A Starbucks nyert, a Fiat veszített az Európai Bíróság ellen

2019. szeptember 25. 18:19

Starbucks nyert, a Fiat veszített kedden az Európai Bíróságon a tiltott állami támogatással kapcsolatos ügyében, az amerikai kávézóláncnak így nem kell megfizetnie több tízmillió eurónyi elmaradt adót, míg az olasz autógyártónak igen.

2019. szeptember 25. 18:19
null

 Az Európai Bizottság 2015 októberében illegális állami támogatásnak minősítette azon adókedvezményeket, amelyeket Luxemburg nyújtott a Fiatnak, Hollandia pedig a Starbucksnak, és elrendelte a becslései szerint 20-30 millió euró elmaradt adó visszafizettetését.

Később a két ország és a két vállalat fellebbezett az európai uniós versenyhatóságként eljáró intézmény határozata ellen.

A luxembourgi székhelyű törvényszék ítéletében

a Starbucks keresetének helyt adott, a Fiatét viszont elutasította.

A bírák megállapították, hogy a Fiat a valódinál lényegesen alacsonyabb adóalap után fizetett, míg a másik ügyben arra jutottak, hogy a brüsszeli testületnek nem sikerült bizonyítania, hogy a Starbucks tisztességtelen versenyelőnyben részesült volna.

Az ítéletek ellen két hónapon belül még fellebbezés nyújtható be.

Tisztességesen kell adózni

„Tisztességesen kell adóznia minden vállalatnak, legyen kicsi vagy nagy, multinacionális vagy nem” – hangsúlyozta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, és üdvözölte, hogy a bíróság jóváhagyta azt a megközelítést, amelynek alapján az állami támogatásra vonatkozó szabályokat is vizsgálják az ilyen adóügyekben.

A Starbucks esetén a pörköléssel és a kávézók ellátásával foglalkozó részlegéről volt szó, a Fiatnál pedig a hozzá tartozó pénzintézet, a Fiat Finance and Trade érintett. Az Európai Bizottság annak idején leszögezte: nem törvénybe ütközőek az ilyen egyezségek, ám ebben a két konkrét esetben a luxemburgi és a holland adóhatóság olyan döntéseket hozott, amelyekkel külön, ezen két vállalat számára mesterségesen alacsonyan tartották a fizetendő adó mértékét.

Tiltott állami támogatás miatt a legnagyobb bírságot eddig az Apple amerikai informatikai óriáscégre szabta ki az Európai Bizottság, amelynek mintegy 13 milliárd eurót kellene visszafizetnie Írországnak. Az ügyben ugyancsak fellebbeztek, amelyet nemrég tárgyalt az uniós bírói testület. Ítélet később várható.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2019. november 18. 08:06
Semmi különös. Csak a kávét jobban szeretik, mint a foscsi talján verdákat. Az olaszok is jobban tennék, ha a fincsi kávéjukat nyomnák és beszántanák a gagyi autóikat.
cga82
2019. november 18. 08:06
"A Starbucks nyert, a Fiat veszített az Európai Bíróság ellen" Érdekes lenne a Európai Bíróság ellen veszíteni az Európai Bíróságon; a versenyhatóság az Európai Bizottság.
szodabár
2019. november 18. 08:03
Bocs az unlike-ért Csak azt akartam írni, hogy ne menj oda, ha teheted
szodabár
2019. október 01. 00:53
nem, a Starbucks nem egyszerűen usa. Ők a legaljasabb liberálisok odaát is, vagyis itt meg az unió kedvencei , röviden. https://pestisracok.hu/bezar-a-starbucks-egy-delutanra-a-dolgozok-erzekenyito-oktatasa-miatt/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik