Ragasztó

Decemberben lesz az osztrák elnökválasztás harmadik fordulója

2016. szeptember 12. 11:29

Hivatalosan is bejelentette az osztrák belügyminiszter, hogy a levélszavazás körüli problémák miatt elcsúsztatják az eredetileg október 2-ára tervezett osztrák elnökválasztás harmadik fordulóját. December 4-én kell majd dönteni Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer között, akkor már rendes borítékok segítségével.

Mint azt vasárnap a Mandiner is megírta, nem ragad rendesen a boríték az osztrák elnökválasztás október 2-ára meghirdetett harmadik fordulójára kiküldött levélszavazatokon. Ez könnyen ahhoz vezetne, hogy választási csalás gyanújával ismét óvjon valamelyik fél, ahogyan azt az FPÖ a második fordulót követően tette. A Die Presse főszerkesztője az eset kapcsán banánköztársaságról írt vezércikkében, a legnépszerűbb osztrák párt vezetője, az FPÖ-s HC Strache pedig azon poénkodott, mekkora tétben lehet vajon fogadni arra, hogy 2019-ig megrendezik-e a harmadik fordulót.

Az osztrák sajtó már a hétvégén azt pedzegette, hogy ez a fiaskó a választás időpontjának elhalasztásához vezethet. Hétfőre mindez be is bizonyosodott. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter bejelentette ugyanis, hogy elhalasztják az eredetileg október 2-ára kitűzött harmadik fordulót. Ahhoz, hogy tiszta választást tudjanak rendezni, erre mindenképpen szükség van, indokolta a döntést. A belügyminiszter arról is beszélt, még csak megbecsülni sem tudja, hány rosszul ragadó boríték van, a harmadik fordulóban ezért „egyszerű borítékokat” használnak, mint 2009-ben.

Hogy mikor kell választania az osztrákoknak az ős-zöld közgazdászprofesszor Alexander Van der Bellen és az FPÖ-s pártfunkcionárius Norbert Hofer között, egyelőre nem tudni biztosan. Sobotka elmondta, szeretnék még idén lezavarni az egészet, így valószínűleg az adventi időszakra esik majd az új választás: vagy november 27-én vagy december 4-én dönti el végre Ausztria, ki lesz az ország köztársasági elnöke. A belügyminiszter hétfőn Bécsben arról beszélt, ő inkább a november végi időpontot favorizálja, mivel december 4-e túlságosan közel van a Mikulás december 6-i ünnepéhez.

Addig is nézze meg, hogyan kampányol a két jelölt Burgenlandban!

FRISSÍTÉS (13:48): December 4-én tartják az elcsúsztatott harmadik fordulót.

Fent Alexander Van der Bellen egy plakátja látható. Fotó: Bukovics Martin

A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/24573