A szlovákok az elsők, a magyarok a hatodikok a csehek szimpátialistáján

2016. április 21. 13:00
A szlovákokat, a lengyeleket és a németeket kedvelik leginkább a csehek az országukban élő etnikumok közül, a magyarok a hatodikok a szimpátialistán egy friss felmérés szerint. Az utolsó helyeken az arabok, az albánok és a romák vannak.

A csehek az országukban élő nemzeti kisebbségek és bevándoroltak közül leginkább a szlovákokat kedvelik. A magyar kisebbség a hatodik a szimpátialistájukon – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet márciusban készített a CVVM prágai közvélemény-kutató intézet a többségi csehek körében.

A tudományos akadémiához tartozó intézet több mint ezer, 15 évnél idősebb személynél az iránt érdeklődött, milyen a viszonya az országban élő 16 népcsoporthoz. A válaszadók 1-től 5-ig terjedő skálán értékeltek. Az egyes jegy nagyon szimpatikust, a kettes szimpatikust, a hármas közömböst, a négyes nem szimpatikust, az ötös pedig nagyon nem szimpatikust jelentett.

Az első helyen a szlovákok végeztek 1,88-as minősítéssel, a másodikon a lengyelek 2,61-el, míg a harmadikon a németek 2,87-es átlagjeggyel. Őket a görögök (2,88), a zsidók (2,91), majd a hatodik helyen a magyarok követték 2,93 átlagú minősítéssel.

Magyar átlagok

A korábbi három évben a magyarok átlagjegyei a következők voltak: 2013-ban 2,96, 2014-ben 2,80, tavaly 2,88. 

A csehek a legkevésbé az albánokat, az arabokat és a romákat kedvelik, akik a lista utolsó három helyét foglalták el. Az albánok átlagjegye 3,86, az araboké 4,20, míg a romáké 4,26 - derül ki a CVVM felmérésének az eredményéből.

Rendszerint a romák az utolsók

A szlovákok a Csehszlovákia felbomlása (1992) utáni években rendszeresen az első helyen vannak minden hasonló felmérésben, míg a romák szintén hagyományosan az utolsók. A CVVM elemzése szerint az utóbbi években növekvő tendenciát mutat az ukránok, a vietnamiak és az oroszok iránti rokonszenv, míg romlott az arabok, a görögök, a lengyelek, a szlovákok és az albánok megítélése.

Csehországban a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor mintegy 8000 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A rendszerváltás utáni első népszámláláskor (1991) még mintegy 20 ezer. Szakértői becslések szerint a csehországi magyarok reális száma ma is mintegy 15 ezerre tehető. Legnagyobb, és egyetlen országos szervezetük, az 1990-ben megalakult Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ), amelynek hét városban van helyi szervezete. Körülbelül tíz kisebb magyar szervezet és klub is működik Csehországban.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálam:

1. apacsok, koreaiak, mongolok, sziúk.
2. Sophie Marceau, Maria Sarapova és Kaisa Makarainen.
3. magyarok, finnek, bajorok, lengyelek, skótok.

...

534. usákok, közelkeletiek.
535. kommunisták, liberális, opportunisták.

Tanultam ma valamit. Nem örülök hogy ezt kellett megtudnom, de köszönöm.

Igen, amit írsz az igaz. De azt se feledjük el hogy a törökök gyakorlatilag kiirtották a magyar lakosságot a 15 éves háború alatt, a 16. század végén. Sokan írják hogy a harcok miatt menekült el a lakosság. Ez így nem igaz. A törökök a krími tatárokkal kiirtatták a keresztény magyar lakosságot, például a Duna-Tisza között Pesttől Szegedig csak Cegléd, Kecskemét és Nagykőrös maradtak meg mert azok a császárnak adóztak. Minden más települést, falvak százait, eberek tíz vagy százezreit pusztították el. A fiatalokat vitték rabszolgának, a kisgyerekeket és az öregeket megölték, a falvakat felgyújtották. Ezek a részek a török kiűzése után szlávokkal és németekkel lettek telepítve akik a 19. századra elmagyarosodtak. Ezért nem emlékezünk ezekre az időkre: Nem volt aki elmesélje a borzalmakat. Márpedig az a nép ami elfelejti a történelmét arra van ítélve hogy újra átélje annak borzalmait. Sose volt ez még annyira aktuális mint most, amikor a muszlimok megint itt lopakodnak a kertek alatt.

Újabb önpusztító Német gerinctelenség. Nem tudom ez a nép lélekben képes lesz e valaha is talpra állni.

Mostanában sokat járok Prágába munkából kifolyólag. nehéz elhinni róluk hogy ezt tették a magyarokkal és a németekkel. A szudétanémetekkel szembeni borzalmakról tudtam, azt nem hogy magyarok is belekeveredtek ebbe a mocsokba. Ismerve a cseheket biztos vagyok benne hogy azért valahol ők is érzik hogy amit tettek az úgy rájuk égett mint a németekre a saját mocskuk. Lehet kivételt kapni a fasza kis dekrétumukra, azért még meg fognak maradni ezek a filmek és képek az utókornak és lehet majd magyarázkodni hogy miért is viselkedtek úgy mint az állatok.

Nem hiszem hogy a nyugati kultúrának vége lenne, ugyanis nincs helyette más. Az iszlám 90-es IQ felett nem pálya egy pszichésen stabil nem-muszlim embernek. Szerintem a németeknek meg még néhány európai nemzetnek vége lesz de nem mindenkinek. Megnézném én ki bír el az írekkel vagy a baszkokkal, esetleg a korzikaiakkal. Nem kell ide kelet-európába jönni nacionalizmusért, maradt abból bőven odaát is csak nem PC róla beszélni. Majd ha a muszlimok tönkretettek mindent és odábbállnak vagy kivágjuk innen őket lehet mindent újrakezdeni. De addig még sok minden fog történni és sok víz fog lefolyni a Dunán.

Nincs gyomrom megnézni. A családom félig sváb származású, a háború után sokakat elvittek és ottmaradtak ukrajnában. Magyarok voltak, már csak a nevük volt német.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés