Erős Európát szeretnének a visegrádi négyek

2016. február 15. 18:39
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia uniós csatlakozásával Európa egyesült, ugyanakkor továbbra is fennáll a választóvonalak kialakulásának a veszélye – vélik a visegrádi országok, amelyek a V4 csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmából kiadott közös nyilatkozatban leszögezték: erős, választóvonalak nélküli Európát szeretnének.

Erős, választóvonalak nélküli Európát szeretne a négy visegrádi ország, amelyek miniszterelnökei hétfőn Prágában közös nyilatkozatot fogadtak el a csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydło lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a Prágai Nyilatkozatban óvtak az esetleges választóvonalak kialakulásától az Európai Unióban és hangsúlyozták, hogy az EU-nak nyitottnak kell maradnia a tagság iránt érdeklődő országok számára. Az európai integráció elmélyítését alapvető kérdésnek nevezték. 

A kormányfők úgy vélekedtek, hogy Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia uniós csatlakozásával Európa egyesült. Ugyanakkor utaltak arra hogy Európában továbbra is fennáll a választóvonalak kialakulásának a veszélye. „Ennek tudatában készek vagyunk aktívan és határozottan megelőzni és meggátolni az új határok kialakulását. Meggyőződésünk, hogy európai partnereink osztják ezt a törekvésünket és ilyen szellemben készek együtt dolgozni velünk” - olvasható a nyilatkozatban. 

A V4-ek támogatják az EU további bővítését, erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy a szervezet továbbra is nyitva álljon új tagok előtt és készek segíteni a nyugat-balkáni országoknak a csatlakozásban. A kormányfők figyelmeztettek: „a legutóbbi fejlemények, amelyek közös nevezője az uniós állampolgárok békéjének, biztonságának és jólétének a veszélyeztetése az unió részéről közös választ kívánnak”. Ebből kiindulva az európai egység erősítését és az európai integráció elmélyítését alapvető fontosságúnak nevezték. „Eltökéltek vagyunk aktívan hozzájárulni az integráció erősítéséhez és hatékony működéséhez. Azt akarjuk, hogy az Európai Unió erős legyen, és meg vagyunk győződve arról, hogy az erősebb Európai Uniónak erős visegrádi csoportra van szüksége” – olvasható a közös nyilatkozatban. 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel anyu pedig hogy rágta a körmét, hogy ezek itt mit különcködnek.

Ha sikeresen megvédjük a külső határokat, akkor okafogyottá válnak a belső határok.

Miért kéne felvenni őket? Törökország területének egy töredéke, a Boszporuszon innen lévő rész tartozik Európához. Törökország felvételével a teljes iszlám világ előtt megnyílna az út Európa felé.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. február 15. 22:41

Alapvető hiba, hogy egyesek összekeverik az integrációt az együttműködéssel. Az EGK együttműködésre, mégpedig gazdasági együttműködésre jött létre és nem integráció miatt. Az első bővítés is ennek érdekében történt. Ezt követően azonban előtérbe kerültek a politikai tényezők, amely eltérítették az unió az eredeti céljától és az unió a politikai, ideológiai harc színterévé vált. míg gazdaság szekere ment, a problémákat el lehetett fedni, de 2007-ben már látni lehetett, hogy hamarosan bekövetkezik a gazdaság hanyatlása. A pénzügyi világválság aztán felszínre hozta. A válság kezeléséből jól látszik, hogy az unió nem készült fel rá és a korábbi mulasztásnak súlyos következményei lettek. Ezek közé tartozik görögországi válság, amelynél ugyancsak elmondható a hibás válságkezelés. Mindebben benne van Németország, a Merkel által vezetett konglomerátum. A Juncker által vezetett bizottság pedig az unió felállása óta az egyik legrosszabb bizottság.
Visszatérve Németország és Merkel szerepére, a görögországi válság kezelésére, ez a migránskérdésben is döntő szerepet játszik. Ez elsősorban Görögországot és Németországot érinti, de ezen keresztül hatást gyakorol az unióra is. Görögország társadalmilag, gazdaságilag labilis. Amennyiben elszigetelődne, mindkettő tekintetében összeomlana. A gazdasági összeomlás, az euró övezetből való távozása elsődlegesen Németországnak jelentene súlyos veszteségeket, de a többi országot – Franciaországot, Olaszországot, a Benelux államokat – is érintenék. Ezért van az, hogy Merkel minden áron megkísérli Görögország benntartását, az elszigetelésének megakadályozását. Ez azt is jelenti, hogy a –ek elképzelésével szembe helyezkedik el. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a csütörtöki csúcson kemény vita lesz és nem fogják támogatni a V4-ek javaslatát. Így marad Macedónia, Görögország pénzügyi támogatása a határellenőrzés, a migránsok elhelyezésére. Ebbe a körbe tartozik Törökországgal folytatott egyezkedés is. Egyelőre kérdés, hogy az unió külső határán lévő országok polgárai és kormányai mikor elégelik meg Merkel, az unió vezetésének a kisded játékát, illetve lényeges hatást gyakorolhat, ha a márciusban kezdődő tartományi választásokon a jelenlegi kormánykoalíció pártja támogatottsága lényegesen csökken.

Így a V4–nek ki kell tartani és el kellene kezdeni a többi Közép Európai az összefogást erősíteni, mert a következőkben szükség lesz rá.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. február 15. 22:15

jav. Közép Európai országokkal az összefogást

Törökország soha nem teljesítette maradék nélkül a vállalását és a felvétele ezért maradt el.
Amennyiben újra felvetődne; "Ausztria és Franciaország is népszavazást szeretne tartani a kérdésről." nagy valószínűséggel több ország is csatlakozna hozzá és az eredmény nagy vassínűséggel elutasító lenne.

Soha sem veszik fel a törököket. A Nyugat biztosan nem. Ha mégis, akkor az nagyon nagy bajt jelent.

"...az akkor "lebarbározott" germánok és frankok megvetették a lábukat..."
-----------------------------
1. Nem igazán a germánokat "barbározták".
2. A frankok germánok voltak.

Hát, remélem az itt kommentelő EU-ellenes birkacsorda már kezdi a malacperselyébe gyűjtögetni az EU-nak visszajáró támogatásokat, amit a fejük felett trónoló "elit" persze már szétlopott. Merthogy nem ússzuk meg "jóvátétel" fizetése nélkül, abban biztosak lehettek. (Unokáitokkal együtt)

Ki, mit szeretne, az senkit sem érdekel.
Ki, mit akar, az már más.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés