Rátámad a lengyel kormányra az Európai Néppárt

2016. március 18. 8:38
Ahogy annak idején a magyar ellenzék, a lengyel ellenzék is az Európai Parlamentet használja, hogy érvényesítse akaratát a kormányzattal szemben. A Polgári Platform bejelentette a jobboldali Európai Néppárt határozattervezetét, amely a lengyelországi jogállamiság védelméről szól. A lengyel miniszterelnök úgy reagált, hogy a belföldi problémákat inkább belföldön kellene megoldani.

A Velencei Bizottság friss ajánlásainak végrehajtására sürgetik majd Lengyelországot abban a határozattervezetben, amelyet az Európai Néppárt (EPP) készül benyújtani áprilisban az Európai Parlamentben – közölte Grzegorz Schetyna, a lengyel ellenzék fő erejének számító Polgári Platform (PO) elnöke csütörtökön.

A dokumentum előkészítéséről a konzervatív erőket összefogó EPP-hez tartozó állam- és kormányfők, valamint ellenzéki vezetők csütörtöki brüsszeli tanácskozásán döntöttek. „Döntést hoztak arról, hogy az Európai Néppárt határozattervezetet készít a lengyelországi jogállamiság védelméről” – mondta Piotr Borys, a PO egyik magas rangú illetékese.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy a tervezetet az uniós parlament minden Európa-párti csoportjával együttműködésben fogják elkészíteni, és azt várhatóan áprilisban nyújtják be. „Ma határozottan kijelentjük: nem fogadjuk el a törvény megsértését, az alkotmány megsértését. Arra számítunk, hogy közzéteszik az alkotmánybíróság ítéletét, és ez teret nyit a kormány és az ellenzék közötti tárgyalásokra” – mondta a csütörtöki találkozó előtt Schetyna.

Szydło: A lengyel problémákat Lengyelországban kellene megoldani

Beata Szydło lengyel kormányfő viszont azt üzente a Twitteren, hogy a lengyel problémákat Lengyelországban kellene megoldani. „Lengyelországnak békére és egyetértésre van szüksége” – fogalmazott a miniszterelnök.

Grzegorz Schetyna az Európai Néppárt csúcstalálkozóján vett részt csütörtökön Brüsszelben, majd ezt követően Manfred Weberrel, az EPP frakcióvezetőjével és személyesen Angela Merkel német kancellárral egyeztetett. Utóbbival a Polgári Platform és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) együttműködéséről tárgyalt.

A Velencei Bizottság úgy foglalt állást múlt pénteken, hogy az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete a varsói alkotmánybíróság ítéleteinek végrehajtására szólította fel Lengyelországot. Ezzel arra utaltak, hogy bár a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a róla szóló törvény sokat vitatott, az új kormány által kezdeményezett módosítását, a Szydlo-kabinet azt közölte, hogy az ítéletet nem teszik közzé a jogi közlönyben, és így az nem is válhat hatályossá.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miközben a lengyelek egyáltalán nem állnak rosszul:
http://www.portfolio.hu/unios_..

A Polgári Platform is jobboldali.

Válaszok:
Csigorin | 2016. március 18. 13:04

Valamikor együtt indultak s azután szérváltak, mivel a PO inkábbkövette az eu tulzóliberális vonalát míg a PIS megmaradt a nemzeti oldalon. Naná, hogy az eu a korábban is előretolt Tusk pártján áll, hísz alangyos politikája miatt megkapta Tusk is a sarzsit.

Igaz mostanába kezd felébredni, de késő bánat eb gondolat.

Orbán és a csehek is kiállnak a jelenlegi Lengyel Kormánymellett, de azt hiszem a V-IV-ek kollektiven.

Az a szörnyü az egészben, hogy legyen jobb vagy baloldali EP frakciok a németek tolják magukat előre, mint büntető kommando.

A PO képtelen megemészteni a vereségüket ugyanúgy, mint nálunk anno a ballibsik. A Lengyeleknél azért bonyolultabb a helyzet mert azonos ideológiai oldalon állók csinálják a fesztivált, igaz a PIS nem tudom, hogy egyáltalán a néppárti frakció tagja-e.

Ha belföldön nem megy, rohanás az EU-s pártfogókhoz, mert hát önmagukban otthon szart sem érnek. Most a lengyeleknél is elindulnak a megszűnés útján, úgy, mint nálunk.

Így működik a mindig is gerinctelen baloldal, és szövetségesei, a liberálisok. Az EU pedig egyértelműen őket tolja előre, csak Merkelnek van megengedve, hogy nemzetállami megoldásokat alkalmazzon. Mondjuk úgy, hogy behívja Németországba, majd rászabadítja a többi államra a migránsokat.

a jelenlegi lengyel kormány az elnökkel összejátszva alkotmányos puccsot hajtott végre. (úgy képzeld el a dolgot, mintha kétharmad nélkül módosították volna az alkotmányt. csak persze kicsit összetettebb a helyzet)

A Fidesz az EU Parlament Néppárti Frakciójának tagja, a lengyel kormánypárt azonban nem, ők egy másik, kisebb frakcióhoz tartoznak. Egyszerűen ez van mögötte, Ha a Néppártba léptek volna be, nincsen mozgolódás.

A lengyelek is mertek jobboldali kormanyt valasztani, hat most nekik is megtanitjak hogy hol lakik az Uristen.

Ja, mint az MDF, vagy Bokros :)

nem vagyok a kisfiad.
az előző kormány is megéri a pénzét az ügyben (három jogos és két jogtalan kinevezettje volt), de attól még amit mondtam, az áll.

az új kormány hozott egy alkotmányellenes törvényt amivel felülbírálta az alkotmánybíróságot. ez puccs.
olyan, mintha gyurcsány 2006-ban beleírta volna az alkotmányba, hogy ő magyarország teljhatalmú ura, akinek joga van alkotmányt módosítani.

Ne a magyarországi liberális ideológiát vedd alapúl, de még a nyugati liberális pártokat se.

A Néppárt sokszinü és külömböző irányoltságú pártok alkotják a palettát. Ahogy a fidesz-mpsz is több írányzatot fed le, ami keresztény, konzervativ polgári, szabadelvü, s radikális vonal is megjelenik, de a közös mindegyiknél, hogy nemzeti alapokon jobboldali tömörülés.

Amit nálunk a szabadelvüek lefednek azt a néppártnál liberális demokratáknak definiálják és magukat is így nevezik.

Ezért van az, hogy bizonyos kérdésekben eltérő véleményénük van még frakción belül, sőt ha kormányon vannak sem azonos a nézeteik pl a konzervativ keresztény nemzeti kormányokkal.

A PO Lengyelországban Tusk vezetésével inkább volt liberális és Euro-Atlantista mint nemzeti. A PIS fő írányvonala nemzeti radikális, s ebből vezeti le a Kormányprogramját s ezután jőn az Euro-Atlantista megnyílvánulásai ami főleg az USA-hoz való viszonyát illeti.

Ezért akár a KE és most Sydlo is akik egy pártcsaládból vannak programjában közelebb áll Orbán politikájához, mivel fontosnak tartják az ország suverenitását és a nemzeti érdekek érvényesitését az union belül is. A 28 országok közül nem lúgnak ki a sorból, mivel az Union belül jól megkülömböztethető két írányzat az USA typusú Föderalisták és a Nemzetállamok szövetségének hivei.

Ez most kitapintható a migrácios válság kapcsán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés