Kormány tervez, Fico végez

2016-06-01 18:10:58

Marián Leško
Új Szó
Fico tálalásában a NATO számára annyira vagyunk megbízhatóak, mint a menekültekkel szemben barátságosak.

„A kormányprogramban az is szerepel, hogy a kormány »kész támogatni a példa nélküli migránsválság megoldását célzó konstruktív javaslatokat«. A kormányfő ehhez most hozzátette: »Úgy gondolom, az önálló, határozott vélemények kerülnek előtérbe, hogy ez a kormány képes-e kimondani határozott, szuverén véleményét«. És ő rögtön ki is mondta, hogy »az iszlámnak nincs helye Szlovákiában«.

Holott egy olyan országot vezet, amelynek alkotmányában az áll, az ország független jogállam, nem kötődik semmilyen ideológiához és valláshoz. Még a kormányfő sem tehet olyan kijelentést, hogy valamilyen vallásnak itt nincs helye, mert az alkotmány őrá is vonatkozik. Nem beszélve arról, hogy az unió következő soros elnökségét betöltő ország kormányfőjének tartózkodnia kell olyan kijelentésektől, amelyek nem segítik elő a migránsválság konstruktív megoldásait.

A programnyilatkozatban az is szerepel, hogy »a kormány kiszámítható és megbízható partnere lesz a NATO-nak«, ám Fico ehhez hozzáteszi: »És amiket összebeszélnek a NATO valamiféle keleti szárnyáról... Hát ki fenyeget itt minket?« Az ő tálalásában a NATO számára annyira vagyunk megbízhatóak, mint a menekültekkel szemben barátságosak. A Smer elnöke az interjúban végezetül felszólított mindenkit, hogy harmadik kormányát csakis az alapján értékelje, hogyan teljesíti a kormányprogramot. Az elhangzottak alapján ő az első, aki megszegi az abban leírtakat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.