Szydło: Miért nem inkább a kölni támadások miatt aggódik az EU?

2016. április 13. 21:53
Az EU-nak inkább számos válságának megoldásával kellene foglalkoznia a lengyel demokrácia állapota helyett, reagált a Lengyelországot elítélő EP-határozatra Beata Szydło. A lengyel kormányfő szerint nincs veszélyben Lengyelországban a demokrácia.

Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia, hangsúlyozta a lengyel kormányfő a közszolgálati televíziónak szerda este adott interjújában. Beata Szydło azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Európai Parlament a nap folyamán a demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot.

Az Európai Néppárt is a támogatók között

Az uniós képviselők azt a véleményt fogalmazták meg határozatukban, hogy az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Az állásfoglalás határozottan felszólítja a varsói kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság márciusi ajánlásainak, és tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság ítéleteit. A határozat benyújtói között a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt is ott volt. Az EP strasbourgi plenáris ülése a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, a radikális baloldali és a zöld frakció közös határozati javaslatát 513 igen szavazattal, 142 ellenében, 30 tartózkodás mellett fogadta el.

Az európai parlamenti határozat nem tényszerű, hanem kizárólag politikai megfontolásokat tükröz, jelentette ki erre reagálva Szydło.

Szydło visszatámad

A lengyel kormányfő úgy véli, az EP nem az ügy egészéhez viszonyult, mellőzte például azt, hogy a PiS kormánya idején végrehajtott, az alkotmánybíróság működésére vonatkozó változások az előző kabinet által megvalósított módosításokra reagáltak. A dokumentum nem vette figyelembe azt sem, hogy Lengyelországban jelenleg a Velencei Bizottság véleményének megfelelően a párbeszéd és a kompromisszumkeresés van folyamatban, folytatta Szydło, leszögezve: a határozat nem a kompromisszum kereséseként értelmezhető, és szerinte romboló hatással lesz az említett párbeszédre.

„Nem becsülöm le az Európai Parlament álláspontját, mindazonáltal úgy vélem, hogy a több válsággal is küszködő Európai Uniónak sok más lényeges dologgal kellene foglalkoznia, például a migrációval” – értékelte a lengyel miniszterelnök.

Szydło inkább elgondolkodna az unió helyében

„Az EP miért nem foglalkozott a szilveszteri kölni támadásokkal vagy az Ukrajna uniós társulási szerződését elutasító hollandiai népszavazással?” – tette fel a kérdést Szydło, sürgetve: „Gondolkodjunk el azon, mit jelent, hogy az unióban egyenlő bánásmódban részesülünk, hogy szolidárisak vagyunk, és védjük az európai értékeket.”

Lengyelországban nem sérülnek sem az emberi jogok, sem a sajtószabadság, jelentette ki, képmutatónak nevezve az ellenzéket, amiért a belpolitikai vitát nemzetközi színtérre viszi. Szuverén állam vagyunk, és jogunk az, hogy önállóan kezeljük problémáinak, szuverén döntéseket hozzunk, ahogy más uniós tagállamok is, mondta a kormányfő.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szydło: Miért nem inkább a kölni támadások miatt aggódik az EU?"

Mert sóhivatal. Nem értik a különbséget a fontos és a nem fontos között, aztán, hogy mihez nincs közük azt végképp nem tudják!

Nálam ólban vannak.

A lengyel kormánypárt nem a Néppárti Frakció tagja, mint a Fidesz, hanem egy kisebb, elég súlytalan csoporté. Nem meglepő, hogy többet kap a nyakába, hiszen a Néppárti társulat nem tartja maguk közé tartozónak, a Fidesz viszont nem szavazott most együtt a Néppárttal

A kölni támadások egyediek és lokálisak voltak. A lengyel kormány antidemokratikus húzásai viszont az úniós alapértékeit támadják és mintául szolgálhatnak más államok önkényuralmi ambíciókkal rendelkező pártjai számára. Az EU létére és működésére összehasonlíthatatlanul veszélyesebbek a lengyel (és magyar) putyinizáció, ezért kell csírájában elfojtani.

Mi sem bizonyítja jobban egy demokrácia egészséges voltát, mint az, ha az Unió aggódik érte. Az az Unió, amelynek legdemokratább képviselői, az úgynevezett baloldaliak már ki is fejezték reményüket, hogy a holland kormány nem nézi magára nézve kötelezőnek a legutóbbi népszavazás eredményét, hiszen az egy radikális, agresszív kisebbség populista hangulatkeltésének eredménye. Aúgy a demokratikus gondolkodásmód nagyobb dicsőségére...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés