A rendezetlen Brexit két évre lenullázná a brit GDP-növekedést

2019. október 09. 17:25

Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő két évre leáll a brit gazdaság növekedése, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

2019. október 09. 17:25
null
Takács Zsolt

Az Institute for Fiscal Studies londoni pénzügyi kutatóműhely különböző Brexit-forgatókönyveket modellező tanulmányában közölte: számításai szerint a rendezetlen kilépés 2020-ban 1,2 százalékponttal, 2021-ben 1 százalékponttal, 2022-ben 0,3 százalékponttal lassítaná a brit hazai össztermék (GDP) növekedési ütemét.

A rendezetlen Brexit rövid távú recessziót is okozhat

A ház alapeseti előrejelzésében – amely a Brexit további halasztásával számol – éves átlagban 1,2 százalékos növekedés szerepel ugyanerre a három évre, vagyis ennek alapján

a rendezetlen Brexit jövőre és 2021-ben gyakorlatilag zéró egész éves GDP-növekedést jelentene.

A cég az időszakon belül rövid távú recessziót is valószínűsít a brit gazdaságban rendezetlen kilépés esetére.

Az IFS modellszámítása szerint megállapodás nélküli Brexit esetén a brit GDP-érték 2022-ben 2,6 százalékkal – idei árakon számolva 57,7 milliárd fonttal (22 ezer milliárd forinttal) – lenne kisebb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság az alapeseti forgatókönyv alapján addig elérhetne.

A tanulmány a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok tömeges távozását is valószínűsíti a megállapodás nélküli Brexit esetére.

Eltűnhetnek a bevándorlók

Az IFS becslése szerint e forgatókönyv alapján a teljes – tehát az egész világból érkező – 

nettó bevándorlás rövid távon zéróra esik vissza,

mivel a Nagy-Britanniából az Európai Unióba irányuló nettó kivándorlás olyan mértéket öltene, hogy ellensúlyozná az unión kívüli térségekből érkező, évente hozzávetőleg 200 ezer fős nettó bevándorlást.

A cég azzal számol, hogy rendezetlen kilépés esetén az Európai Unióból érkező, jelenleg évi nettó 60 ezer fős bevándorlás nettó 150 ezer fős kivándorlássá fordulna át, és a távozó külföldi EU-állampolgárokhoz évente 50 ezer brit is csatlakozna, akik uniós országokba vándorolnának ki.

A vállalatok nem bírnák a vámterheket

Más új elemzések szerint a brit vállalati szektort az uniós munkaerő távozása mellett a hirtelen belépő vámterhek rendkívüli adminisztrációs költségei is jelentősen megterhelnék.

A brit adó- és vámhivatal (HMRC) friss becslése szerint csak a vámáru-nyilatkozatok kitöltése évente 15 milliárd fontjába (5600 milliárd forint) kerülne az érintett 245 ezer brit vállalatnak.

Az HMRC szakértőinek becslése szerint megállapodás nélküli Brexit esetén évente 215 millió import- és exporttétel esetében kellene vámadminisztrációt végezni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2019. október 13. 10:06
"Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő két évre leáll a brit gazdaság növekedése, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból." Bőven megéri.
Héja
2019. október 13. 10:05
"...pénzügyi elemzők szerint..." Akik pl. az USA bankrendszer bedőlése előtt egy nappal még mindent rendben lévőnek találtak. Akik a bezuhant Lehmann Brotherst a legmagasabbra minősítették. Felkészül: Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Petschig Mária Zita, Lengyel Lackó, Mellár Tamás, stb. Stb.
sors
2019. október 10. 16:17
Ez nem egy nagy ár. Két évi stagnálás? És nem kell tapsikolni migrikalózoknak, nem kell be- és kifizetéseket könyvelgetni, pályázgatni... Nem kell demokráciaminősítgetőkkel foglalkozni. Ez megéri.
Besenyő István
2019. október 10. 16:15
Csak a tisztánlátás kedvéért: Institute for Fiscal Studies London - alapítva 1965. Alapítók: Nils Taube, Will Hopper, John Chown, Bob Buist. Nils Taube: Soros György kollégája és Lord Rothschild tanácsadója volt... Amit mondani akarok, az az, hogy nincs is olyan hogy háttérhatalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik