Nem jellempróba

2016. május 2. 18:11

Mózes Szabolcs
Új Szó

Jellempróba – sokan így nevezték az állampolgársági törvény parlamenti vitáját, melyen a Híd nem szavazta meg saját korábbi tervezetét. Tévedés. A jellempróba korábban lezajlott, a kormányalakításkor.

„Akkor pedig a párt megbukott, de ez lassan már történelem, az utóbbi egy hónapban közölt 240 tonnányi kommentár mellé nem kell róla még egy.

Az állampolgársági törvény Dostál-féle beterjesztése inkább politikai trollakció, annak is a zseniálisabb fajtája. Adott egy törvénymódosító tervezet, amelyet évekkel ezelőtt a Híd dolgozott ki, így elég a Ctrl+C, Ctrl+V másolási formula, pár aláírás, és mehet a parlamentbe. A vitára csak be kell készíteni a pattogatott kukoricát és a kólát, hátradőlni és élvezni, ahogy a módosítási javaslat eredeti alkotói és hajdani beterjesztői szénné égetik magukat. Az állampolgársági törvény módosítása nem jellempróba, sokkal inkább egy emlékeztető a hidasoknak, milyen koalíciós szerepet vállaltak, amikor Ficóékkal és az SNS-szel paktáltak le.

(...)

Bugáréknak igazuk van, amikor azt mondják, hogy a magyar közösség megmaradásának szemszögéből fontosabb a kisiskolák megmentése, mint a kettős állampolgárság lehetővé tétele. Utóbbi viszont fontos elvi és szimbolikus ügy, melyet nem lehet elintézni egy legyintéssel. És, ahogy levezettük, ennek egyáltalán nem kellett volna vagy-vagy kérdéssé válnia. Avagy: Bugáréknak most azt kellett megenniük, amit kifőztek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/22164