZ támogatásával, majd szervezését a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vette át a közös munkát folytatva. Célja, hogy segítse a térségben élő, közélet iránt érdeklődő magyar fiatalokat abban, hogy vezetői kompetenciákra tegyenek szert, és szülőföldjükön, saját közösségükben találják meg jövőjüket.

A képzés most újra megnyitja kapuit, ahogy a honlapon olvasható, augusztus 19-ig lehet jelentkezni. A négy hétvégés program elméleti ismereteket és gyakorlati tréningeket is kínál olyan területeken, amelyek hasznosak lehetnek a közéleti szerepvállaláshoz. Ilyen a retorika, a projektmunka, az írásbeli kommunikáció vagy épp a diplomáciai ismeretek.

Benkó Hajnalka, az MCC munkatársa, a képzés koordinátora kifejtette: „A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző program sajátos karakterét az jelenti, hogy a résztvevők készségfejlesztése és szakmai fejlődése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítés folyamatára is. Célunk, hogy egy olyan

és azok megoldásában tevékenyen részt venni. A program missziója, hogy szociokulturális helyzetüktől függetlenül támogassuk azokat a kiemelkedően tehetséges kárpátaljai diákokat, akik hosszú távon saját közösségük véleményformálói kívánnak lenni.”

A vezetőképző tavalyi évfolyamából is beszélgettünk többekkel. Dávid Alexandra kisebbségi magyar iskolában oktat matematikát, lapunknak úgy nyilatkozott: „A KKV remek lehetőség azoknak, akik érdeklődnek a politika iránt, vagy pedig szeretnének több tudásra szert tenni ebben a szférában. Az itt megszerzett tudástőkével ugyanis ténylegesen segíthetjük közösségünket. Életre szóló élményekkel gazdagodtam, tanultam, s világot is láttam egyben.

Ez a program kiváló lehetőséget kínált arra, hogy az elméleti ismereteket a gyakorlatba is átültessük, és valósághűen modellezhessünk egy ünnepi beszédet vagy egy regionális fejlesztési projektet. Előadóink magas fokú szakmai kvalitásaik és a közéletben szerzett tapasztalataik révén segítették fejlődésünket, illetve számos, szemléletformáló erővel bíró előadáson is részt vehettünk.”

Szimcsera Szilvia is az idén végzett vezetőképzős évfolyam tagja. Elmondta, hogy ő azért jelentkezett a Mathias Corvinus Collegium képzésére, mert szerinte ezzel is esély nyílik hosszabb távon a kárpátaljai közgondolkodást a jövő felé fordítani. Meglátása szerint Ukrajnában jelenleg a magyarság érvényesülésének legnagyobb gátja a folyamatos elvándorlás, ahogy kifejtette, ő maga is Magyarországra költözött, de a képzés révén lehetősége nyílik tudását és tapasztalatait visszaforgatni szülőföldjére. Jelenleg tervei között szerepel, hogy a kárpátaljai ügy egyfajta nagyköveteként a sajtóban és a lehetséges fórumokon lép fel a magyar érdekek érvényesítéséért.

Fényképek: MCC

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2020. július 30. 22:01
Isten áldása legyen rajtatok!
figyelő4322
2020. július 30. 18:32
Az ilyen és hasonló képzések, a magyar identítás megerősítése igen fontos a határon kívüli magyar csoportok megmaradásához.
Konrád
2020. július 30. 15:15
Nagyon hasznos program, a szülőföldön is meg kell teremteni a boldogulás esélyét. hajrá magyar fiatalok, hajrá Kárpátalja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!