A szlovákok az elsők, a magyarok a hatodikok a csehek szimpátialistáján

2016. április 21. 13:00
A szlovákokat, a lengyeleket és a németeket kedvelik leginkább a csehek az országukban élő etnikumok közül, a magyarok a hatodikok a szimpátialistán egy friss felmérés szerint. Az utolsó helyeken az arabok, az albánok és a romák vannak.

A csehek az országukban élő nemzeti kisebbségek és bevándoroltak közül leginkább a szlovákokat kedvelik. A magyar kisebbség a hatodik a szimpátialistájukon – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet márciusban készített a CVVM prágai közvélemény-kutató intézet a többségi csehek körében.

A tudományos akadémiához tartozó intézet több mint ezer, 15 évnél idősebb személynél az iránt érdeklődött, milyen a viszonya az országban élő 16 népcsoporthoz. A válaszadók 1-től 5-ig terjedő skálán értékeltek. Az egyes jegy nagyon szimpatikust, a kettes szimpatikust, a hármas közömböst, a négyes nem szimpatikust, az ötös pedig nagyon nem szimpatikust jelentett.

Az első helyen a szlovákok végeztek 1,88-as minősítéssel, a másodikon a lengyelek 2,61-el, míg a harmadikon a németek 2,87-es átlagjeggyel. Őket a görögök (2,88), a zsidók (2,91), majd a hatodik helyen a magyarok követték 2,93 átlagú minősítéssel.

Magyar átlagok

A korábbi három évben a magyarok átlagjegyei a következők voltak: 2013-ban 2,96, 2014-ben 2,80, tavaly 2,88. 

A csehek a legkevésbé az albánokat, az arabokat és a romákat kedvelik, akik a lista utolsó három helyét foglalták el. Az albánok átlagjegye 3,86, az araboké 4,20, míg a romáké 4,26 - derül ki a CVVM felmérésének az eredményéből.

Rendszerint a romák az utolsók

A szlovákok a Csehszlovákia felbomlása (1992) utáni években rendszeresen az első helyen vannak minden hasonló felmérésben, míg a romák szintén hagyományosan az utolsók. A CVVM elemzése szerint az utóbbi években növekvő tendenciát mutat az ukránok, a vietnamiak és az oroszok iránti rokonszenv, míg romlott az arabok, a görögök, a lengyelek, a szlovákok és az albánok megítélése.

Csehországban a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor mintegy 8000 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A rendszerváltás utáni első népszámláláskor (1991) még mintegy 20 ezer. Szakértői becslések szerint a csehországi magyarok reális száma ma is mintegy 15 ezerre tehető. Legnagyobb, és egyetlen országos szervezetük, az 1990-ben megalakult Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ), amelynek hét városban van helyi szervezete. Körülbelül tíz kisebb magyar szervezet és klub is működik Csehországban.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tanultam ma valamit. Nem örülök hogy ezt kellett megtudnom, de köszönöm.

Igen, amit írsz az igaz. De azt se feledjük el hogy a törökök gyakorlatilag kiirtották a magyar lakosságot a 15 éves háború alatt, a 16. század végén. Sokan írják hogy a harcok miatt menekült el a lakosság. Ez így nem igaz. A törökök a krími tatárokkal kiirtatták a keresztény magyar lakosságot, például a Duna-Tisza között Pesttől Szegedig csak Cegléd, Kecskemét és Nagykőrös maradtak meg mert azok a császárnak adóztak. Minden más települést, falvak százait, eberek tíz vagy százezreit pusztították el. A fiatalokat vitték rabszolgának, a kisgyerekeket és az öregeket megölték, a falvakat felgyújtották. Ezek a részek a török kiűzése után szlávokkal és németekkel lettek telepítve akik a 19. századra elmagyarosodtak. Ezért nem emlékezünk ezekre az időkre: Nem volt aki elmesélje a borzalmakat. Márpedig az a nép ami elfelejti a történelmét arra van ítélve hogy újra átélje annak borzalmait. Sose volt ez még annyira aktuális mint most, amikor a muszlimok megint itt lopakodnak a kertek alatt.

Újabb önpusztító Német gerinctelenség. Nem tudom ez a nép lélekben képes lesz e valaha is talpra állni.

Mostanában sokat járok Prágába munkából kifolyólag. nehéz elhinni róluk hogy ezt tették a magyarokkal és a németekkel. A szudétanémetekkel szembeni borzalmakról tudtam, azt nem hogy magyarok is belekeveredtek ebbe a mocsokba. Ismerve a cseheket biztos vagyok benne hogy azért valahol ők is érzik hogy amit tettek az úgy rájuk égett mint a németekre a saját mocskuk. Lehet kivételt kapni a fasza kis dekrétumukra, azért még meg fognak maradni ezek a filmek és képek az utókornak és lehet majd magyarázkodni hogy miért is viselkedtek úgy mint az állatok.

Nem hiszem hogy a nyugati kultúrának vége lenne, ugyanis nincs helyette más. Az iszlám 90-es IQ felett nem pálya egy pszichésen stabil nem-muszlim embernek. Szerintem a németeknek meg még néhány európai nemzetnek vége lesz de nem mindenkinek. Megnézném én ki bír el az írekkel vagy a baszkokkal, esetleg a korzikaiakkal. Nem kell ide kelet-európába jönni nacionalizmusért, maradt abból bőven odaát is csak nem PC róla beszélni. Majd ha a muszlimok tönkretettek mindent és odábbállnak vagy kivágjuk innen őket lehet mindent újrakezdeni. De addig még sok minden fog történni és sok víz fog lefolyni a Dunán.

Nincs gyomrom megnézni. A családom félig sváb származású, a háború után sokakat elvittek és ottmaradtak ukrajnában. Magyarok voltak, már csak a nevük volt német.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés