Új Visegrád: önként vállalt elszigetelődés?

2016. január 25. 12:14
Krekó Péter–Zgut Edit
hvg.hu
A visegrádi együttműködés történetét végignézve úgy tűnik, az országok abban a leghatékonyabbak, hogy valami ellenében fellépjenek. A menekültválság esetében is ez a helyzet.

„Az átrendeződés jeleként értelmezhető, hogy új kifejezést szült az európai migrációs válság: a Nagy-Britannia kilépését jelző szóösszetétel, a Brexit, és a Görögország távozását jelző Grexit után megszületett a Vrexit, amely a menekültkérdésben egységes visegrádi államok leválását hivatott kifejezni. Brüsszeli források szerint ezen élcelődött kedélyesen Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök annak kapcsán, hogy a V4-országcsoport milyen karakteresen távolodott el a Németország vezette, befogadó nyugati állásponttól. Anélkül, hogy reális politikai lehetőségként tekintenénk a Vrexitre, a visegrádiak makacs különállása  valóban páriasorba taszíthatja az országcsoportot. Ha a kohéziós támogatások  csökkentésére eddig nem is mutatkozott komoly szándék a nettó befizető országok részéről, az utóbbi hónapokban több Nyugat-Európai (jellemzően nettó befizető országokat vagy az EU intézményeit vezető) politikus is élesen megfogalmazta kritikáját a kötelező menekültkvótákat elutasító visegrádi országokkal szemben. Hollandia például, 2016 elején átveszi a tanácsi elnökség vezetését, egyenesen a schengeni övezet szűkítését szorgalmazta arra hivatkozva, hogy a külső országok kudarcot vallottak az EU határainak őrzésében, valamint nem kívánnak részt venni a menekültek igazságos elosztásában. Az osztrák kancellár, Faymann pedig nyíltan megfenyegette a visegrádi országokat a források befagyasztásával.

Valós veszély a visegrádi országok a sokak által »potyautasnak« tartott magatartásuk következményeként az informális érdekegyeztetés terén veszítenének befolyásukból. Különösen igaz ez a regionális súlyánál és gazdasági fejlettségénél fogva kiemelkedő Lengyelországra, ahol a jobbközép Polgári Platform konstruktív magatartásával az orbáni modell működő ellenpéldája volt, Donald Tusk ennek köszönhetően is tölthette be az egyik legfontosabb uniós tisztség, az Európai Tanács elnöki posztját. De ugyanez elmondható a négy ország egyetlen eurozóna-tagállamáról, Szlovákiáról, amely a valutaunió által kétsebességűvé vált EU-ban mégiscsak egy elit klub tagja, vagyis – orbáni parafrázissal élve – nyilvánvalóan ott akar ülni a legfontosabb asztaloknál, ha nem akarja, hogy »őt szolgálják fel vacsorára«. Habár az unió egésze érzékelhetően jobbra tolódik a menekültválság kérdésében és mind többen szorgalmazzák a migráció szigorúbb szabályozását, Budapest és Pozsony feltehetően további kemény csatározásokra számíthat a kvóta mellett kitartó európai politikusokkal, Angela Merkel mellett például a Benelux-államok vezetőivel. 

A visegrádi együttműködés történetét végignézve úgy tűnik, az országok abban a leghatékonyabbak, hogy valami ellenében fellépjenek. A menekültválság esetében is ez a helyzet. Ez az EU intézményeire nézve destruktív politikai érdekszövetség ugyanakkor hosszabb távon önrombolóvá is válhat, hiszen a tagállamok hosszabb távú diplomáciai érdekeit feláldozza a rövid távú politikai haszon (népszerűség) oltárán. És nem lesz képes felülírni a mélyen gyökerező történelmi sérelmeket és ellentéteket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Történelmi lehetőség a v4 (Szlovéniával v5) közös védelme.

Ezek meg a Hvg-n pampognak, mint anti Kunbélák.

"Anélkül, hogy reális politikai lehetőségként tekintenénk a Vrexitre, a visegrádiak makacs különállása valóban páriasorba taszíthatja az országcsoportot."

Nem a német meg a görög kormány áll külön makacsul??

Majd meglátjuk meddig taszíthat bárkit is "páriasorba" a "befogadó álláspont". Majd nézzük meg jövő ilyenkor, hogy ki taszigál kit.

A Krekó Peti(ket) vajon miért nem importálja végre a "qrvára nem potyautas" - fejlett Nyugat?
Mikor ismerik fel végre, hogy ekkora koponyákat vétek parlagon hagyni az idióták földjén?
"qrvára nem potyautas" = akik 1990 után ellopták a kelet-közép-európai országok gazdaságának 70-80%-át!

Nem gondoltam volna, hogy az Európa meghatározó politikusát überelni lehet, de íme sikerült: legtekintélyesebb.
(Azt hinné az ember, hogy a kamaszkor végére kinőnek a fiúk "Az én apukám a legerősebb" szindrómából, de úgy tűnik nagyon nem, Annyi történik csak, hogy az apa szerepet másra osztják.)

Az eu tényleg önromboló

Ez az ember még mer írni itthon? Menjen az usa-ba, ott szívesebben olvasgatják!

Sulcit ne hagyd ki. Ha jól fígyeli az ember Brüszel 2014-ben már látható modon is Németország kinyújtott karja. Junker Merkel bábja, mivel Ő nyomta a posztba, aPE Elnőki szék szintén paktumozás eredményeként lett a németek fennhatósága alá.
A többi már a szemünk előtt játszódik.

Orbán nem polgári berendezkedést épít, hanem kleptokrata maffiaállamot. A keresztény-konzervatív cukormáz alatt nincs semmilyen érték, csak pénz- és hatalomvágy.

"A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés” (G. Fodor Gábor, Századvég)

"Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája." (Lánczi András, Századvég)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés