Pénzelvonással fenyegeti a visegrádiakat az olasz kormányfő

2016. február 19. 8:30
Matteo Renzi olasz miniszterelnök az uniós fejlesztési támogatások csökkentésével fenyegette meg a visegrádi országokat, amennyiben nem vesznek részt a migrációs válság hatékony kezelésében. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Matteo Renzi olasz kormányfő politikailag megzsarolta Magyarországot és a V4-eket.

A fejlesztésekre szánt uniós támogatások csökkentésével fenyegette meg a visegrádi országokat Matteo Renzi olasz kormányfő, amennyiben nem vesznek részt a migrációs krízis hatékony kezelésében — közölte újságírókkal az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozónak részleteit ismerő brüsszeli forrás péntek hajnalban.

Az uniós vezetők csúcstalálkozóján a migrációs válság lehetséges megoldásairól folytatott vitán Matteo Renzi azzal fenyegette meg Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát, ha nem vesznek részt a menedékkérők tagországok közötti elosztásának rendszerében, csökkenthetik a fejlesztésekre szánt kohéziós alapból származó uniós pénzeket. „A migrációs krízis minden európai országot érintő közös európai probléma” — hangsúlyozta az olasz kormányfő. Ha ezek az országok nem mutatnak szolidaritást, akkor az unió költségvetése is kevesebb szolidaritást fog mutatni irányukban — tette hozzá.

Ez a támogatás a volt szocialista országok elmaradottabb régióinak felzárkóztatására szánt, hétéves, 2014-2020 közötti periódusban folyósítandó strukturális alapokra vonatkozó támogatást érintheti — tájékoztatott a neve mellőzését kérő brüsszeli forrás. Az alap legnagyobb befizetője Németország és Franciaország után Olaszország. Mivel a menedékkérők számának növekedésével a befogadó országok kiadásai fedezésére uniós támogatáshoz folyamodnak, az unió hat hónapos elnökségét ellátó Hollandia felvetette annak lehetőségét, hogy a strukturális alapok egy részét szükség esetén a migrációs válság kiadásaira fordítanák.

Kormányszóvivő: Olaszország zsarolja a visegrádi országokat

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Matteo Renzi olasz kormányfő politikailag megzsarolta Magyarországot és a V4-eket, amikor hírek szerint azt mondta, csökkentik az uniós pénzeket, ha a négy ország nem fogadja el a kvótáról szóló uniós javaslatot.

A kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt mondta, a visegrádi országoknak szilárd álláspontja, hogy nincs helye a kötelező kvótáknak, nem ez lesz a megoldás Európa számára. Hozzáfűzte, hogy ezzel nem szemben álló, hanem valódi uniós megoldást vázoltak fel korábban.

Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy az eddigi bevándorláspolitika megbukott, mert végrehajthatatlan, és mindenkinek elemi érdeke lenne, hogy az eddigi kezdeményezéseket, deklarációkat végrehajtsa. Példaként említette, hogy szükség lenne egy EU-török megállapodásra és arra is, hogy Görögország tartsa be a schengeni szabályokat. A V4-ek fellépésén túl kevés olyan lépés történt az elmúlt időszakban, amely megállítaná az illegális migrációt - értékelt.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kövért az ilyen nyilatkozatért feljelentették.
Dönsödi, kihívás.

"A fejlesztésekre szánt uniós támogatások csökkentésével fenyegette meg a visegrádi országokat Matteo Renzi olasz kormányfő, amennyiben nem vesznek részt a migrációs krízis hatékony kezelésében."

Nagyszerű! Csak azt nem tudom, minek ezt
hangsúlyozni akkor, amikor a visegrádi országok
a migránskérdés hatékony kezelésének élenjárói.

Ezt a Renzit az olasz nép választotta?

Nem hinném!

:-)

Amúgy azt hiszem, hogy ez üres fenyegetőzés.

Valamint nem a Renzi mondja ezt, hanem az IMF üzen.

De amikorra a pénzmegvonásra sor kerülne, teljesen más lesz Európa politikai térképe. Úgyhogy ezt hívják faszságnak.

Dehát nincs is megoldásotok, drága Matteo, amit támogatni lehetne, hiába nyalod Merkel seggét. A törököknél akartok pitizni?

Rómát már egyszer elfoglalták a barbárok, ha ezt akarjátok lejátszani még egyszer, részünkről nincs akadálya. De inkább a nyeletlen baltaként süllyedő olasz gazdasággal kellene foglalkozni, meg a délen a turistákat fosztogató bandákkal.

Ezzel csak azt érik el, hogy az oroszok majd szépen felkarolják a csalódott kelet-európai országokat, aztán megint ott vagyunk, ahol sok évvel ezelőtt.

A néhai Majakovszkijnak (van még, ki e nevet ismeri?) van egy novellája, Önagyonülésezők cammel.
No, ezt most is megírhatná az EU-ról.
Szócséplés nulla eredménnyel.

De, adtak. K. faluban például ravatalozóra.

Épp ez lenne a lényege az Uniónak, te Kádár korszakból ránk ragadt szolgalelkű moszkovita (:DDD), hogy a tagállamoknak mindenféle megrovás nélkül lehetőségük van kinyilvánítani és képviselni a véleményüket egy adott kérdésben.
Ez nem a Szovjetunió, haver...persze afelé tartunk, de az még odébb van.

Ez a fenyegetés nem új , már osztrák és német politikusok is megfogalmazták . S a válasz is ismert : jogi alapok híján ez üres fenyegetés marad .

Kettős mérce az autonóm döntésekre vonatkozóan.

Renzi 2014. októberében Londonban járt, ismertetni kormánya reform elképzeléseit. Akkor tiltakozott hangosan Párizs és Madrid is a német megszorító irányvonal ellen. Renzi Londonban egyetértőleg nyilatkozott a francia kritikákat illetően. Merkel gyorsan válaszolt, amire renzi azonnal riposztozott. Mit mondott?

"Respektálom egy olyan szabad és baráti ország döntését, mint Franciaország, senki sem tárgyalhat egy másik országgal úgy, mint egy egyetemistával."

Juncker 2016.január 15-én bírálta az olasz kormányt a gazdasági eformok elmaradása és a migránsok erősen hiányos regisztrálása okán. Mit reagált erre Renzi?

"Vége azoknak az időknek, amikor kézi vezérléssel irányították Brüsszelből Olaszországot. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Olaszország tiszteletet érdemel. Vége annak, amikor Itália levett kalappal ment Brüsszelbe!"

Ezt tessék behelyettesíteni. Jó lenne, ha Kövér mellett, Orbán is nyilatkozta, s kioktatná ezt a kis szemtelen tésztaevőt.

Az olasz gazdaság tíz éve lassabban fejlődik,mint a koldus Haitié.

Renzi, az olasz baloldali kormány legfontosabb gondja, hogy átvigye a törvényhozáson a melegek örökbefogadási jogát. Az ország bűzlik a korrupciótól, Szicíliától Milánóig, nem beszélve a korrupció fellegváráról, Rómáról.

Az iskolákban megtiltják a karácsonyi énekeket, tekintettel a muszlimok érzékenységére. A milánói érsek bevezeti az iskolákba a muszlim ünnepeket, mivel a tanulók húsz százaléka már muszlim.

Itália belátható időn belül egy muszlim országgá válik.

S érdemes egy pillantást vetni ennek ideológiai megalapozására is. Az olasz baloldali értelmiségi körökben, a könyvkiadásban egyre dominánsabbá válik annak szellemi megalapozása, hogy Európa egyet jelent a pluralizmussal és a befogadással.

Sokat idézik a Párizsban élő Francois Cheng lánya, Anne Cheng mondását: "Mit jelent számomra Európa, a pluralizmust." Mohamed Addad tuniszi egyetemi tanár mondása - Plurális és befogadó Európa - lassan kánonná válik ezen körökben.

Szóval Itália már régen elveszítette erkölcsi, politikai, gazdasági mértékadó szerepét. Ha volt egyáltalán ilyen.

Tetejében ott van egy pápa,aki a melegekkel kapcsolatos törvényhozási viták kapcsán kijelenti, hogy nem avatkozik bele a politikába. Persze a migrációba igen. Veri az Isten az egyházat is.

"... ha a V4 szerződést szeg..."
Van betolakodó befogadási szerződés?
Háborús övezetből a szomszéd országig menekült, utána sáskajárás.

Ez teszi valamennyire érthetővé Renzi nyilatkozatát. Sokkal szegényebbek, mint a németek, úgy tudom, hogy mégis nettó befizetők, a gazdaságuk elég labilis és a nyakukon maradt minimum 100.000 -általuk egyáltalában nem hívott- migráns, akik nagy részétől szabadulni igyekeznek. Ebben a helyzetben minden követ igyekeznek megmozgatni, akár "fenyegetésekkel" is. A hivatalos áttelepítés ugyanis alig megy. (Emlékezhetünk arra, hogy az olasz-francia határt a migránsok miatt simán lezárták, és ismerve a franciákat nem hinném, hogy túl sokat átengednének.)

10:54 lett volna a válasz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés