Ellenzék nélkül

2016. június 7. 18:22

Rostás Szabolcs
Krónika
Az RMDSZ-nek gyakorlatilag nincs ellenzéke: az EMNP-nek nemhogy nem sikerült megerősödnie, de jelentősen meggyengült, az MPP pedig a két másik magyar alakulat nyújtotta „támaszték” nélkül meg se áll a saját lábán.

„Magyar vonalon az RMDSZ-nek sikerült megtartania pozícióit, és bár 2012-höz képest nem tud felmutatni látványos előrelépést, Szatmárnémeti »visszahódításával« méltán könyvelheti el sikerként a hétvégi megmérettetést. Mindemellett azt is, hogy gyakorlatilag nincs ellenzéke: az EMNP-nek nemhogy nem sikerült megerősödnie, de jelentősen meggyengült, az MPP pedig a két másik magyar alakulat nyújtotta »támaszték« nélkül meg se áll a saját lábán. Ez az állapot látszólag kedvez az RMDSZ-nek, a valóságban viszont magára a szövetségre nézve rejteget veszélyeket.

Azokon a településeken ugyanis, ahol kizárólag a szövetség állított polgármesterjelöltet, a tét hiánya jelentősen befolyásolta a szavazókedvet is, és minél kevesebben mennek el voksolni egy községben vagy városban, annál kevesebb támogatást kap egy adott alakulat megyei listája. Végeredményben Marosvásárhely esete sem tekinthető teljes kudarcnak, mivel a magyar jelölt helytállása bebizonyította, hogy összefogással még egy kisebbségi közösség is sok mindenre viheti. Ráadásul megtörténhet, hogy erre a példás összekapaszkodásra hamarabb szükség lesz ismét, mint azt gondolnánk. Hiszen választások ide vagy oda, az ügyészség és az igazságszolgáltatás malmai mégiscsak őrölnek...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés