Nagyon fáj, te beteg ország

2016. február 18. 18:08

Páva Adorján
Krónika
Romániában élünk. Ott, ahol az egészségügyi ellátás a hivatalos nyelv ismeretének függvénye. Ahol az orvos szemében egy lábtörésnél súlyosabb probléma, hogy nem beszélsz jól románul.

„Romániában élünk, ahol szerdán a képviselőház hallgatólagosan elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, közérdekű feliratot pedig csak románul lehetne feltüntetni az országban.

Romániában élünk, ahol egy kolozsvári gyermekorvos nyugodtan kiélheti gyalázatos nacionalizmusát (is) főállásban dolgozva, annak ellenére, hogy az ügyészség már kétszer rajtaütött csúszópénz elfogadása közben – először pénzbüntetéssel megúszta (mert tettét nem tartották »a társadalomra veszélyes« cselekedetnek), 2012-es ügyét pedig azóta is őrlik az igazságszolgáltatás kiszámíthatatlan malmai.

Katika kristályhangját sírásig zúzták Kolozsváron, csakhogy ugye Romániában élünk, ahol nagyon sok mindent lenyelünk hallgatólagosan. Pedig ilyenkor tényleg üvölteni kellene.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa két országát a 'felső' hatalmak férceltek össze, a belgák már csak években saccolják, mennyi van hátra országukból.

Bár az EU-ban elvileg minden tagország nyelve hivatalos, kérdés, hogy nálunk jobb-e a helyzet. A magyarországi romák aránya nagyobb mint a romániai magyaroké, de vajon lehet-e nálunk beás vagy lovári nyelven hivatalos ügyeket intézni? Vannak-e cigány nyelvű közérdekű felirataink?

Válaszok:
veletlen | 2016. február 19. 4:12

Fotellázadás, vagy tényleg matricázni fogtok?

2008-ban azt írták, 70-87%-uk csak magyarul ért, és a cigány nyelvekből hiányoznak olyan kifejezések, melyek a hivatalos ügyekhez szükségesek.

http://alfahir.hu/node/15281
http://www.origo.hu/itthon/200..

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a cigányok 18%-ának anyanyelve cigány.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xft..

Tehát elvileg lehet cigány nyelven ügyet intézni, csak nincs értelme.

Valamennyire megértenék egymást, hiszen emberek. Csak épp nem mindegy, hogy csonttörése van valakinek, vagy olyan betegsége, amely esetén minden elvesztegetett perc sokat számít.

Igazad van, annyival kiegészítve, hogy már eleve meg kellett volna vétózni a belépésüket! De a dörzsölt román diplomácia (mint eddig mindig, Grósztól Antallon, Gyurcsányon és Orbánon át, mindig át tudja verni a magyar vezetést és eléri, hogy nekik álljon a zászló!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés