Hajrá, Visegrád!

2016. február 17. 07:51

Pataky István
Magyar Nemzet

A visegrádiak – kiegészülve Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal, Szlovéniával, a balti államokkal – megkerülhetetlenek az uniós döntéseknél. Ha Merkelnek ez nem tetszik, az jó jel.

„Visegrád él és virul. A négyes együttműködés huszonötödik évfordulója csúcsformában találta a résztvevőket. A menekülthullám kapcsán fél szavakból is megérti egymást a magyar, lengyel, cseh és szlovák vezetés, és bátran mondhatjuk, hogy egész Kelet-Európa, beleértve a balkáni, illetve a baltikumi országokat is. Kevés olyan kérdés van, amiben nemcsak a térségbeli politikai akarat van összhangban, de a kommunista időket együtt megtapasztaló államok lakosságának vélekedése is egybecseng kormányuk álláspontjával. A migránskérdés ilyen. Magyarország kissé kilóg ugyan a sorból a harsánynál is harsányabb menekültellenes hangulatkeltéssel, de ez legyen a mi gondunk. Ha az országon belül nem létező migránsokkal riogatva végig lehet kampányolni két évet a következő választásokig, akkor tényleg itt az ideje alaposan átértékelni a politikusok, illetve a szavazópolgárok lelki és szellemi állapotát. Persze, más sem hagyja ki a ziccert, ha már kampányról van szó. Három héttel a parlamenti megméretés előtt Robert Fico jól odamondogatott a prágai V4-csúcsot követő sajtótájékoztatón. A szlovák miniszterelnök félreérthetetlen célzással arra emlékeztetett, hogy Szlovákia nem hívta be saját területére a menekülteket, és azokat az országokat sem destabilizálta, ahonnan jönnek. – Itt az idő kimondani: egyes európai politikusok hatalmas hibákat vétettek a migránsválság kapcsán – utalt elsősorban Angela Merkelre Fico, aki a visegrádiak egyeztetése előtt megemlítette: Berlin a szlovák külügyi államtitkárnál panaszkodott a prágai csúcs miatt.

Németországnak, de Franciaországnak, a nyugat-európai országok többségének sem volt soha ínyére a keletiek »ármánykodása«. Berlinből, Párizsból nézve az »exkommunisták« veszekedve jók. Összefogva pedig veszélyesek. És most nagyon együtt vannak. A visegrádiak – kiegészülve Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal, Szlovéniával, a balti államokkal – megkerülhetetlenek az uniós döntéseknél. Ha Merkelnek ez nem tetszik, az jó jel. A sikeres összefogás jele. Még akkor is, ha a migránsválság megoldását tekintve senki nincs a bölcsek köve birtokában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/20412