Oroszország kerítést épít a Kalinyingrádi terület határának lengyel szakaszán

2016. augusztus 18. 12:23
Drótkerítést épít a Lengyelországgal szomszédos exklávéja, a Kalinyingrádi terület határán Oroszország, miután Varsó júliusban a határszakaszon felfüggesztette a kishatárforgalmat. A lengyelek nem értik az orosz lépést, részükről addig ragaszkodnak saját intézkedésükhöz, amíg annak meg nem szűnnek a biztonságpolitikai okai.

Oroszország drótkerítést épít a Lengyelországgal szomszédos exklávéja, a Kalinyingrádi terület határán, miután Varsó júliusban az adott határszakaszon felfüggesztette a kishatárforgalmat – közölte csütörtökön a lengyel közszolgálati televízió.

A TVP Info hírcsatorna szerint a kerítés építése immár egy hónapja zajlik több szakaszon. A csatornának nyilatkozó újságírók kizárták, hogy a drótkerítés az illegális bevándorlással hozható kapcsolatba, mivel az érintett terület nem ennek útvonalán fekszik.

„Nem tudjuk, szomszédaink miért fogtak hozzá ehhez a munkához” – nyilatkozott erről a lengyel közszolgálati rádió egyik regionális csatornájának Anna Lusnia, az északkelet-lengyelországi határőrség szóvivője. Lusnia szerint a kerítésépítés a 210 kilométeres határszakasz egyes részein jelenleg is folyik, „ismeretlen céllal”.

A kerítésemelés azután kezdődött, hogy Lengyelország az orosz exklávéval közös határon július 4-én felfüggesztette a kishatárfogalmat. Oroszország azzal is reagált, hogy a kishatárfogalmat a maga részéről is leállította.

Ezért függesztették fel

Lengyelország a korlátozásokat a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata miatt rendelte el. Azonos intézkedések augusztus 2-ig a lengyel-ukrán határon is érvényben voltak, a schengeni övezethez tartozó szomszédos országok határán pedig abban az időben ideiglenes határellenőrzést vezettek be. 

Míg a rendezvények végeztével a többi határszakaszon visszaállt a korábbi rendszer, a Kalinyingrádi területtel a felfüggesztett kishatárforgalmat eddig sem állították vissza, amit a lengyel belügyminisztérium biztonsági tényezőkkel indokol. 

Militarizált terület

Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szerdán kijelentette: „Amennyiben a felfüggesztés okai – egyebek között a gazdasági bűnözés – megszűnnek, a kishatárforgalmat minden bizonnyal visszaállítják”. 

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a témát augusztus elején biztonságpolitikai tényezőkkel hozta összefüggésbe, mondván, hogy az orosz exklávé „militarizált terület”, ahol orosz csapatok állomásoznak. 

Lengyelország 2012-ben kötött szerződést Oroszországgal a határövezetben élő lakosság vízum nélküli beutazását lehetővé tevő kishatárforgalomról. A Kalinyingrádi területtel közös lengyel határon vízummal továbbra is lehetséges a be- és kiutazás.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az orosz exklávé „militarizált terület”, ahol orosz csapatok állomásoznak. "

ezek az aljas oroszok, hogy csapatokat allomasoztatnak Oroszorszagban, fujj, hat nem tudjak hogy ezt kulfoldon kell mint a demokracia legnagyobb atyamestere az usa?

A lengyelekhez is betelepült a nato, ugye?
A kerítés biztosan megszünteti a gazdasági bűnözést.

Nemetorszagban a Szovjetunio mindvegig az "egyseges, demokratikus, bekeszereto Nemetorszag megteremtese" mellett foglalt allast. Megalakult nyugaton Bizonia, majd kesobb Trizonia, ebbol az NSZK.
Erre valaszul alakitottak csak meg a szovjet zonaban az NDK-t.

A NATO 1949 aprilis 4-en (igen aprilis 4, nem rohog!) alakult.
Valaszul a Varsoi Szerzodes csupan 1955 majus 14-en.

Szoval a tenyek azt mutatjak, hogy azt a vasfuggonyt nem a kelet huzta fel, hanem a nyugat.

Washingtonnal kollaboralni se kevesbe budos mint Moszkvaval volt, vagy megkorabban Berlinnel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés