Híd: Most a lé(t) a tét

2016. március 16. 8:15

Jarábik Balázs
Parameter.sk
Az MKP reformja, látszólag és egyelőre, kimerül a bajuszos emberek lecserélésben egy jobban borotváltra. A Híd elsősorban hazai vállalkozók projektuma, és arrafelé bizony a lé a tét.

„A Hídban az előrehozott választásoktól való félelem jogos. A Hidat egyrészt Ficóval való kormányzás, illetve a migránsok körüli hisztéria miatt büntették meg, a párt képtelen volt ezekre érdemben reagálni. Ám Bugárék tudatosítják, hogy egyre inkább vesztésre állnak a magyar választók körében. Radikalizálódó közhangulatban egy előrehozott választások esetén, de egy populista ellenzékben is a Híd enyészetre ítéltetett.

A helyzetet fokozza továbbá egy erős  nyugati (európai és amerikai) nyomás – Szlovákia először lesz az EU elnöke - Brüsszel a jelenlegi geopolitikai helyzetben szinte kizárólag a stabilitást tartja szem előtt. A szlovákiai elitnek - nem lévén saját nemzeti ambíciói a nyugati integráción kívül - nagyon fontos mit gondol, illetve mond Berlin, Brüsszel és Washington. Világ oligarchái, igazodjatok.

Ám a helyzet logikájából adódóan a Híd politikai helyzetben van. Lehet, és el is kell küldeni Robert Ficót egy jól megérdemelt pihenésre. Bugár lehet az a politikus, aki hitelesen tudja neki elmondani, hogy egy tényleges kivonulás jelentheti az esetleges visszatérést  is. (Dzurinda például nem). Jöhet Lajčák, vagy Pellegrini ügyvivő kormányfőnek, amíg (ha) a rendszer össze nem szedi magát.

(...)

Apropó, MKP. A Híd úgy van ebben a helyzetben, hogy az MKP reformja, látszólag és egyelőre, kimerül a bajuszos emberek lecserélésben egy jobban borotváltra. Bár mindenki óvja őket éppen ettől, továbbra is bezárkóznak, arra játszva hogy a Híd majd lerombolja saját magát. De ami a (Híd)fő: ezeket a kérdéseket az MKP egyszerűen nem tudja kinyitni anélkül, hogy radikalizmussal ne vádolják a magyarokat.

Persze van itt bibi, és nem is kicsi. A Híd elsősorban hazai vállalkozók projektuma, és arrafelé bizony a lé a tét. A szlovákiai magyarságnak, és a szlovák elitnek is, félre kell tenni a fanyalgást és olyan reformokba kényszeríteni a pártot, valamint a politikai elitet, amelyek Szlovákiát egy élhetőbb országgá teszik a középosztály számára. Csak ezzel lehet kifogni a vitorlát a rendszerellenes radikálisok vitorlájából. Most már, legyen, a lét a tét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bugár lejáratta magát, nincs erről mit beszélni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés