V4

Kassa lesz a visegrádi ifjúsági konferencia otthona

2016. február 26. 14:33

Kassa lesz az otthona a III. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciának 2016 novemberében. A hírt a szervező Via Nova és a Fidelitas képviselői jelentették be Kassán.

Kassán rendezik meg a III. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát idén novemberben – jelentették be a szervező Via Nova és a Fidelitas képviselői Kassán.

A vándorkonferencia ötletgazdája és kezdeményezője a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezete. Az első konferencia Visegrádon volt, azóta pedig mindig más-más partnerszervezetével valósítja meg: tavaly Kolozsváron volt, idén pedig a Via Novával közösen Kassán szervezik meg november 17-20. között.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke a visegrádi országok közös sorsának és érdekközösségének tudatosításáról beszélt. Elmondása szerint minél hamarabb történik ez meg, annál nagyobb esélyünk van ezen érdekek érvényesítésére, és példaként hozta a migránsválság kezelésének közös sikerét.

A rendező Via Nova részéről Iván Tamás lesz a konferencia koordinátora. Ő a visegrádi négyek szövetségét emelte ki, amely az európai integráció lezárultával elvileg értelmét vesztette, most mégis erősebb, mint bármikor azelőtt. Úgy vélte, a konferencia további lendületet adhat ennek az együttműködésnek.

A Via Nova elnöke, Gubík László kiváló döntésnek tartja, hogy a felvidéki magyar fiatalokra bízták idén a konferenciát. Mint mondta: ők igazán átérzik a visegrádi együttműködést, hiszen a kisebbségi létben ismerik az együttműködés fontosságát; és mivel magyarul és szlovákul is tudnak, az összes visegrádi országból érkező fiatallal képesek szót érteni.

A Via Nova 2016-os évének fontos pillére a visegrádi konferencia, emellett Iván Tamás koordinálja a nemzetpolitikai államtitkárság által indított, külhoni fiatal vállalkozók évének felvidéki eseményeit, továbbá megemlítette a Beiratkozási Körutat, a tehetséggondozó rendezvénysorozatot, a kétnyelvűsítő akciókat, az autonómia gondolatát bemutató és népszerűsítő tevékenységet, valamint a szervezet jelenlétét az amatőr sportéletben.

A konferencia pontos programját később ismertetik a szervezők, de a bevándorlási válság kezelése miatt a külpolitika, továbbá a fiatalok helyzete biztosan kiemelt témák lesznek, amelyeket a négy ország kormányzati és közéleti szereplőinek részvételével járnak majd körül.

 

A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/20655