Globsec: Applebaum bírálta, Friedman dicsérte Orbánt

2016. április 18. 9:25
Kemény bírálat és dicséret is elhangzott Orbán Viktor Európa-politikájával kapcsolatban Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumának egy-egy résztvevőjétől Pozsonyban a hétvégén. A péntektől vasárnapig tartó Globsec 2016 konferencia fő témái között szerepelt a terrorizmus, a migráció és az energiapolitika – a Mandiner is jelen volt.

Hideget és meleget is kapott Orbán Viktor Pozsonyban a hétvégén. A Mandiner Európa legnagyobb biztonságpolitikai konferenciáján, a GLOBSEC-en járt, ahol a résztvevők közül a Washington Post publicistája, a kelet-európai térség tekintélyes szakértőjeként számon tartott Anne Applebaum keményen bírálta Orbán Viktor és a visegrádi négyek menekültpolitikáját.

A konferencia másik amerikai sztárelőadója, a Stratfor privát hírszerző cég alapítója – jelenleg a Geopolitical Futures vezetője – viszont kiállt Orbán mellett és inkább az európai döntéshozatali mechanizmusokat bírálta a Mandinernek. (Applebaummal készült interjúnkat itt, a Friedmannal készültet hamarosan olvashatják.)

Külügyi dzsembori

A Globsec-konferencia péntektől vasárnapig tartott: 11. alkalommal rendezték meg, s mára az 52 éves hagyományra visszatekintő Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia mellé nőtt a rendezvény – több mint 70 országból érkezett ezer meghívott (köztük Jordániából, Indiából, Japánból és az Iraki Kurd Autonóm Területről is), 10 külügyminiszter tette tiszteletét, a rendező szlovákok és a kiemelt partner csehek mára tehát képesek voltak régiós presztízsrendezvénnyé tenni a találkozót. Főként tavaly dobtak nagyot: akkor David Cameron brit miniszterelnök volt a sztárelőadó – idén Madeleine Albright, az amerikai külügyek egykori irányítója volt a „sztárvendég”.

Az előadók, meghívottak számára hasznos találkozási pont a Globsec, sajtószempontból viszont idén messze volt az optimálistól. A korábbiakkal ellentétben például nem engedték be a sajtó munkatársait a konferenciának otthont adó pozsonyi Riverpark Hotel azon részeibe, ahol a meghívottak (politikusok, miniszterek, NATO-vezetők) tartózkodtak. Még a fő panelekre sem mehetett be médiamunkás: azokat a sajtósátorban, kivetítőn lehetett követni, aminek sok értelme már csak azért sem volt, mert ezeket a vitákat bárki, a világ bármely pontján élőben követhette a Globsec honlapján. A kisebb panelbeszélgetéseket nem – sok ezek közül viszont nem volt sajtónyilvános.

Alulreprezentált magyarok

Az sem, amelyen Szijjártó Péter vett részt, s amely az energiapolitikai érdekek ütközéséről szólt péntek este. A magyar külügyek vezetőjén kívül Rosen Plevneliev bolgár elnök, Maros Sefcovic EU-biztos is részt vett, s minthogy az oroszokkal keményen szemben álló, a BBC adásaiból ismert Ed Lucas londoni elemző volt a moderátor, jó esélye volt egy szócsatának a nyugaton gyakran oroszbarátként emlegetett Szijjártóval.

Forrásaink szerint ez elmaradt, Ed Lucas nem oroszbérencezett, a beszélgetés végkicsengése pedig így írható le: itt vannak ezek a szerencsétlen kelet-európaiak, akik küzdenek, hogy szabaduljanak az orosz energiafüggőségtől, ezért segítséget érdemelnek. Szijjártó egy sor négyszemközti találkozón volt már túl ekkorra. (Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, Mustafa Bakír, az iraki kurd autonóm területek külügyminisztere, Vijay Kumar Singh indiai külügyi államminiszter, Christopher Murphy szenátor, Maros Sefcovic EU-biztos, Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter és Damon Wilson, az Atlantic Council alelnöke – velük találkozott a magyar külügyér.)

Simicskó István honvédelmi miniszter a hivatalos programban nem szerepelt (eddigi információink szerint a rendszerváltás óta egyetlen magyar honvédelmi miniszter sem akadt, aki beszélt volna angolul), de kétoldalú találkozók keretében tárgyalt Ursula von der Leyen német és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszterekkel. A német kollégájával tartott találkozóján elhangzottakat összefoglalva Simicskó úgy értékelt: a korábbiakhoz képest a német politikusoknál is érzékelhető némi „hangsúlyeltolódás” a migrációval összefüggő biztonságpolitika terén. „Későn ébredt fel Európa és ezt most már láthatóan elismerik német vezető politikusok is” – mondta a magyar honvédelmi miniszter Pozsonyban.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyugat-Európa országai száz-, harminc-, hét- meg nem tudom hány éves háborúkkal rendezték le közös ügyeiket, végül gyarmataikon élték ki hatalomvágyukat.

Alkalomadtán Közép-Európában teremtettek 'rendet', de abban sem volt köszönet, mert hol egymás ellen játszottak ki minket, hol meg háborús erőfeszítéseik jutalmául a szovjeteknek adták át a térséget.

Most meg politikusaik megjátsszák az eszüket, aminek kiosztásánál a sor végén állhattak.

Ő maga pedig úgy néz ki mindig, mint aki citromba harapott,szegény.

Applebaum természetesen az Usa álláspontját ismertette, ami eddig is tudott volt. Aki nem oroszellenes, az ellenség. Annak viszont örülök, hogy szemmel láthatóan egyre inkább egyedül marad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés