A külső határok védelme is működhet

2016. július 18. 10:17

Sebastian Kurz
Kurier

A Frontex jelentése szerint már a balkáni útvonal macedóniai lezárása is hozzájárult ahhoz, hogy csökkentek a menekültszámok.

Bilani Yildirim török miniszterelnök a halálbüntetés bevezetésén gondolkodik. Elfogadható ez az EU számára?

Természetesen abszolút elfogadhatatlan lenne a halálbüntetés bevezetése. Törökországnak továbbra is egyértelművé kell tennie, hogy kiáll a halálbüntetés eltörlése mellett. Továbbra is elutasítjuk ezt a kegyetlen és embertelen büntetést.

Elbukik az EU-s menekültalku emiatt Ankarával? Vagy mostantól minden török jogsértést elnéznek a menekültválságra hivatkozva?

A migrációs paktum miatt nem térhetünk el alapértékeinktől és eddigi világos tartásunktól ezekben az ügyekben. Ezt a kezdetektől fogva hangsúlyozom. Európának tudatosítania kell magában, hogy olyan intézkedéseket kell hoznunk, amikkel mi is élni tudunk, mint például külső határaink védelme. Ez is működhet: a Frontex jelentése szerint már a balkáni útvonal macedóniai lezárása is hozzájárult ahhoz, hogy csökkentek a menekültszámok.

(...)

Sok külügyminiszter nem kifejezetten örül Boris Johnsonnak. Ön mit vár tőle?

Nagy-Britanniától azt várjuk, hogy olyan gyorsan kezdjen neki a kilépési tárgyalásoknak, ahogy csak lehet. Nem mazsolázhatnak közben. De hangsúlyoznám azt is, hogy Nagy-Britannia a kilépést követően is az EU fontos partnere marad, gazdaságilag is. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/23510