„Szent háború zajlik a nemzet ellen” – Frank Füredi Budapesten

2018. május 23. 12:19

A V4 országokat „bajkeverőknek” tekintik Európában, pedig „mi vagyunk az igazi európaiak” és „mi harcolunk Európa jövőjéért” – fogalmazott Frank Füredi a budapesti Európa jövője V4-konferencián.

2018. május 23. 12:19
Czopf Áron
Czopf Áron

Az Európa jövője című, Várkert Bazárban rendezett nemzetközi konferencián adott elő Frank Füredi, a magyar származású, világhírű brit szociológus szerdán. (A vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatják: Nem a kormányt védem, hanem Magyarországot.)

Füredi személyes hangvételű bevezetővel kezdte előadását: 1956 novemberében, amikor jöttek az orosz tankok, apja azt mondta neki: „nem érdemes magyarnak lenni, ha nem mersz harcolni” – idézte fel.

Most, hatvankét évvel később már nem kell félni az orosz tankoktól, ma a kultúrharc jelentősége értékelődik fel Füredi szerint. 

Az önállóság arról is szól, hogyan gondolkodunk, dönthetünk-e arról, hogyan, milyen értékek mentén neveljük fel a fiatalságot.

Ettől a kultúrharctól függ a jövőnk

– jelentette ki az előadó.

Napjaink kultúrharca a bölcsőben kezdődik és az oktatásban folytatódik: elsősorban azokról az értékekről szól, amelyek alapján a fiatalok gondolkodnak – mutatott rá Füredi, majd hozzátette: a nyugat-európai tendenciák – például a gyermekek iskolai nemváltása körüli viták – arról tanúskodnak, hogy a szülői tekintély támadás alatt áll.

Az előadó a nemzeti szuverenitásban jelölte meg a kultúrharc másik kiemelkedő területét.

Meglátása szerint „szent háború” zajlik a nemzet ellen, amelynek keretében azt nevezik populistának, aki hisz a határokban és a nemzeti önrendelkezésben.

Az európai integráció a sokszínűség jegyében indult, mára azonban ez új jelentéssel bír: az európai kultúra „nemzetietlenítését” jelenti az előadó szerint. 

Akiket ma populistáknak neveznek, azok Európa jövője szempontjából fontos értékeket képviselnek. A V4 országokat „bajkeverőknek” tekintik Európában, pedig „mi vagyunk az igazi európaiak” és „mi harcolunk Európa jövőjéért” – hangsúlyozta végül Frank Füredi.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2018. május 23. 21:03
Brüsszel a keresztényeket üldözteti , nem igaz hogy nem tudják az afrikai arab vallások keresztény ellenesek. Nem csodálkozunk hisz soros ,merkel ,juncker nem Európát képviselik. Triumvirátus az eus nemzet tőkéjéből magukat kitömték hatalmas vagyonnal. Emberi jogokat lábbal tiporják ,Brüsszelben dorbézolnak lopnak korruptak ,törvényes eus szerződéseket szintén lábbal tiporják.
Finale*
2018. május 23. 21:01
Engem zavar ez a cim. Semmi ami egy nemzet ellen tortenik az nem lehet szent ,meg gunybol sem. Vagy megforditva mar jobban tetszene hogy szent haboru zajlik a nemzetert , vagy az europai nemzetekert.
Zokni
2018. május 23. 17:18
Frank Füredi aggódik a nemzet miatt? De melyik ország? Kanada? Country Magyar?
hentes
2018. május 23. 16:30
Zöldségeket beszél. Egységes EU és nem a bomlás kellene hogy legyen a cél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!