MKP-s macskajaj

2016. május 30. 18:08

Molnár Norbert
Új Szó
Lassan három hónapja tetszhalott a Magyar Közösség Pártja. Az elbukott választások után lemondott a pártvezetés, a párt azóta gyakorlatilag csak önmagával foglalkozik.

„A csónak háromszor elment. És el fog menni negyedszer is, ha nem fogja fel a párt, hogy nincs több választója, mint amennyi eddig is volt, vagyis egyedül nem képes megküzdeni a fikcióval. Ezért minél gyorsabban tárgyalni kellene a Híddal egy esetleges választási koalíció lehetőségének megalapozásáról. A párt ehelyett a szlovák partnereket erőlteti, ami nagyon fontos ugyan, de ez a barátkozás másodrendű amellett, hogy egyáltalán a felszínen maradhat-e az MKP. Kissé elhamarkodott, érzelmileg túlfűtött döntés volt a választások után elutasítani a Híd meghívását a tárgyalásokra, de érthető is, hiszen a Híd egy olyan kamikazekoalícióba ment bele, amiről nem lehetett sejteni, mit tesz a párttal és a preferenciáival. Most azonban úgy tűnik, a Híd stabilizálta a támogatottságát, s lehetősége lesz azt még növelni is.

Ismerve a Híd rátartiságát, pár hónap múlva már Bugárék is azt gondolhatják, hat százalék fölött vannak stabilan, minek tárgyaljanak egy négyszázalékos párttal. Így ha valaki itt komolyan gondolja a lehetséges együttműködést, igen gyorsan lépnie kell. Vagyis az MKP új elnökének a háttérbe kell szorítania azokat a kelepelőket, akik szerint az idő fogja megoldani a párt helyzetét. Ezért nem mindegy, kik kerülnek be az MKP vezetésébe. Minden attól függ, kijózanodik-e az MKP a választások utáni sírva vigadós, magyar virtusos részegségből, vagy a macskajaj határozza meg a következő hónapokat is, ami viszont végzetes lehet. Kivéve, ha tényleg helyi szinteken akar csak működni, és megelégszik azzal, hogy rendszeresen kiküld egy kiszolgált politikust az EP-be.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a Szlovákiában élő magyarok szlovákká akarnak válni, attól nem ment meg semmilyen tárgyalás.

Válaszok:
Onurisz | 2016. május 30. 21:25

Nem kell velem egyetérteni, de érzékelhető, hogy a szlovákiai magyarok egyre nagyobb hányada egyre kevésbé tartja értékesnek a magyarságát, pedig nekik sokkal könnyebb lenne megőrizniük, mint az erdélyieknek, kárpátaljaiaknak és délvidékieknek. Azokban a filmekben, amelyeket erről készítettek pár éve az átlagos magyar fiatalok meg sem tudták fogalmazni, hogy a magyarságuk mit jelent és miért fontos számukra. Látszott, hogy váratlanul érte őket a kérdés, nem szoktak erről sem a családban, sem egymás között beszélni. Akiknek volt véleményük, azok is azt hangoztatták, hogy nekik saját szlovákiai magyarságélményeik vannak, ők mások, mint z anyaországiak. Ezzel szokott kezdődni az asszimiláció. Az ilyen fiatal nem hezitál azon, hogy szlovák társsal házasodjon össze, s amikor már benne van a vegyes családban egyszerűbbnek tűnik számára ha a gyerekei esetében már nem erőlteti a magyar iskolát, s talán a magyar nyelvet sem. Különösen, ha a házastársa elég határozott abban, hogy a gyerekeiknek szlovákként kell felnőniük.

Illúzió, hogy ezen segít a "Híd", bármit is jelentsen ez. Arra jó, hogy egy ideig még össze lehessen gyűjteni a vegyes kötődésűek szavazatait. A következő generációt már nem fogja érdekelni a hidas szavazás sem, igaz, Bugár Béla és társai akkor már túl lesznek a politikai karrieren.

Nem amellett érvelek, hogy folyamatosan konfrontálódni kellene a szlovákokkal, de "hidazással" aligha lehet érvelni amellett, hogy miért jó magyarnak lenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés