Osztrák elnökválasztás: újabb technikai hibáról ír a sajtó

2016. szeptember 27. 12:02
Egy salzburgi választópolgár kétszer is megkapta a megismétlendő és elhalasztott osztrák elnökválasztás szavazócéduláját. Az október 2-i voksoláshoz használható szelvényt egyszer ajánlva, másodszor rendes postai úton kapta meg a választó. A belügyminisztérium közlése szerint a település a felelős a történtekért.

Újabb fennakadásról számolt be a Die Presse című napilap kedden az ausztriai államfőválasztás második fordulójának technikai hiba miatt egyszer már elhalasztott megismétlésével kapcsolatban: egy salzburgi választópolgárnak két alkalommal postázták a szavazócédulát.

A megismétlendő fordulót először október 2-ra tűzték ki, majd december 4-re halasztották. A hivatalos indoklás szerint „technikai hiba”, vagyis számos hibásan gyártott szavazócédula miatt „nem volt lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”. A vizsgálat szerint a korábban országszerte kiküldött szavazócédulák közül többnek a ragasztása nem volt megfelelő. Emiatt a levélben visszaküldött szavazatok érvénytelenek lehetnek.

Az újabb bakit a Die Presse beszámolója szerint az okozta, hogy az október 2-i választásra szóló cédulát egyszer ajánlva, másodszor rendes postai úton kapta meg a választó, aki Zell am See járásban, Saalfelden településen él. A helyi illetékes hivatal ugyanazon a napon postázta a két nyomtatványt (még az előtt, hogy döntöttek a szavazás elhalasztásáról). A belügyminisztérium közlése szerint a település a felelős a történtekért. A saalfeldeni illetékes azonban nem tudott magyarázatot adni a történtekre, és arról tájékoztatta az osztrák lapot, hogy nincs tudomásuk további esetekről.

A Die Presse Helmut Fuchs bűnügyi szakjogászra hivatkozva azt írja, hogy a választópolgár az első szavazat leadásakor még jogosult a voksolásra, azonban a második esetében már nem, sőt büntethetővé válik. A lap a belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy hat hónapos szabadságvesztés vagy pénzbírság járhat azért, ha valaki kétszer szavaz, mert választási csalásnak minősül.

Az elnökválasztás májusban tartott második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette annak eredményét. Májusban szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

(MTI)

Pintér Bence
2016. September 27. 12:04
Szerintem mindenki jobban járna, ha mi is, meg az osztrákok is visszahívnánk a Habsburgokat. Sajnos ezt Ausztriában még mindig törvény tiltja.
Válaszok:
Antigoné | 2016-09-27 12:06:49

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:)
Valóban nincs jobb opció, látván a sógorok teszetoszaságát (és még jóindulatú voltam).

Vajon Magyarországon hogyan ellenőrzik azt, hogy az "új magyar állampolgárok" szavazata valódi?

Hogyan ellenőrzik azt, hogy valóban ő szavazott??
Ellenőrzik azt, hogy él-e még egyáltalán, vagy csak a beérkező szavazat a fontos?

Oké, diszlájk, de fog valaki válaszolni is??

Nekik kicsit munkásabb eljutni odáig, hogy szavazhassanak: maguknak kell kérelmezniük a névjegyzékbe való felvételüket. Gondolom, ehhez valami okmány/azonosító szükséges.
Ezután kaphatják meg a szavazási csomagot - sokuk ezt sem levélben kéri, hanem elmegy érte személyesen a választókerületi székhelyre. Ekkor még biztosan él:)
Aztán szavaz.

A "valóban ő" igazából nem kérdés, hiszen az ő felelőssége a szavazólap kezelése, és a személyesnél is lehet kényszerítés (különben lelövöm a nyulat), vagy szavazatvásárlás.

Azt szerintem nem ellenőrzik, hogy a szavazólap átvátele és a szavazat beérkezése között elhunyt-e. Igazából azt kellene, hogy a szavazat postáraadása előtt élt-e, de ez elég nonszensznek tűnik.

Szóval a levélszavazás nem azért hülyeség, mert a komenisták nyomatják a londoni mosogatókra hajtás okán, hanem mert lehetetlen garantáltan tisztán csinálni.

Kerlek, parancsolj, mivel epp nemreg szavaztunk: van egy belso boritek amiben a szavazatod van, van egy kulso nagy boritek amiben a kisboritek van es mellette egy ugynevezett azonosito lap, amit kitoltve es alairva kell beletenni. (Utlevel vagy mas azonosito szamot kell hozza kitolteni stb es a vegen alairni). Ezutan a nagyboritekot le kell ragasztani (van hozza ragasztocsik). Ha mindket boritek le van ragasztva csak akkor ervenyes a szavazatod.
Mikor felbontjak a nagyboritekot, az azonosito lap alapjan kikeresik a valasztoi nevjegyzekben ki a szavazo, es bejelolik hogy szavazott. (Ahogy "eloben is", mikor alairod hogy leszavaztal)
Ezt kovetoen a szavazatat (boritekben) bekeverik a megszamolando szavazatok koze, hogy ne lehessen tudni mikent szavazott a polgar.

Ha tehat barmi gixer van az minimum okirathamisitas, es elegge meg tudjak rangatni az illetot.

Remelem segithettem :)

ld te is amit fentebb Gombocnak irtam.

Segítettél, mert így már teljesen világos, hogy senki nem ellenőrzi, hogy valóban a szavazásra jogosult szavazott.

Magyarországon mindenképpen személyesen kell leadni a szavazatot, tehát ott adott az ellenőrzés, ami itt nincs meg, hiszen senki nem fog annak utána járni, hogy él-e a szavazatot leadó magyar állampolgár.

De ha "ő" már nem él és mégis megérkezik a csomag, a család egész nyugodtan leszavazhat helyette, hiszen senki nem fogja ellenőrizni, hogy a szavazásra jogosult még él-e.

Tehát adott a visszaélés lehetősége, ami Magyarországon nem lehetséges, hiszen ott csak személyesen lehet szavazni.

Szerintem nem én vagyok a hülye, mert Londonból biztos nem fog jönni semmilyen levél.
Amúgy ha Erdélyből jöhet akkor Londonból miért nem jöhet??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában