Közép-Európában turnézott Tusk a pozsonyi EU-csúcs előtt

2016. szeptember 14. 7:55
Budapesten és Varsóban járt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a pénteki pozsonyi EU-csúcs előtt, ahol a migráció lehet a főtéma. A magyar látogatásról nem derült ki sok, Varsóban azonban arról beszélt Tusk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az uniós alapszerződések megváltoztatása jót tenne Lengyelországnak.

Önvédelmi bevándorláspolitikát sürgetett Orbán Viktor azon a megbeszélésen, amelyet az Európai Tanács elnökével folytatott kedden Budapesten – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Ennél sokkal több azonban nem derült ki a találkozóról: a magyar kormányfő az Országházban fogadta Donald Tuskot, akivel a pénteki pozsonyi EU-csúcs előkészítésén kívül elsősorban a migrációs válsághelyzetről tárgyalt. Orbán Viktor a megbeszélésen változást sürgetett az Európai Unió migrációs politikájában, mint mondta: a jövőben önvédelmi bevándorláspolitikára van szükség.

Tusk Varsóból érkezett Budapestre, ahol Beata Szydło lengyel kormányfővel tárgyalt. Itt aról beszélt: óvatosan kell megközelíteni az Európai Unió (EU) intézményi reformjának kérdését, annál is inkább, mert nem ismerjük a visegrádi csoport javaslatának részleteit. Tusk azt is elmondta, hogy a lengyel miniszterelnök arról tájékoztatta őt – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna –, hogy a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) Pozsonyban várhatóan közös állásponttal lép fel, amelyben az EU-ban végrehajtandó reformokra tesznek javaslatot.

Tusk: Az alapszerződések megváltoztatása nem tenne jót Lengyelországnak

A fantáziám, és gondolom, tudásom és képességeim is elegendőek ahhoz, hogy megmondhassam: egyáltalán nem biztos, hogy az uniós alapszerződések megváltoztatása jót tenne Lengyelországnak” – jelentette ki Tusk, aki korábban lengyel miniszterelnök volt. Hozzátette: „az összes destabilizációs, forradalmi ötlet inkább árthat” Varsónak. Közlése szerint Tusk a találkozón „arra próbálta rábeszélni" Szydłót, hogy kormánya „úgy tekintsen Európára, mint amely közös gondozásra méltó, nem pedig támadásokra vagy kétségbevonásra”.

Úgy értékelte: Pozsonyban „bizonyára ötletek és érzelmek” is hangot kapnak, a legfontosabb azonban az, hogy „Lengyelország ne csatlakozzon azokhoz, akik ma meg akarják bolygatni a közös európai hajót”. „Stabil, erős, és lehetőleg egységes Európára van szükségünk” – hangsúlyozta Tusk. Mint mondta, szeretné, hogy Pozsonyban az uniós tagállamok „gyakorlati megoldásokat javasoljanak, amelyek megerősítik, nem pedig gyengítik az EU-t”. Az európai válságokra – köztük a migrációs válságra, valamint a brit EU-kilépésről (Brexit) döntő népszavazásra – utalva az Európai Tanács elnöke úgy értékelte: Európa ma „politikailag kevésbé stabil”, ezért „támogatásra és konstruktív lépésekre” van szükség, azonban „nem mindig ennek vagyunk a tanúi”.

Szydło a V4-ek álláspontjáról tájékoztatta Tuskot

Tusk nyilatkozata előtt a lengyel kormányszóvivő, Rafal Bochenek is arról tájékoztatta a sajtót, hogy Beata Szydło „a visegrádi négyekkel folytatott egyeztetések során kidolgozott” álláspontot ismertette Tuskkal. Bochenek megerősítette: a lengyel kormány álláspontja az, hogy az EU jelenleg változásokra szorul, és a pozsonyi csúcs „az első impulzus kell, hogy legyen az erre irányuló úton”. „A passzivitás, a tagállamok társadalmaira való odafigyelés hiánya volt az, ami egyebek között a Brexitet eredményezte” – értékelte a kormányszóvivő.

A júliusban kezdődött lengyel soros V4-elnökség alatt a visegrádi országcsoport három alkalommal tartott kormányfői szintű egyeztetést az EU jövőjéről. Erre utoljára a múlt heti krynicai nemzetközi gazdasági fórumon került sor. Az országcsoport mind a négy miniszterelnöke az utóbbi időben többször is úgy nyilatkozott, hogy Pozsonyban kompromisszumos megoldások keresésére kell összpontosítani, elsősorban a biztonsági kérdésekben, ezen belül a migrációs válság kezelésében, valamint a közös uniós piac fejlesztését illetően.

A közös pozsonyi fellépést a visegrádi kormányfők többször is kilátásba helyezték, aláhúzva, hogy a V4-en belüli hangsúlyeltolódások ellenére az országcsoport konszenzusra képes, és mint ilyen az EU egységéhez is hozzájárulhat. Orbán Viktor kormányfő már a július végi varsói V4-csúcson bejelentette: az országcsoport közös, a pozsonyi csúcson előterjesztendő álláspontot dolgoz ki.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU bürokraták csalnak, trükköznek reggel, délben meg este. Különben nem csinálnak semmit. Még a migráns kérdést sem tudják megoldani. A tehetetlenségüket az uniós polgárokkal fizettetik meg.
Lapátra kellene tenni ezeket az uniós vezetőket, a parlamentet pedig meg kellene szüntetni. Semmi szükség nincs rájuk, ténykedésük időpocsékolás. A Bizottságokra sincs szükség, elég lenne kettő is a döntések előkészítésére, a végrehajtás ellenőrzésére. A döntésre pedig csak a kormányfők tanácsa lenne jogosult.

"LEVÁGTÁK A RÉGIÓK EU-PÉNZEIT - ELKEZDŐDÖTT A MEGTORLÁS?

Az idei évre rögzítetthez képest 7%-kal 133,8 milliárd euróra vágták le a 2017-es uniós költségvetésben a kifizetési főösszeget - erről döntött tegnap az Európai Unió Tanácsa. A jelentős változtatás úgy jött össze, hogy a legszegényebb EU-s régióknak (köztük a magyaroknak) jövőre kifizethető bizonyos felzárkóztatási forrásokat 24%-kal vágták le, közben viszont a menekültválság terheinek kezelésére az ideinél 25%-kal többet fordíthat jövőre Brüsszel."
http://www.portfolio.hu/unios_..
http://magyarhirlap.hu/cikk/66..

Mámeg Tusk Orbánt tuskodja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés