Árgus szemmel

2016. március 31. 18:31

Rostás Szabolcs
Krónika
Románia újabb lépést tesz afelé, hogy a megfigyeltek országává váljék.

„Bukaresti biztonságpolitikai elemző bizonygatta a brüsszeli terrorcselekményeket kommentálva, hogy Romániában aligha fordulhatnának elő a múlt hetihez hasonló merényletek, mivel nálunk – és általában a volt szocialista országokban – sokkal éberebbek és hatékonyabbak a titkosszolgálatok, mint a nyugat-európai államokban.

Hogy éberebbek, és a megfigyelésük széles körre kiterjed, abban tényleg megegyezhetünk, a hatékonyságukkal kapcsolatosan azonban erősek a fenntartásaink. Az intézmény tavalyi mérlegét ismertetve a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetője például fényes vívmányaik közé sorolta a szélsőségesség megfékezését, valamint a hazai terrorcselekmények megelőzését.

Mármost az autonómiatörekvések nemzetbiztonsági kockázatként történt tálalása óta jól tudjuk, mit ért a Szekuritáte jogutódja szélsőséges elemek és cselekedetek alatt, sőt azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy 2015-ben egyetlen terrorgyanús ügyet sikerült felgöngyölítenie a hírszerzésnek, mégpedig az állítólagos kézdivásárhelyi merényletkísérletet. A napnál is világosabb, hogy a hazai titkosszolgálatok kapva kaptak a legújabb merényletek, valamint az Európára fokozott kockázatot jelentő terrorizmus nyomán kialakult közhangulaton, amelyet hatalmuk megszilárdítására próbálnak felhasználni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés