Lengyel király lett Jézus Krisztus

2016. november 20. 12:09
A Łagiewniki Bazilikában koronázták Jézus Krisztust Lengyelország királyává. Erre már korábban, 2006-ban is történt próbálkozás egy lengyel apáca állítólagos látomása alapján, ám sem a Szejmen, sem pedig a katolikus egyház vezetőségén nem ment át a kezdeményezés. Most azonban a kormánytöbbség és az egyházi vezetés álláspontja is változott, így elhárult az akadály a szertartás elől.

Andrzej Duda és a lengyel katolikus egyház vezetőinek jelenlétében szombaton Lengyelország királyává koronázták Krisztust a krakkói Łagiewniki Bazilikában – írja az Index.

A katolikus egyházban az advent előtti utolsó vasárnap mindenhol Krisztus király ünnepe, ezzel lehet magyarázni a koronázás időzítését. 

Már tíz éve is indult ehhez hasonló politikai kezdeményezés, amelynek támogatói egy lengyel apáca, az 1944-ben meghalt Rozalia Celakówna állítólagos látomására hivatkoznak. A történet szerint Krisztus azt mondta neki, hogy az ő királlyá koronázása a lengyel üdvösség feltétele.

Ennek megfelelően még 2006-ban beadtak egy hasonló kezdeményezést a Szejmbe, ez sikertelennek bizonyult, sőt ettől eleinte az egyházi vezetés is elzárkózott.

Most, hogy a Jog és Igazságosság újból kormányra jutott, elhárult a politikai akadály, sőt a lengyel püspöki kar korábbi állásfoglalásával ellentétben most már úgy nyilatkozott: nincsen a koronázásnak teológiai akadálya. 

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Úr Jézus töviskoronás Király , aki feltámadottan minden lét Ura . Ha ezt a lengyelek egy ünnepélyes politikai történéssel tudatosítják , nincs ezzel semmi baj , de Jézus nem szorul erre a külön kinyilvánításra . Minden misén ott VAN , minden létezőt hordoz , s ezért végül "ítél eleveneket és holtakat" , azaz , mindenki előtt leplezetlenül bemutatkozik az idők végén .

Igen , van . Az apostolok szemtanúsága , hiszen ők látták , ami történt . Szemtanúkból vértanúk lettek...Más kérdés , hogy a "bizonyítás" soha sem kényszerítő erejű , mert a hit az szabad állásfoglalás . Ha azonban valaki hisz , azaz , szabadon elfogadja az Isten kinyilatkoztatását / ami csak ő adhat , hiszen egyedül ő birtokolja a lét teljességét / , AKKOR olyan TAPASZTALATOT szerez Jézus jelenlétéről és szeretetéről , mely megingathatatlan bizonyosságot ad !

Kicsit furcsa, nem tudom, hogy a lengyel koronázási jelvényeket (korona etc.) használták-e. Egyébként lehet, hogy ez egy olyan felajánlás, amit Szent István tett halála előtt, amikor az Országot Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Ezért latin szövegekben sokáig "Regnum Marianumként" említették Magyarországot.

A régi határköveket nem távolították el. Volt, aki azt mondta, hogy jó helyen vannak.

Nem új dolog, hogy egy törzs vagy nép az egy igaz Istent a sajátjának tekinti.

Értem, azt hittem, hogy valami maradt a koronázási jelképekből. Azt ugyan tudtam, hogy már a svédek is nagy szorgalommal kifosztották Varsót, aztán jöttek a többiek.

Engem az érdekelne, hogy pontosan hogyan helyezték Jézus fejére a koronát, mert ez egy kulcsfontosságú momentum egy koronázás során.

Téved , Jézus a kereszten IS van : amit egynek a legkisebbek közül nem tettetek meg , nekem nem tettétek meg / Mt 25.45 /...Azaza : a Feltámadott az idők végéig folytatja megmentő művét . Különben : ha lenne hely/valóság , ahol Jézus nem lenne jelen , akkor nem lenne Isten , mert az Isten nem véges .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés