„Történelmi szövetség”

Orbán: Lengyelország számíthat a szolidaritásunkra a kettős mércével szemben

2016. február 8. 16:14
Történelmi szövetség a lengyel-magyar, Lengyelország pedig számíthat Magyarország szolidaritására bármilyen kettős mércével szemben – mondta Orbán Viktor Beata Szydło lengyel miniszterelnökkel folytatott budapesti megbeszélése után. Szydło azt mondta, Lengyelország hálás ezért és mindig támogatni fogják Magyarországot gazdasági és politikai kérdésekben.

A politikusoktól függetlenül fennálló történelmi szövetségként jellemezte a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokat Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfői tárgyalásuk után arról biztosította Beata Szydło lengyel kormányfőt, hogy Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására bármilyen kettős mérce alkalmazásával szemben.    

A Budapesten folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta: lengyel kollégájával közös célként határozták meg a visegrádi együttműködés (V4) megerősítését. Hangsúlyozta: a következő években a közép-európai térség sikerén múlik az egész Európai Unió sikere, ugyanis „ha mi nem leszünk sikeresek, akkor Európában nem lesz gazdasági növekedés”. 

Szolidaritás a Lengyelországot ért méltánytalanságok miatt

Szeretném világossá tenni, hogy minden kettős mérce alkalmazásával szemben – bármelyik irányból is érkezzen –, minden méltánytalansággal szemben, amely Lengyelország irányában tapasztalható, a miniszterelnök asszony és Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására” – fogalmazott Orbán.

Beata Szydło azt mondta, Lengyelország mindig támogatni fogja Magyarországot politikai és gazdasági kérdésekben, és hálás Magyarországnak a szolidaritásáért. 

Azzal kapcsolatban, hogy a Velencei Bizottság képviselői hétfőn tesznek látogatást Varsóban, Beata Szydło kérdésre kifejtette: alaposan előkészítették a testület látogatását, a szakértők megismerkedhetnek a tényekkel és konkrét dokumentumokkal is. A Velencei Bizottság találkozik a kormány és a lengyel alkotmánybíróság képviselőivel, és a látogatás jó alkalom arra, hogy elmagyarázhassák, milyen változásokat voltak kénytelenek bevezetni az alkotmánybírósággal kapcsolatban.

A találkozó középpontjában álló kétoldalú gazdasági kérdésekről szólva a magyar miniszterelnök fontosnak nevezte a lengyel és magyar cégek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését. Ennek érdekében Beata Szydłóval megállapodtak arról, hogy a két ország keleti iparvidékeit négysávos gyorsforgalmi utakkal fűzik majd össze. Konkrétan Miskolcot említette, amelyet Kassa irányába autópálya-rendszer kötne össze Lengyelország keleti részével. Megegyeztek továbbá a vasúti összeköttetések és a közvetlen légi közlekedés megerősítésében. Utóbbi például Budapest és Katowice, illetve Krakkó között.

Nem tetszenek a brit ötletek a szociális ellátások megvágásáról

A brit kormány által javasolt uniós reformcsomaggal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: lengyel partnerével megállapították, hogy a brit javaslatok nagy részével egyetértenek, de vannak olyan pontok, amelyekben tárgyalások lesznek még szükségesek. A cél, hogy a jövő hétfői prágai V4-egyeztetést követő brüsszeli csúcstalálkozón a visegrádi tagállamok közös álláspontot képviseljenek - közölte. 

Erről szólva a lengyel miniszterelnök kiemelte: elkötelezettek amellett, hogy a Brexit, Nagy-Britannia esetleges uniós kilépése tekintetében egységes álláspontot alakítsanak ki a visegrádi országok. A cseh és szlovák partnerekkel még tárgyalnak a február 15-ei prágai csúcstalálkozóig – közölte. A lengyel kormányfő kijelentette ugyanakkor: a szociális juttatásokkal kapcsolatos javaslat a jelenlegi formájában elfogadhatatlan. A V4 nem fog belemenni abba, hogy a javaslatokat uniós szintre kiterjesztve értelmezzék – mutatott rá. Hozzáfűzte: a végleges közös állásponton még dolgoznak.

Migráció: Nyugat-Európából változó szelek fújnak

A megbeszélésen téma volt a migráció, amellyel kapcsolatban a magyar kormányfő megerősítette: Európa déli irányból védtelen, Görögország nem tudja megvédeni a kontinenst, ezért a magyar kabinet szerint egy új védelmi vonalra van szükség a bolgár-görög és a macedón-görög határon. A migrációt firtató kérdésre Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ebben az ügyben Nyugaton időnként „változó szelek fújnak”, de „ez ne tévesszen meg bennünket”, nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a mostani migrációs hullámot a nyugati országok legtöbbje támogatta. A migráció „nem erőszakkal tört be Nyugat-Európába, hanem kinyitották az ajtókat”, sőt volt, amikor szállították is az embereket, méghozzá ellenőrizetlenül, Nyugat-Európába - mondta.

Orbán szerint a nyugat-európai politikai vezetők tekintélyes része erre a jelenségre, csakúgy, mint fél éve, pozitívként tekint. Ezért - folytatta - nem vagyunk túl az ügy nehezén, mert amíg az európai vezetők nem ismerik fel, hogy rossz dologról van szó, megállítani sem lehet a bevándorlást. Orbán Viktor amellett érvelt, hogy a nyugatiak csatlakozzanak a közép-európaiak déli védvonalat szorgalmazó gondolkodásmódjához.

Megjegyezte továbbá, hogy Európa nyugati fele szerinte nem méltányolja eléggé azokat a közép-európai tehervállalásokat, amelyeket az Ukrajnából érkezett emberek érdekében tesznek. Lengyelország különösen elismerést érdemel, mert uniós támogatás nélkül is képes ezt megoldani - hívta fel a figyelmet. „Amikor szolidaritásról van szó, akkor az összeurópai képbe az Ukrajnából érkezettek érdekében mozgósított erőfeszítéseket is kérjük értékelni” - jelezte.

Beata Szydło a visegrádi álláspont jelentőségét hangsúlyozta a migrációval kapcsolatban is, és közölte, hogy Lengyelország álláspontja egyértelmű: meg kell erősíteni a schengeni övezet déli határait, és a válság megoldását az EU határain kívül kell keresni. Megjegyezte: Lengyelország komolyan készül a keleti határ védelmére, és minden állam szuverén döntése, hogy milyen csapatokat enged a határai mellé. 

A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: remélhetőleg egyre több kérdésben sikerül közös visegrádi álláspontot kialakítani az Európai Unión belül. Minél több olyan visegrádi projektre van szükség, amelynek hasznát az állampolgárok is élvezhetik.

 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Politikai maffiózók egymás közt.

"Ezt a szöveget száz témából százegyre tudom ráhúzni, ha egy kicsit is megerőltetem magam"

ne erőltesd!

Hogy milyen passzív-agresszívek a mi kis vöröskéink ma.

A lengyelekkel jóba lenni, sőt a V4-eket jól összetartani az nemzeti érdek, ja ezért nyűgösek a háttérhatalom kiszolgálói.

is

a migráns kérdésben is igaza van

speciel

Javítsad ki őket.

Putyin, Merkel, Cameron, Szydlo... hát igen, így néz ki a "nemzetközi elszigetelődés".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés