Miben áll a nagy titok?

2016. április 6. 18:12

Marián Leško
Új Szó

Rejtélyes, sötét titok a választók és a politikai kommentátorok előtt is, mi az oka, hogy 2016-ban Bugár Béla és Radoslav Procházka nem képes megtenni azt, amire még Mečiar, Ján Slota és Ján Ľupták is képes volt.

„A politológusok pedig, akik aztán soha nem értenek egyet semmiben, most egyöntetűen azt hangoztatják, hogy a szerződést nyilvánosságra kellene hozni. Michal Horský szerint bár ez nem törvényi kötelesség, de a politikai kultúra alapvető része. A titkolózást megfontolatlan lépésnek nevezte, amiért ez az egyáltalán nem hagyományos pártokból álló ellenzék egyfolytában csépelni fogja a kormányt.

Soňa Szomolányi, aki a Híd és a Sieť kormányra lépését a Smerrel és az SNS-szel az etikai felelősség praktikus alkalmazásának nevezte, rögtön leszögezte, hogy az új kormány egyik első lépése azonnali és szigorú kritikát érdemel. Ugyanis a szerződés rejtegetése csak felerősíti a koalíciós paktum alapjaival kapcsolatos kételyeket.

Az egyszerű emberek is racionálisan kalkulálnak, ha két rossz közül kénytelenek választani, és mindig a kisebbik rossznak vélt lehetőséget választják. Ezt a racionális kalkulálást a politikusok sokkal magasabb szinten művelik, és éppen ez a legnyugtalanítóbb a szerződés titkolásában. Amikor úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra azt, amire Mečiar, Slota és Ľupták is képes volt, tudták, hogy ezért nagyon komoly bírálatokat fognak kapni. Ennek csak egyetlen magyarázata van: tudták, hogy a bírálatözön még élesebb lenne, ha nyilvánosságra hoznák a szerződést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/21637