Hajrá, Visegrád!

2016. február 17. 7:51

Pataky István
Magyar Nemzet
A visegrádiak – kiegészülve Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal, Szlovéniával, a balti államokkal – megkerülhetetlenek az uniós döntéseknél. Ha Merkelnek ez nem tetszik, az jó jel.

„Visegrád él és virul. A négyes együttműködés huszonötödik évfordulója csúcsformában találta a résztvevőket. A menekülthullám kapcsán fél szavakból is megérti egymást a magyar, lengyel, cseh és szlovák vezetés, és bátran mondhatjuk, hogy egész Kelet-Európa, beleértve a balkáni, illetve a baltikumi országokat is. Kevés olyan kérdés van, amiben nemcsak a térségbeli politikai akarat van összhangban, de a kommunista időket együtt megtapasztaló államok lakosságának vélekedése is egybecseng kormányuk álláspontjával. A migránskérdés ilyen. Magyarország kissé kilóg ugyan a sorból a harsánynál is harsányabb menekültellenes hangulatkeltéssel, de ez legyen a mi gondunk. Ha az országon belül nem létező migránsokkal riogatva végig lehet kampányolni két évet a következő választásokig, akkor tényleg itt az ideje alaposan átértékelni a politikusok, illetve a szavazópolgárok lelki és szellemi állapotát. Persze, más sem hagyja ki a ziccert, ha már kampányról van szó. Három héttel a parlamenti megméretés előtt Robert Fico jól odamondogatott a prágai V4-csúcsot követő sajtótájékoztatón. A szlovák miniszterelnök félreérthetetlen célzással arra emlékeztetett, hogy Szlovákia nem hívta be saját területére a menekülteket, és azokat az országokat sem destabilizálta, ahonnan jönnek. – Itt az idő kimondani: egyes európai politikusok hatalmas hibákat vétettek a migránsválság kapcsán – utalt elsősorban Angela Merkelre Fico, aki a visegrádiak egyeztetése előtt megemlítette: Berlin a szlovák külügyi államtitkárnál panaszkodott a prágai csúcs miatt.

Németországnak, de Franciaországnak, a nyugat-európai országok többségének sem volt soha ínyére a keletiek »ármánykodása«. Berlinből, Párizsból nézve az »exkommunisták« veszekedve jók. Összefogva pedig veszélyesek. És most nagyon együtt vannak. A visegrádiak – kiegészülve Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal, Szlovéniával, a balti államokkal – megkerülhetetlenek az uniós döntéseknél. Ha Merkelnek ez nem tetszik, az jó jel. A sikeres összefogás jele. Még akkor is, ha a migránsválság megoldását tekintve senki nincs a bölcsek köve birtokában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel tényleg meg lehet ijedve.
A hírek szerint megfenyegette a bolgárokat és a cseheket a V4 találkozó előtt.

Állítólag a német-bolgár jó viszony romlását vetette fel................ez bármit jelenthet a diplomácia nyelvén.

Abból hogy összefognak valami ellen még nem következik az, hogy valamiért is képesek erre.

Arra meg hogy ha mégis akkor ez mekkora baj (lenne) a magállamoknak azokban az Mszp-Szdsz-es
kormányzás alatti években gyakran hangoztatott mondás illik miszerint "Nehogy már a farok csóválja a kutyát."
Ami igaznak bizonyult, mert előbb a farok, aztán a kutya is befuccsolt a nagy próbálkozásban.

nem kell aggódni, a Lengyeleknél
(éppen most ugye, egészen véletlenül mikor máskor)

kipattant hogy II. János Pál Pápának nőügyei voltak...

jön majd a többi is, ez amit írsz már elkezdődött

Romániának semmi helye a v!-ben, nem kell Kisantant.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés