Decemberben lesz az osztrák elnökválasztás harmadik fordulója

2016. szeptember 12. 11:29
Hivatalosan is bejelentette az osztrák belügyminiszter, hogy a levélszavazás körüli problémák miatt elcsúsztatják az eredetileg október 2-ára tervezett osztrák elnökválasztás harmadik fordulóját. December 4-én kell majd dönteni Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer között, akkor már rendes borítékok segítségével.

Mint azt vasárnap a Mandiner is megírta, nem ragad rendesen a boríték az osztrák elnökválasztás október 2-ára meghirdetett harmadik fordulójára kiküldött levélszavazatokon. Ez könnyen ahhoz vezetne, hogy választási csalás gyanújával ismét óvjon valamelyik fél, ahogyan azt az FPÖ a második fordulót követően tette. A Die Presse főszerkesztője az eset kapcsán banánköztársaságról írt vezércikkében, a legnépszerűbb osztrák párt vezetője, az FPÖ-s HC Strache pedig azon poénkodott, mekkora tétben lehet vajon fogadni arra, hogy 2019-ig megrendezik-e a harmadik fordulót.

Az osztrák sajtó már a hétvégén azt pedzegette, hogy ez a fiaskó a választás időpontjának elhalasztásához vezethet. Hétfőre mindez be is bizonyosodott. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter bejelentette ugyanis, hogy elhalasztják az eredetileg október 2-ára kitűzött harmadik fordulót. Ahhoz, hogy tiszta választást tudjanak rendezni, erre mindenképpen szükség van, indokolta a döntést. A belügyminiszter arról is beszélt, még csak megbecsülni sem tudja, hány rosszul ragadó boríték van, a harmadik fordulóban ezért „egyszerű borítékokat” használnak, mint 2009-ben.

Hogy mikor kell választania az osztrákoknak az ős-zöld közgazdászprofesszor Alexander Van der Bellen és az FPÖ-s pártfunkcionárius Norbert Hofer között, egyelőre nem tudni biztosan. Sobotka elmondta, szeretnék még idén lezavarni az egészet, így valószínűleg az adventi időszakra esik majd az új választás: vagy november 27-én vagy december 4-én dönti el végre Ausztria, ki lesz az ország köztársasági elnöke. A belügyminiszter hétfőn Bécsben arról beszélt, ő inkább a november végi időpontot favorizálja, mivel december 4-e túlságosan közel van a Mikulás december 6-i ünnepéhez.

Addig is nézze meg, hogyan kampányol a két jelölt Burgenlandban!

FRISSÍTÉS (13:48): December 4-én tartják az elcsúsztatott harmadik fordulót.

Fent Alexander Van der Bellen egy plakátja látható. Fotó: Bukovics Martin

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyomorult társaság. Tisztességesen még egy választást sem tudnak megszervezni. Ezek akarnak kormányozni?

Erre a Nyugatra néztünk fel egykor. Szánalmasak.

Mi van ha novemberre elköltözik az élők sorából Alexander Van der Bellen?
Akkor meddig fogják elhalasztani?

Bár kit tudja? Lehet, hogy a sógoréknál egy elhunyt is lehet elnök. Holtak demokráciája.

Ez jó!

Banánköztársaság

„A választási bizottságnak és a belügyminisztériumnak még az sem jön össze, hogy olyan borítékokat gyártasson, amelyeket rendesen le lehet ragasztani anélkül, hogy ismét felnyíljanak. És miután legyártatták, még arra sem képesek, hogy ellenőrizzék: működik-e egyáltalán a ragacs. Az illetékes belügyminiszter, Wolfgang Sobotka technikai nem megfelelősének nevezi ezt, majd elnézést kér. Ez bár figyelemreméltó egy osztrák miniszter részéről, ám nem elegendő ahhoz, hogy megoldja ezt a katasztrófát.
Felfoghatatlan blamázs ez mind a választási bizottság, mind a kormány, mind a politika, mind egész Ausztria számára. Minden Ausztriával szembeni előítélet ellenére azért élt az emberekben némi bizalom az osztrák állam iránt: bár a bürokrácia nem éppen a legmodernebb, nem éppen a legolcsóbb és nem éppen a legemberközelibb, mégiscsak működött. Hát, ez most nem úgy tűnik.”
http://diepresse.com/home/mein..

Az lesz, amit soha nem gondoltál volna a jóléti Ausztriáról.

Szépen föl fogják akasztgatni a tanácsköztársaságiakat.

Először elcsalják a választást és amikor kiderül, vállon veregetik magukat, hogy milyen jól működnek náluk a demokratikus intézmények. Most pedig, amikor egyértelmű, hogy vesztenének, bevetnek egy kis ragasztós trükköt, hogy elhalaszthassák a választás időpontját, hátha történik addig valami. Vagy nyerjenek még egy kis időt, kitalálni hogy lehetne jobban csalni. Rákosi Mátyás is megnyalná a tíz ujját, ha látná, milyen ügyesek az osztrák posztmarxisták.

Oldalra nyíló szárnyas borítékok lesznek?

Na ja! November-decemberre meg kiderül, hogy a kiküldött borítékok alja nyitott és üresek.

Merkel kórházba kerül. Két nap múlva egy távirat érkezik hozzá:
"Jobbulást kívánnak az EU tagországai 19 igen szavazattal, 9 ellenében.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. szeptember 12. 14:29

Kíváncsi vagyok, hogyan viszik át - a régi bolsi-libsi módszer szerinti - az Ideiglenes köztársasági elnöki intézmény bevezetését. Ezzel egyszersmind eltolva 3-5 évvel a közt. elnökválasztást Ausztriában, ügyeske lenne...
Természetesen ezt a most kormányzó koalíció nevezné ki, és Hofer ebből, láss csodát! kimaradna.
Helyette egy "osztrák népfrontos", mindenki által elfogadott européer, pártok fölötti kiválóság lenne.
És még Brüsszel, sőt egész Európa is tapsolna...
Sőt: "Ausztria utat mutat az újbarna pestis elleni harcban!" - harsognák a ki által is tulajdonolt-elrablott médiában a címlapok és a címférfiak és címnők!

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2016. szeptember 12. 14:49

Ja:
Az FPÖ-s Norbert Hofer lenne az osztrák elnök, ha most kéne választani.
Lépni kell, - jött a parancs.
És lőn!
Közben a frontokon a totális támadás nem szünetel:

Hosszan bírálta Magyarországot az ENSZ-ben az amerikai követ Power, aki beszédének jelentős részét Magyarországnak szentelte. Az antiszemitizmus és a menekültellenesség együtt jár...
Ott, ahol tombol az antiszemitizmus,...

magától az USA-kormánytól tudjuk ezt, akiket a kampányban megvásároltak a kik is?, hát ezek a megvásárlók hogyan engednék, hogy Hofer elnök legyen, már októberben.
Majd decemberben.
Addig: véletlenül találkoznak Hoferrel, szót váltanak vele, ennyi épp elég lesz, gondolják.

Még nem nyomtak elég kékcédulát á la bolsevikok 1947-ben.

A, ja!
Meg a Clintonné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés