Ütőképesebb EU-t és kevesebb migránst szeretne az osztrák külügyminiszter

2016. május 1. 16:16
Aktívabb uniós fellépést követel a déli határokon az osztrák külügyminiszter, akár katonai eszközök bevetésével is. Sebastian Kurz szerint most már tényleg vége lehetne annak, hogy az EU mindenkit korlátlanul befogad.

Visszautasította Ban Ki Mun Ausztria menekültpolitikáját indirekt módon kritizáló mondatait az osztrák külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásának nyilatkozva. Az ENSZ-főtitkár csütörtökön egy bécsi rendezvényen azt mondta, kétli, hogy a menedékjogot korlátozása összhangban állna a nemzetközi emberi jogokkal, valamint az uniós szabályokkal. Az osztrák jobboldali politikus védelmébe vette a szocdem-néppárti kormány migrációt korlátozó irányvonalát: „El kell állnunk attól a céltól, hogy Európa korlátlanul befogadjon embereket.”

Ausztria legújabban a közvetlen áttelepítésben hisz Kurz mondatai szerint. A külügyminiszter a FAZ vasárnapi kiadásának azt mondta, az osztrák kormány a válságrégiókból közvetlenül venne át olyan embereket, akik gyengék, sérültek vagy betegek és nem bírnák az utat Európáig. Az illegális migrációt viszont ellenzi: „Ott ugyanis az erősebb győz alapon csak azok érnek célba, akik eléggé fittek az úthoz és pénzük is van arra, hogy megfizessenek egy embercsempészt.”

Az osztrákok Európa-víziója

Sebastian Kurz azt is elmondta, milyen Európát képzel el: „Egy olyan Európát szeretnénk, amely képes ellenőrzés alatt tartani saját területét, védi a külső határait, maga dönti el, ki léphet be és ki nem, és egyúttal magára veszi annak emberi és politikai felelősségét, ami szomszédságában történik.”

Kurz ütőképesebb EU-t szeretne

„Túl sokáig néztük tétlenül délen az Iszlám Állam terrorját. Ami kül- és védelmi politikánkat illeti, Európának lényegesen ütőképesebbé kell válnia. Már azelőtt aktivizálni kellene magunkat, hogy egy ilyen góc egyáltalán létrejön” – fogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásának adott interjújában Sebastian Kurz. Ausztria néppárti külügyminisztere szerint az uniónak az az érdeke, hogy „körülvegye a stabilitás gyűrűje”. Kurz nem lát kivetnivalót Ausztria alkotmányban garantált semlegességét illetően, szerinte ettől még részt vehetnek egy ilyen misszióban.

„A terrorizmus ellen nincs semlegesség” – mondta, majd utalt arra, hogy a Balkánon most is ezer osztrák katona teljesít uniós vagy NATO-zászló alatt szolgálatot.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Keson ebrednek, dehat jobb keson mint soha

Kurz úr még sokra viszi.

Talán nem jár úgy, mint Haider.

Tényleg, Ausztriában most komoly váltás lesz. Vajon kinyomozzák a Haider gyilkosságot?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés