Leminősítette Lengyelországot a Standard & Poor's

2016. január 15. 18:37
Az új lengyel kormány egyes intézkedései miatt leminősítette az országot a Standard & Poor's.

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi elsőrendű „A mínusz”-ról egy fokozattal „BBB plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal „A mínusz/A-2”-re rontotta az eddigi „A/A-1”-ről.

A Standard & Poor's az új osztályzatokon is negatív kilátást hagyott érvényben, közölve: ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban még tovább romolhatnak, ha a lengyel  monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Működik a demokrácia.
Most akkor: Ki is az a marha, aki egyetlen szavukat, adatukat és bármijüket szentírásnak veszi?
Már az az állam lesz gyanús, amelyiket ezek felminősítenek.

mármint a lengyel kormányra gondolsz, ha jól sejtem. ugye megvan, hogy a lengyel kormány megpuccsolta a jogállamot?

konkrétan 2/3 nélkül hozott meg a kormányuk egy 2/3-os törvényt. ilyet még orbán sem csinált.

ha egy országban 2/3 nélkül 2/3-os törvényeket lehet hozni, ott semmi nincs biztonságban. márpedig varsóban valami hasonló történt.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2016. január 15. 20:23

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

Ha egy országban nekik nem tetsző hatalom van, akkor leszarják a demokráciát, a demokratikus választások eredményét. Ez a lényeg, a liberális demokráciának nevezett fantazmagória lényege. Politikai bunkósbot, zsarolás, országok belügyi problémáiba való külső beavatkozás, külső segítség a nekik tetsző oldalnak.

Amúgy pedig ideje lenne észrevenni, hogy egy kormány, a teljes szavazó népességet figyelembe véve, soha nem olyan százalékban képviseli a választóit, amilyen arányban nyert, mivel sehol nincs száz százalékos részvétel. A szocik és az SZDSZ is csak kb. 35-40 százalékát adták egykor a teljes szavazó népességnek, hiába volt együtt 72 százalékuk.

Számolni kell, nem frázisokat puffogtatni.

Válaszok:
emhem | 2016. január 15. 21:27

pont azt írtam, hogy a lengyel kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyekre nem volt nemhogy politikai, de _törvényi_ meghatalmazása sem.

úgy képzeld el, mintha gyurcsány ferenc új alkotmányt írt volna 2006-ban.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2016. január 15. 21:47

Mi olyant tett a lengyel kormány, amire nem volt törvényi felhatalmazása? Ezt még a lengyel ellenzék sem állította.

Honnan olyan ismerős ez? Honnan is?

Milliméterre meg lehet jósolni mi következik mire. Ugyan ezt eljátszották egyszer Magyarországgal, honnan gondolják hogy a sokkal nagyobb és erősebb, sőt sokkal konzervatívabb Lengyelországgal ez működni fog?

Már a látszatra sem ügyelnek.
Ugye szakmai pénzügyi szervezet, politikai alapon dönt a besorolásról és ezt komunikációjában sem tagadja.

Remélem, a lengyel kormánynak is lesz annyi kitartása, lesz olyan érvrendszere, mint Orbánnak. Ha ők is be tudják játszani a rendelkezésükre álló mozgásteret Brüsszellel szemben, úgy, hogy érdemi fogást nem találnak rajtuk - ahogyan azt minden hibájukkal együtt Orbánék is egészen jól csinálták - akkor az talán jó hatással lehet a csehekre és a szlovákokra is. És még szívesen látnám ebben a körben Szlovéniát.

Amig az usa a maga tobb mint 100% allamadossagaval A+++ addig ezeket nem lehet komolyan venni.

kicsit bonyolult a történet, valszeg ezért nem jutott el a magyar sajtóba, de itt van összefoglalva:
https://en.wikipedia.org/wiki/..

szóval a történet valami ilyesmi:
1. az alaphelyzet az, hogy a lengyel alkotmánybíróságnak (a pis-es elnök miatt) csak 12 beiktatott tagja volt novemberben.
2. november 12-én a pis elfogadott egy törvényt, miszerint az alkotmánybíróság csak legalább 13 jelen lévő taggal hozhat érvényes határozatot. ezt az elnökük alá is írta, de az alkotmánybíróságon megtámadták
3. december 3-án az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette az új törvényt.
4. ezt a határozatot a pis nem tekinti legitimnek, mert nem volt 13 résztvevője az ülésnek, ami megsérti az új törvényt.

azaz: van egy deklaráltan alkotmányellenes törvény, ami megtiltja hogy őt megsemmisítsék.
ez pontosan ugyanolyan, mintha pl. gyurcsány 2006-ban úgy módosította volna az alkotmányt, hogy ő egyszerű többséggel is alkotmányozhasson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés