Közös katonai egység küldhetnek a Baltikumba a V4-ek

2016. február 10. 20:42
Martin Stropnický cseh védelmi miniszter szerint a visegrádi országok komolyan mérlegelik, hogy közös katonai egységet küldjenek a Baltikumba, hogy együtt gyakorlatozzanak a helyi katonákkal.

A visegrádi négyek (V4) komolyan mérlegelik egy közös katonai egység kiküldését a Baltikumba, amely a helyi országok katonáival együtt gyakorlatozhatna – jelentette ki Martin Stropnický cseh védelmi miniszter szerdán Brüsszelben, miután részt vett a NATO-országok tárcavezetőinek tanácskozásán. „Egy századról beszélünk, amelynek tagjai bizonyos időközökben kicserélődnének” – idézte Stropnický kijelentését a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24). A miniszter részleteket a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – elképzeléséről nem közölt. Ugyanakkor emlékeztetett: a három balti ország – Észtország, Lettország, Litvánia – a NATO és Oroszország közötti feszült viszony miatt már hosszabb ideje követeli, hogy a NATO állomásoztasson katonai egységeket területükön.

A baltikumi helyzetről, valamint a balti NATO-tagállamok Oroszországgal kapcsolatos aggodalmairól Martin Stropnický a nap folyamán Ashton Carter amerikai védelmi miniszterrel is tárgyalt. A cseh tárcavezető fontosnak minősítette, hogy az Egyesült Államok növeli hozzájárulását Európa biztonságának megszilárdításához. Úgy vélte, hogy ez az amerikai katonai jelenlét európai megerősítésében is megnyilvánul majd. Stropnický és Carter a találkozón a cseh katonai kiadások növeléséről, a cseh hadsereg külföldi misszióiról is tárgyalt, beleértve az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni katonai fellépést.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen egyetértek azzal, hogy a V4-ek immár nem először közös katonai erőt alkalmaz.

Ez politikai üzenet az EU-nak, az USA-nak, és ami legalább annyira fontos, a V! saját országainak a közeledésére szolgál.

(Amely egyben megosztja a Kisantantot is.)

"Közös katonai egység küldhetnek a Baltikumba a V4-ek"

Viszont Magyarországon magyarul!

Egy csöpp különbség, hogy oda hívtak minket...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés