Érzékenyen érintette a románokat, hogy az USA-nagykövet székely zászlóval fotózkodott

2016. szeptember 14. 16:25
A székely zászlóval kapcsolatos érzékenységre figyelmeztette a bukaresti külügyminisztérium az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét szerdán, miután Hans Klemm amerikai nagykövetről olyan fotó jelent meg a román médiában, amelyen egy ajándékba kapott székely zászlót tart Kovászna megyei elöljárókkal közösen.

A román hírtelevíziók többsége először úgy értelmezte az erről szóló külügyi közleményt, hogy a tárca bekérette a diplomatát, ezt azonban Ionut Valcu külügyi szóvivő később az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta.

„Szó sincs bekéretésről, a miniszternek egyetlen találkozó sem szerepel a programjában” – idézte a hírügynökség a szóvivőt. A bukaresti külügyminisztérium honlapján szerdán megjelent közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól. A bukaresti külügy kifejezte meggyőződését: látogatásai alkalmával a nagykövet megismeri a Románia által meghonosított interkulturális modellt, a romániai kisebbségek által élvezett jogokat, amelyek - a kommüniké szerint - mindenben megfelelnek a vonatkozó nemzetközi szabványoknak.

Érzékeny érzékenységek

„Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembevétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében” – olvasható a román külügyi közleményben. Szerdán a román televíziós és online médiaorgánumok többsége többnyire elítélő kommentárok kíséretében tette közzé azt a fotót, amelyen Hans Klemm, az Egyesült Államok amerikai nagykövete egy székely zászlót tart a kezében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Kató Béla református püspök és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke társaságában, többnyire kifogásoló kommentárok kíséretében. A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi polgármester.

A román nyelvű kísérőszöveg szerint Hans Klemm aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. A polgármester azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amelyet a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

Románia egészében nagykövet a nagykövet

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a székelyzászlós fotót kifogásoló sajtókommentárokra reagálva közleményben tudatta: Hans Klemm Románia egészében az Egyesült Államok nagykövete, rendszeresen utazik a országban, és a román társadalom különböző csoportjaival találkozik. „Az Egyesült Államok Románia szövetségeseként és stratégiai partnereként üdvözli és támogatja a romániai demokráciát és Románia erőfeszítéseit, amelyek a demokratikus intézmények megerősítését szolgálják a társadalom valamennyi szegmensének egyenlő és teljes részvétele által” – olvasható az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleményében.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Székely Mózes fejedelem 1601-ben már használt ilyent.

Érdekes, Magyarországon senkit nem zavarna, ha a budapesti nagykövetet egy román zászlóval fényképeznék le...

A románoknak ennél nagyobb baja ne legyen!
Nevetségesen demonstrálnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés