Cseh elemző: Csexitet a V4-ből!

2016. július 12. 13:34
Jirí Pehe cseh politikai elemző szerint az országnak a nyugati szomszédokhoz kéne húznia és fel kéne hagynia a visegrádi együttműködéssel. Az elemző Právoban írt cikkében azt fejtegeti, hogy a kezdetekben jól működő V4-ben mára megnőttek a különbségek és Csehország kimagaslik a szerinte az autokrácia felé sodródó lengyelek, szlovákok és magyarok közül.

Csehországnak ki kellene lépnie a visegrádi országcsoportból (V4), és a kelet-európai irányultság helyett inkább a nyugati német nyelvű szomszédokkal kellene együttműködnie – állítja Jirí Pehe neves cseh politikai elemző a Právo című baloldali lapban kedden megjelent jegyzetében.

A V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a múltban, amikor ezek az országok be akartak lépni a NATO-ba és az Európai Unióba, jó üzleti márka volt. Amíg voltak közös célok, az időnként igen jelentős politikai eltérések is – például Szlovákiával Vladimír Meciar vagy Lengyelországgal Jaroslaw Kaczynski idején – a háttérbe szorultak – mutat rá a szerző. 

„Köröttünk ugar”

Pehe úgy látja, hogy az utóbbi években az egyes visegrádi országok közötti eltérések, amelyek összefüggenek az egyes országok mentalitásával, nagyságával, ambícióival és történelmével, nem csökkentek, hanem inkább növekedtek.  

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia már megérték „az egypárti kormányzást, amely felélesztette bennük a háború előtti vagy a háborús időszakból ismert autokratikus tendenciákat”. Csehországban ilyen helyzet az eltérő múlt, illetve az ország „modernebb” állapota miatt, nem alakult ki – tette hozzá.

Bár a visegrádi politikusok azt állítják, hogy a migránsválságban elfoglalt kompromisszumok nélküli álláspontok miatt hangjuk megerősödött az EU-ban, ez nem felel meg a valóságnak. „A valóságban a négyest olyan csoportként kezelik, amelynek egyre nagyobb problémái vannak a demokráciával, s amelynek tagjai szívesen fogadnak el támogatást az EU gazdagabb országaitól, de elutasítják, hogy szolidárisak legyenek velük. Ezt a tényt bármilyen nagyobb nemzetközi konferencián, ahol nem beszélnek a diplomácia nyelvén, le lehet ellenőrizni” – írja Jirí Pehe. 

Nyergelj, fordulj!

A politológus úgy véli: bár a cseh politikusok azt állítják, hogy a visegrádi együttműködés hasznos Csehország számára, ennek az ellenkezője az igaz. Nyugat-Európa a cseheket jelenleg ugyanabba a csoportba sorolja, mint azokat az államokat, amelyekben baj van a demokráciával, amelyeknek nincs jó nevük az EU-ban.

Történelmi szempontból Csehország számára ésszerűbb lenne közép-európaiságát a Nyugat, a német nyelvű szomszédok felé igazítani, mint kelet és észak felé” – zárja eszmefuttatását Jirí Pehe a Právoban.   

A csehek lépéselőnyére egyébként Orbán Krisztián közgazdász is gyakran hivatkozik. Korábban azt fejtegette, hogy miért jobb a cseh oligarchia a magyarnál. A közgazdász szerint a politikai és gazdasági intézményrendszer különbségei vezettek a két ország eltérő fejlődési üteméhez. Orbán kiemeli: míg a cseh oligarchák exportra rendezkedtek be, a magyarok a korrupció és az uram-bátyám világ melegágyaként szolgáló járadékvadászatra.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahhoz képest, hogy milyen erős hagyományai voltak a cseheknél a szabadkőművességnek, csodálom, hogy nincs több ilyen cikk:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés