Craiovára telepítik a NATO romániai nemzetközi dandárját

2016. szeptember 27. 17:43

Olténia fővárosába, a Románia déli részén található Craiovára telepítik a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárját, amely várhatóan jövőre éri el kezdeti, és 2018-ban teljes operatív kapacitását, jelentette be Klaus Iohannis román államfő kedden

A legfelső védelmi tanács keddi határozata értelmében az iraki és afganisztáni missziókban rendszeresen részt vevő craiovai Rovine II. gyalogos dandár alakul át nemzetközi NATO-dandárrá. Az már a júliusi NATO-csúcs után kiderült, hogy a romániai dandárba Lengyelország egy századot, Bulgária pedig 400 katonát küld.

Keddi sajtóértekezletén a román elnök elzárkózott annak közlésétől, kik azok a további NATO-szövetségesek, akikkel Románia tárgyalásokat folytat a részvételről: ezt majd akkor teszik közzé, ha felajánlásuk véglegessé válik, mondta Iohannis. A nemzetközi dandár létrehozásáról az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén született döntés.

A NATO döntéshozatali szerve Oroszországtól tartó tagállamai kezdeményezésére július 8-án a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről döntött: négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, Romániában pedig egy nemzetközi összetételű dandárt hoznak létre. Az előző, 2014-es walesi csúcsértekezlet határozatai értelmében a NATO Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban és a három balti országban úgynevezett integrációs egységeket (NFIU) hozott létre gyorsreagálású erői számára, Romániában és Lengyelországban pedig egy-egy új hadosztály-parancsnokság létesült. Craiova mintegy 60 kilométernyire található a deveselui katonai támaszponttól, ahol májusban felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/25060