Schengen helyett itt a Visegrád zóna!

2016. március 6. 16:39

Rajcsányi Gellért
Mandiner

Nyugat-Európát újra szétszabdalják a határellenőrzések, míg Kelet-Európa kitart a határok szabad átjárhatósága mellett. Át is nevezhetnék Schengent Visegrád zónává.

Itt egy fordulat az európai integráció történetében. Három évtizede, a schengeni megállapodás megkötése idején Nyugat-Európa államai fogadtak örök hűséget, bizalmat és szabadon átjárható belső határokat egymásnak, míg Kelet-Európában a Vasfüggöny szigorúan őrzött kordonja és további belső, egymástól nagyon is védett határok választották szét egymástól az országokat.

Eltelt harminc év, megtörténtek a rendszerváltások, Kelet-Európa belépett az EU-ba, aztán a schengeni övezetbe. De most, 2016 márciusának elején így néz ki a schengeni zóna térképe. Már ami még maradt belőle. Schengen és közös európai megoldások melletti fogadkozások ide vagy oda, az úgynevezett ideiglenes határellenőrzések keresztül-kasul szabdalják a hatvan éve egységesülő Nyugat-Európát. Ezzel szemben Kelet-Európa lesajnált, sovinisztának, nacionalistának és bezárkózónak mondott országai tartanak még ki a határok szabad átjárhatósága mellett, Szlovéniától Észtországig, a visegrádiaktól a baltiakig.

Akár át is nevezhetnénk az egészet Visegrád zónává!

Ugyan a most látható  helyzet a mai aktuálpolitikai fejlemények miatt alakult ki, de a térkép mégis pontos tükre a felborult európai viszonyoknak.

Mint a szabad európai közösség elkötelezett híve, két dolgot kívánok most. Egyrészt ne legyen ennél rosszabb állapot, ne váljanak újra valóságossá a határok Európa sokat szenvedett keleti fertályán. Másrészt pedig Nyugat-Európa országai is bízzanak újra egymásban, és váljon újra valóságossá az EU nagy tömegek számára talán egyetlen kézzelfogható, történelmi vívmánya: a belső határok felszámolása.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/20941