Lázár: 80 milliárdot kap Pest megye fejlesztésekre

2016. június 02. 15:59

A magyar törvények betartását várja a kormány azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán kitörést kíséreltek meg a kiskunhalasi zárt befogadóállomáson – szögezte le Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján, csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá bejelentette: 2021-ig 80 milliárd saját forrást biztosítanak Pest megye fejlesztésére.

2016. június 02. 15:59

Mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, a kormány úgy döntött, hogy 2021-ig 80 milliárd forint saját forrást biztosít a megyének – mondta Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten. A miniszter hangsúlyozta: a kormány hétfőn foglalkozott a földérverésekből származó bevételek sorsával is, és kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti ipari parkok építését, az ehhez szükséges forrásokról pénteki ülésén dönt a kormány.

Lázár János közölte: ugyancsak pénteken véglegesítik a megvalósítandó útépítések listáját, több száz kilométer új út épül több ezer milliárd forintból az ország infrastruktúrája javítása céljából, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

A kormány a magyar törvények betartását várja az illegális bevándorlóktól 

A miniszter kijelentette, hogy a kormány Magyarország törvényeinek betartását várja azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán megpróbáltak kitörni a kiskunhalasi zárt befogadó állomásról. Lázár János az esetről szólva azt mondta: mintegy 300-an kifogásolták zárt őrizetüket és az erőszaktól sem riadtak vissza. Azt kérte: ne éljenek vissza a bizalommal és működjenek együtt a hazai hatóságokkal. Tájékoztatott arról is, hogy a szerb határszakaszon továbbra is komoly kihívás a migráció, a román szakaszon azonban nem érzékelnek érdemi nyomást, így egyelőre nem tartják szükségesnek a biztonsági határzár megépítését.

Ismét megerősítette, hogy Magyarország nem fogad vissza senkit nyugatról arra hivatkozva, hogy ők nem itt, hanem Görögországban léptek be az unió területére. A tárcavezető egyúttal Orbán Viktor miniszterelnök egyiptomi útjáról szólva azt is közölte: egész Európa, így Magyarország közvetlen érdeke is, hogy Egyiptom stabil ország legyen.

Már 36 700-an érdeklődtek a csok iránt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy eddig 36 700-an érdeklődtek a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) iránt, és a bankok 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg az igénylőknek. Lázár János kifejtette: az érdeklődök közül 14 ezren új házat vagy lakást építenének, mások felújításra vennék igénybe a támogatást. Eddig nyolcezer 300 négyzetméternél kisebb új ház építési engedélyére érkezett kérelem, ez a szám az összes tavalyi engedély számát meghaladja – mondta. Hozzátette: így a gyermeket vállaló családok támogatása hozzájárul a gazdasági növekedéshez is.

Lázár János véglegesnek nevezte a kormány döntését az iskolák állami fenntartásáról és működtetéséről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: nem tudnak kivételt tenni egy-egy kerülettel vagy településsel, amelyek jó oktatási rendszert működtetnek, a kormánynak az ország egészét kell néznie. Értékelése szerint a korábbi rendszer csődhelyzetbe juttatta az önkormányzatokat, a diákok pedig a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan veszítettek tudásszintjükből. Hozzátette: a továbbiakban mindenért az állam viseli a felelősséget szakmai és politikai értelemben.

Lázár: A magyar kormányfő a mindenkori német és osztrák kancellár szövetségese

Lázár János visszautasította a német Bild lap szerdai cikkében megjelent állítást, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre közölte: a magyar kormányfő a mindenkori német és osztrák kancellár szövetségese, fel sem merülhet, hogy fals információkat adnának. Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellárral Orbán Viktor többször egyeztetett, folyamatos volt a kapcsolattartás – mondta.

A miniszter kijelentette: a Keleti pályaudvarhoz a bevándorlók egy jó része Merkel felhívása után érkezett, a Magyarországra tartók egyértelműen erre hivatkozva közelítették meg a határt, „a felhívás volt súlyos hiba”. A Bild összeállításában azt írták: Németországban néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint pedig a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát. A csaknem ezerből 20 ezer lett, ennyien érkeztek Németországba a Magyarország nyugati határa felé elindult menekültek beengedéséről hozott döntés után – közölte a Bild.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. június 02. 20:27
Pest megy igen..Budapesten remélem egyes kerületek egy fillért sem, egyszer végre már győzhetne felettük a nácifasiszta diktatura.
Berecskereki
2016. június 02. 18:29
Jávor Benedek az ügyeletes feljelentő megint munkába állt. "Feljelentette a felcsúti kisvasutat Jávor Benedek, a PM EP-képviselője. Szerinte a kormány hamis ígéretekkel nyerte el az uniós támogatásokat a projektre." http://hvg.hu/itthon/20160602_Csalas_miatt_feljelentes_a_felcsuti_kisvasut_ugyeben
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. június 02. 18:29
Lázár 80 milliárdot kap. Elhiszem. 80 milliárdot kap Pest megye fejlesztésekre. Nem hiszem. 80 milliárdot kap Pest megye fejlesztésekre de Lázár 80 milliárdot kap a Pest megye fejlesztésekből. Elhiszem.
Tintamin
2016. június 02. 18:09
Lesz gyönyörű stadion meg letérkövezik az országot, hogy császkálhassanak rajta a közmunkások. Brávó! Ki a fasz jön ebbe az országba befektetni, ha mindent elloptok, Janikám????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!