Hadgyakorlattal készül Szlovákia a menekültáradatra

2015. augusztus 01. 15:57

Határsértők elfogását gyakorolták szlovák katonák Nyitrán, a menekültek közti verekedést a rendőrséggel közösen fékezték meg.

2015. augusztus 01. 15:57

Szlovákia felkészülten akar szembenézni a menekültáradattal, ezért a katonaság és a rendőrség pénteken közös gyakorlatot tartott a hadsereg Nyitra melletti gyakorlóterén és a közeli Kolon község határában található hegyekben – számol be a Hírek.sk. A mintegy 250 résztvevővel zajló, határsértők elfogását szimuláló gyakorlatba a katonaság, a rendőrség, a tűzoltóság, a bevándorlási hivatal, valamint a Szlovák Vöröskereszt tagjai is bekapcsolódtak A katonák a menekültek elfogását, illetve a gyűjtőtáborba szállításukat gyakorolták, az eljárás során a menekültek között kibontakozó incidenst a katonaság és a rendőrség közös bevetésével oldották meg.

„Ezt a gyakorlatot a tapasztalatszerzésre és a hiányosságok kiküszöbölésére is szeretnénk kihasználni. Szükség van arra, hogy fel tudjuk mérni, milyen anyagi és műszaki ellátás kell ahhoz, hogy a jövőben ezeket a feladatokat élesben is el tudjuk végezni” – értékelte a gyakorlatot Peter Gajdoš, a hadsereg vezérkari főnökének első helyettese.

Ukrajnából is számítanak menekültekre

A szlovák és az osztrák belügyminiszter nemrég megállapodást írtak alá, hogy Bős településen ideiglenesen 500 menekültet szállásolnak el. Ez a gyakorlat a fegyveres erőknek lehetőséget biztosított arra, hogy felkészüljenek az esetleges konfliktusok kezelésére. „Bősön, a menekülttábor környékén megerősített járőrözést tervezünk, gyakrabban és nagyobb létszámban. A nagyszombati készenléti motoros egység is szolgálatot fog teljesíteni, ha szükség lesz rá, és további biztonsági lépések is előkészületben vannak” – nyilatkozta Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány.

Gašpar elmondta, hogy a rendőrség felvette a kapcsolatot a magyar kollégákkal, és szükség esetén a déli határ mentén is megerősített létszámban folytatnak majd járőrszolgálatot. Hozzátette: nemcsak délről, hanem keletről, Ukrajna irányából is fel kell készülni a menekültek áramlására.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2015. szeptember 04. 15:14
Ó, a nyitraiak! Ők csak a fiatal leányokkal szemben hősök, az afgán és szíriai férfiaktól be fognak szarni!
kukagyerek
2015. augusztus 02. 09:30
"Hadgyakorlattal készül Szlovákia a menekültáradatra" ......... Gyakorolják a 90 ezer forint/fő segílyke gyors szétosztását is? Ha nem akarnak erre időt pazarolni, akkor forduljanak a mutyis magyar kormányhoz - egy kis tapasztalatcserére.
chack
2015. augusztus 02. 09:19
Legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a menekültek szülőföldjén harcoló felek egyikének se szállítanának több fegyvert. Azok, akik a legjobban tiltakoznak a kerítésünk miatt.
balbako_
2015. augusztus 02. 07:56
Akkor most mégsem minden EU ország várja őket tárt karokkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!