Orbánizmus fenyegeti Ausztriát

2016. április 13. 19:03

Hans Rauscher
Der Standard

Norbert Hofer államfőségével Ausztria nagy valószínűséggel végleg áttér az orbánizmusra. Az FPÖ hatalmat akar, és valószínűleg nem fog 2018-ig kivárni.

„Ha sem Rudolf Hundstorfer, sem Andreas Kohl nem jut be az osztrák elnökválasztás második fordulójába, Alexander van der Bellen és Norbert Hofer fognak párbajozni. Amit Hofer nyer majd, hiszen Ausztriában szerkezetileg a jobboldalnak van többsége, valamint a jelenleg mindent uraló menekülttémában inkább mögötte áll a többség, mint Van der Bellen mögött. Ez a forgatókönyvet a politika iránt érdeklődők körében jelenleg mint komolyan veendő lehetőséget vitatják meg. Nincs elrugaszkodva a valóságtól.

(...)

Hofer világossá tette: ha ő lett volna az államfő, tavaly ősszel feloszlatta volna a kormányt annak menekültpolitikája miatt, és ezt megválasztott elnökként is bármikor megtenné, valami nem tetszik neki.

Egy ilyen elnöki puccs ma már nem annyira elképzelhetetlen, mint amennyire hónapokkal ezelőtt tűnt. Az FPÖ hatalmat akar, és valószínűleg nem akar 2018-ig kivárni. Ha Hofer köztársasági elnökként feloszlatja a szocdem-néppárti kormányt, új választások következnek. Attól függően, hogy mennyire ügyesen kampányolnak, könnyen az FPÖ lehet a legerősebb párt – már most is mérföldekkel az SPÖ és az ÖVP előtt mérik őket.

A Hofer-féle kormányfeloszlatási forgatókönyv nélkül is erősen valószínűsíthető az FPÖ első helye. A Hofer-féle forgatókönyvvel csak egy picit gyorsabban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/21763