Akár börtön

Lengyelország büntetné azokat, akik külföldön felelőssé teszik a holokausztért

2016. február 15. 16:28
Büntethetővé tenné a lengyel kormány az olyan kijelentéseket, amelyek lengyel haláltáborokról és koncentrációs táborokról szólnak, mivel azokat a náci Harmadik Birodalom működtette. A lengyel nagykövetségek az előző években hatszáz alkalommal tiltakoztak a helytelen szóhasználat ellen, amiért ezentúl börtön is járhatna.

Büntethetővé tenné a lengyel igazságügyi tárca az olyan nyilvános kijelentéseket, melyek a második világháború alatt a náci Németország által elkövetett bűntettek, mindenekelőtt a holokauszt felelőseként tüntetik fel Lengyelországot – mondta el hétfői sajtótájékoztatójánj Patryk Jaki lengyel igazságügyi miniszterhelyettes.

„Kötelességünk, hogy Lengyelország jó hírnevéről gondoskodjunk” – jelentette ki Jaki, hozzátéve: a második világháború alatt a szövetségesek által nagyrészt magukra hagyott lengyelek megküzdöttek a náci Németországgal, ennek ellenére egyre gyakrabban a nácik bűntetteiben való részesedéssel vádolja őket a nyugati sajtó. 

Hatszázszor tiltakoztak

Jaki ezzel mindenekelőtt a „lengyel koncentrációs tábor” típusú, a nyugati sajtóban néha alkalmazott fordulatokra utalt. A lengyel diplomácia több éve arra próbálja felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy az ilyen megnevezés sértő és ellentmond az igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország mai területén. A lengyel nagykövetségek 2009 és 2015 között több mint hatszáz alkalommal tiltakoztak ehhez hasonló megfogalmazások miatt, főleg az amerikai, a brit és a német lapok szerkesztőségeinél. Az esetek többségében a lapok helyreigazítást tettek közzé vagy bocsánatot kértek.

A diplomáciai tiltakozások mellett hasonló ügyekben több magánszemély is indított már pert. Ezek többségében a bíróságok általában azt állapították meg, hogy a „lengyel haláltábor” kifejezés helytelen ugyan, de használata nem jogsértő. 

Akár börtön is kapható

A Jaki által elmondottak értelmében pénzbírsággal, vagy akár öt év szabadságvesztéssel is sújtható lenne az, aki „nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolja, vagy ezt sugalló kifejezést használ. 

Az eljárásokat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), illetve civil szervezetek indíthatnák el. A perek megindításához szükséges jogalapot az IPN-ről szóló törvény, valamint a lengyel alkotmány módosításával teremtenék meg. Alkotmányba foglalnák az ország jó hírnevének védelmét. Ehhez viszont kétharmados többség kell a lengyel parlamentben, amellyel a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) egyedül nem rendelkezik. Jaki az összes parlamenti pártot felszólította, hogy támogassák a tervezetet.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "lengyel haláltábor" vagy slampos vagy rosszindulatú megfogalmazás (valójában lengyelországit kéne mondani) de ennek akár jóhiszemű akár nem a szólásszabadsághoz szerintem semmi köze.

Ha már holokauszt és Lengyelország.

Nem tudom, hogy él-e még, de Izrael nem adta ki Lengyelországnak Shlomo Morelt, aki holokauszt túlélőnek mondta magát és rengeteg ártatlan (civil) vére tapad a kezéhez akiket sokszor saját kezűleg ölt meg bestiális módon. Ugyanakkor nagyon nagy a sajtója annak, hogy egy auschwitzi mentőautó sofőrt bíróság elé fognak állítani tömeggyilkosság vádjával.
Efraim Zuroff sem foglalkozott vele, hiszen nem zsidók voltak az áldozatok...


Erre mondják, hogy kettős mérce.


http://mno.hu/migr_1834/izrael..

Aha, majd Lengyelországból pénzbírságot szabnak ki egy amerikai, egy német vagy akár egy magyar újságra... Enyhén túlzó elképzelés ez a mai Lengyelországnak.

Már csak arra lenne szükséged, hogy az USA is hasonló törvényt hozzon... Mivel nekik - a lengyelekkel ellentétben - van pénzük és technikájuk, nem fog gondot okozni, hogy a megbírságolás helyett az otthonodban kivégezzenek, ha rosszat mondasz róluk. Furcsa, hogy ilyesmire vágysz, de nem vagyunk egyformák.

Elvtárs, féreg, aljas gazember az anyád picsája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés