Recseg, ropog, kattog: mikrofonnal diagnosztizáltak ízületi gyulladást

2019. október 17. 21:34

A hidak rejtett hibáinak feltárására használt technológia a beteg térdízület diagnosztizálására is bevethető, számolt be róla a BBC hírportálja.

2019. október 17. 21:34
null

Az oszteoartritisz degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, ahol a porc a túlzott kopástól lebomlik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben, ami fájdalmat, merevséget és a térd megdagadását okozza.

A szervezet a kisebb ízületi károsodást maga is képes kijavítani, de az oszteoartritisszel nem boldogul.

A Lancasteri Egyetem, a Közép-Lancashire-i Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósai az új kutatás 89, oszteoartritiszben szenvedő felnőtt résztvevőjének térdére kis mikrofont erősítettek, hogy rögzítsék a magas frekvenciájú zajokat.

Az emberi füllel nem hallható hangokat számítógéppel elemezték, hogy feltérképezzék a térd állapotát, olvasható a PLoS One tudományos lap friss számában ismertetett tanulmányban.

Azt kérték a résztvevőktől, hogy ülő helyzetből álljanak fel, majd ezt ismételjék meg még négyszer, miközben a mikrofon rögzítette az ízület hangjait.

Feltételezték, hogy a térd úgy viselkedik, mint a mérnöki szerkezetek: a sima és jól síkosított felületek hangtalanul mozdulnak el egymáson, a durva, kevéssé síkos felületek pedig hangot generálnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mikrofonok meghallották az egészséges és a beteg térd hangzása közötti különbséget.

Jelenleg általában röntgennel állapítjuk meg, milyen fokú az oszteoartritisz, a helyzet pedig néhány havonta változhat. Az új módszer finomabb, érzékenyebben, röntgen nélkül mutatja meg, milyen fokú a károsodás – mondta John Goodacre, a Lancasteri Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Megállapították, hogy minél több kiugrást jegyeztek fel a mikrofonok a hanghullámok rögzítésekor, vagyis minél hangosabb volt a térd, annál súlyosabb volt az oszteoartritisz.

Noha emberi füllel ezek a hangok nem hallhatók, lehetséges, hogy minden egyes térdnek megvan a saját hangszíne. Amikor a térd hallható hangot ad, például kattog, az is utalhat oszteoartritiszre. Goodacre szerint az új eljárás további kutatásokkal a sportsérülések elkerülését is szolgálhatja.

Más testrészek, például a csípő vagy a kéz, oszteoartritiszét egyelőre nem vizsgálták.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. október 19. 19:09
Kell ám az embereknek két lábon járniuk! Abból meg ez van, túl nagy terhelés éri a térdeket egy élet alatt.
Rugo
2019. október 18. 22:11
És ha megsüketülsz elmúlnak az ízületi problémáid?
Csomorkany
2019. október 18. 12:21
Logikusnak tűnő módszer. A bajok egyik jele, ha a füleddel is hallod a ropogást...
flesh ripper
2019. október 18. 09:51
Egyeseknek a térde egy szimfonikus nagyzenekar, mely Beethoven: 5.c-moll ,,Sors'' szimfóniáját játssza, míg másoknak a térde egy nagykórus és a verdi nabucco rabszolgák kórusát (Va', pensiero, sull'ali dorate) énekli. Aztán vannak olyanok, akiknek a térde az AC/DC - Thunderstruck-ra esküszik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik