Magas részvételi arány az osztrák elnökválasztás második fordulójában

2016. május 22. 15:48
Magasabb részvételi arányt jeleztek Bécsben a vasárnapi ausztriai elnökválasztáson, mint az első fordulóban, délelőtt tíz óráig a választásra jogosultak 13,67 százaléka adta le voksát, két százalékkal többen, mint az első fordulóban - közölte Bécs város illetékes tanácsosa délelőtt. Zsúfoltabb szavazóhelyiségekről számoltak be Salzburg városából, Alsó- és Felső-Ausztria tartományból is.

Andreas Mailath-Pokorny ismertetése szerint április 24-én Bécsben tíz óráig ez az arány 10,82 százalékos volt. Salzburg városában is többen mentek el szavazni, mint négy hete. Vasárnap 11 óráig 24 százalékkal többen voksoltak, mint április végén ugyanebben az időben - közölte a helyi illetékes. Meglehetősen jónak értékelte a szavazásra jogosultak hajlandóságát a választási hatóság alsó-ausztriai illetékese vasárnap délelőtt. A tartományok közül Alsó-Ausztriában járulnak legtöbben az urnák elé, mintegy 1,3 millióan ebben a tartományban szavaznak. Április végén 77 százalék adta le voksát, amely kilenc százalékkal volt az országos átlag felett. A választás országszerte kilenc választókörzetben zajlik, a körzetek a kilenc ausztriai tartományt fedik le.

A szavazáson mintegy 6,4 millió osztrák állampolgár vehet részt. Bécsben és Felső-Ausztriában egyaránt 1,1 millió választópolgárt várnak a szavazáson való részvételre.

A szavazásra jogosultak fele ez utóbbi két tartományból és Alsó-Ausztriából adja le voksát. A legkevesebben, 220 ezren, Burgenlandban járulnak az urnák elé. A tartományok szavazóhelyiségei eltérő időpontokban lesznek nyitva, azonban mivel az utolsó szavazóhelyiség délután 17 órakor zár, az első hivatalos részeredmények ekkorra várhatók. A második fordulóban a szavazásra jogosultak közül mintegy 900 ezren levélben voksolnak. Áprilisban mindösszesen félmillióan éltek ezzel a lehetőséggel.

A szakértők szerint szoros eredmény esetén a levélben leadott szavazatok is befolyásolhatják majd a végeredményt. A május elején bemutatott adatok szerint a bizonytalanok száma még igen magas volt: 22 százaléknyian, vagyis 1,4 millióan még nem tudták, kire fogják adni a voksukat. Vasárnap késő délelőtt mindkét induló leadta voksát. A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen Bécsben, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer lakóhelyén, a burgenlandi Pinkafőn (Pinkafeld) szavazott. Miután az április 24-én tartott első fordulóban a hat jelölt közül senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, a második fordulóban már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt valamelyikére lehet voksolni.

Az április 24-én tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka járult az urnák elé. A legutóbbi, 2010-es választásra a szavazásra jogosultak 54 százaléka ment el, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent: 1992-ben még 85, 1998-ban 75, 2004-ben pedig már csak 72 százalék ment el szavazni.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés