Le Monde: Közép-Európa lezseren ellentmond Brüsszelnek

2016. március 8. 13:39
Vajon feladja-e a „nyugati liberális demokratikus modellt” Közép-Európa – teszi fel a kérdést a francia baloldali lap, a Le Monde, ami szerint a visegrádi négyek alkotják az elutasítás frontját az Európai Unióban, és miközben igényt tartanak a strukturális támogatásokra, aközben „lezseren” elllentmondanak Brüsszelnek.

Közép-Európa figyelmeztetései címet adta keddi vezércikkének a Le Monde. A francia baloldali lap szerint felmerül a kérdés, hogy a „posztkommunista Közép-Európa feladja-e a nyugati liberális demokratikus modellt”.

A kérdés elsőként a Magyarországot 2010 óta kormányzó Orbán Viktor rezsimjének alakulása kapcsán merült fel, de a lengyel Jaroslaw Kaczynski pártjának, a kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) a kormányra kerülése óta kétszeresen is indokolt a lap szerint, miután a két ország Szlovákiával és Csehországgal újra beindította a visegrádi csoport tevékenységét „az elutasítás frontján az Európai Unión belül, a migránsválság kezelésében”.

A szerkesztőségi vélemény szerint ugyanakkor „még túl korai lenne egyértelműen egy új illiberális politikai modell kialakulásáról beszélni Keleten, mert a szélsőjobboldal megerősödése sajnos nem közép-európai különlegesség, és a menekültek befogadását illetően a régi nyugat-európai demokráciákban sincs összhang”. 

A lap úgy látja, hogy az új demokráciákat az a fajta szuverenizmus különbözteti meg az EU régebbi tagállamaitól, amely a végletes nacionalizmusig juthat, valamint az a „lezserség, amellyel ezek az országok ellentmondanak a brüsszeli tekintélynek, miközben egyértelműnek tartják a strukturális támogatásokat. Illetve jellemző a multikulturalizmus tagadása és az a távolság, amelyet időként felvesznek az Európa másik felében biztos alapokon nyugvó demokratikus értékékkel szemben” – véli a lap. 

Mindezeken kívül közös elem a visegrádi négyeknél, hogy az életszínvonal jóval az uniós átlag alatt van, 26 évvel a rendszerváltás után is - írta a Le Monde.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel mond itt ellen a józan észnek.

Úgy tudom, az eu a demokratizmus elvei szerint működik úgy általában. Tehát elhangozhat a fősodortól eltérő vélemény. Igaz, ezt zsarolással büntetik.

Sokat tettek érte, hogy így legyen.

"miközben igényt tartanak a strukturális támogatásokra"

meg az anyatokpicsajat, hogy ti mikozben igenyt tartotok a vammentessegre es adokedvezmenyekre, meg az olcsobb munkaerore, kozben lezseren meg akarjatok szabni azt is mikor vegyunk levegot.

"Mindezeken kívül közös elem a visegrádi négyeknél, hogy az életszínvonal jóval az uniós átlag alatt van, 26 évvel a rendszerváltás után is - írta a Le Monde."

No errol tessek beszelni keremszepen, akkor miert is olyan jo bolt nekunk ez az unio?

Fogadják be őket a gyarmatosítók.
Míg a magyarok élet-halál harcot vívtak a törökkel, a francok összeszűrték velük a levet. Az ország lakosságának egy része elpusztult, a Habsburgok idegeneket telepített országunkba, ezeknek odaadták Trianonban az ország nagy részét egy újabb betelepítés a megsemmisítést jelentené.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés