Decemberben lesz az osztrák elnökválasztás harmadik fordulója

2016. szeptember 12. 11:29
Hivatalosan is bejelentette az osztrák belügyminiszter, hogy a levélszavazás körüli problémák miatt elcsúsztatják az eredetileg október 2-ára tervezett osztrák elnökválasztás harmadik fordulóját. December 4-én kell majd dönteni Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer között, akkor már rendes borítékok segítségével.

Mint azt vasárnap a Mandiner is megírta, nem ragad rendesen a boríték az osztrák elnökválasztás október 2-ára meghirdetett harmadik fordulójára kiküldött levélszavazatokon. Ez könnyen ahhoz vezetne, hogy választási csalás gyanújával ismét óvjon valamelyik fél, ahogyan azt az FPÖ a második fordulót követően tette. A Die Presse főszerkesztője az eset kapcsán banánköztársaságról írt vezércikkében, a legnépszerűbb osztrák párt vezetője, az FPÖ-s HC Strache pedig azon poénkodott, mekkora tétben lehet vajon fogadni arra, hogy 2019-ig megrendezik-e a harmadik fordulót.

Az osztrák sajtó már a hétvégén azt pedzegette, hogy ez a fiaskó a választás időpontjának elhalasztásához vezethet. Hétfőre mindez be is bizonyosodott. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter bejelentette ugyanis, hogy elhalasztják az eredetileg október 2-ára kitűzött harmadik fordulót. Ahhoz, hogy tiszta választást tudjanak rendezni, erre mindenképpen szükség van, indokolta a döntést. A belügyminiszter arról is beszélt, még csak megbecsülni sem tudja, hány rosszul ragadó boríték van, a harmadik fordulóban ezért „egyszerű borítékokat” használnak, mint 2009-ben.

Hogy mikor kell választania az osztrákoknak az ős-zöld közgazdászprofesszor Alexander Van der Bellen és az FPÖ-s pártfunkcionárius Norbert Hofer között, egyelőre nem tudni biztosan. Sobotka elmondta, szeretnék még idén lezavarni az egészet, így valószínűleg az adventi időszakra esik majd az új választás: vagy november 27-én vagy december 4-én dönti el végre Ausztria, ki lesz az ország köztársasági elnöke. A belügyminiszter hétfőn Bécsben arról beszélt, ő inkább a november végi időpontot favorizálja, mivel december 4-e túlságosan közel van a Mikulás december 6-i ünnepéhez.

Addig is nézze meg, hogyan kampányol a két jelölt Burgenlandban!

FRISSÍTÉS (13:48): December 4-én tartják az elcsúsztatott harmadik fordulót.

Fent Alexander Van der Bellen egy plakátja látható. Fotó: Bukovics Martin

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyomorult társaság. Tisztességesen még egy választást sem tudnak megszervezni. Ezek akarnak kormányozni?

Erre a Nyugatra néztünk fel egykor. Szánalmasak.

Mi van ha novemberre elköltözik az élők sorából Alexander Van der Bellen?
Akkor meddig fogják elhalasztani?

Bár kit tudja? Lehet, hogy a sógoréknál egy elhunyt is lehet elnök. Holtak demokráciája.

Ez jó!

Banánköztársaság

„A választási bizottságnak és a belügyminisztériumnak még az sem jön össze, hogy olyan borítékokat gyártasson, amelyeket rendesen le lehet ragasztani anélkül, hogy ismét felnyíljanak. És miután legyártatták, még arra sem képesek, hogy ellenőrizzék: működik-e egyáltalán a ragacs. Az illetékes belügyminiszter, Wolfgang Sobotka technikai nem megfelelősének nevezi ezt, majd elnézést kér. Ez bár figyelemreméltó egy osztrák miniszter részéről, ám nem elegendő ahhoz, hogy megoldja ezt a katasztrófát.
Felfoghatatlan blamázs ez mind a választási bizottság, mind a kormány, mind a politika, mind egész Ausztria számára. Minden Ausztriával szembeni előítélet ellenére azért élt az emberekben némi bizalom az osztrák állam iránt: bár a bürokrácia nem éppen a legmodernebb, nem éppen a legolcsóbb és nem éppen a legemberközelibb, mégiscsak működött. Hát, ez most nem úgy tűnik.”
http://diepresse.com/home/mein..

Az lesz, amit soha nem gondoltál volna a jóléti Ausztriáról.

Szépen föl fogják akasztgatni a tanácsköztársaságiakat.

Először elcsalják a választást és amikor kiderül, vállon veregetik magukat, hogy milyen jól működnek náluk a demokratikus intézmények. Most pedig, amikor egyértelmű, hogy vesztenének, bevetnek egy kis ragasztós trükköt, hogy elhalaszthassák a választás időpontját, hátha történik addig valami. Vagy nyerjenek még egy kis időt, kitalálni hogy lehetne jobban csalni. Rákosi Mátyás is megnyalná a tíz ujját, ha látná, milyen ügyesek az osztrák posztmarxisták.

Oldalra nyíló szárnyas borítékok lesznek?

Na ja! November-decemberre meg kiderül, hogy a kiküldött borítékok alja nyitott és üresek.

Merkel kórházba kerül. Két nap múlva egy távirat érkezik hozzá:
"Jobbulást kívánnak az EU tagországai 19 igen szavazattal, 9 ellenében.

Bocs. Nem ide szántam.

Még nem nyomtak elég kékcédulát á la bolsevikok 1947-ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés