Szijjártó: A V4-ek Európa leghatékonyabb szövetsége

2016. szeptember 4. 11:06
A visegrádi országok együttműködése ma az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége – mondta Szijjártó Péter vasárnap a Kossuth Rádióban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a V4-ek egyetértenek abban, hogy az elmúlt időszak kihívásaira jó válaszok a tagállamok szintjén születtek, ezért „szó sem lehet arról, hogy újabb hatásköröket telepítsünk Brüsszelbe”.

A visegrádi együttműködés a legszorosabb és a leghatékonyabb szövetség ma az Európai Unióban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A tárcavezető szerint a visegrádi együttműködés történelmi szintű békét hozott a térségnek, ezt az utóbbi évek diplomáciai gesztusai is alátámasztják. „Ez azt mutatja, hogy a visegrádi szövetség minden idők legjobb állapotában van jelenleg” – fogalmazott, hozzátéve, éppen a legjobbkor, hiszen most nagy szükség van arra, hogy a közép-európai államok együttműködjenek, például az uniót érő kihívások miatt.

A V4-ek álláspontjával kapcsolatban megjegyezte, úgy látják, erős európai integrációt csak erős tagállamokra lehet alapozni. „Szó sem lehet arról, hogy újabb hatásköröket telepítsünk Brüsszelbe, mert az elmúlt időszak kétségtelenül súlyos kihívásaira jó válaszok tagállami szinten születtek, ezért minél több fontos döntési kompetenciát a tagállamok szintjén kell tartani” – mondta a külügyminiszter.

Az Európai Unió jövője szempontjából – Szijjártó Péter szerint – nélkülözhetetlen a bővítés folytatása, az Oroszországgal fenntartott pragmatikus viszony újrarealizálása a gazdasági érdekek miatt és a külső szövetségesek keresése.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés