Jövőre kezdik el felújítani a Budapest-Belgrád-vasút szerbiai szakaszát

2015. december 23. 13:59
Nyolcról két és fél, három órára rövidül a Budapest-Belgrád közötti vasúti utazás menetideje. A vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását jövőre kezdik meg.

Jövőre kezdik meg a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását, a korszerűsítés befejezését követően a két főváros közötti nyolc órás menetidő 2,5-3 órára rövidül - hangzott el szerdán Újvidéken a magyar-szerb-kínai projekt bemutatóján. Szerdán a szerb miniszterelnök, a közlekedésügyi miniszter, a kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság elnöke, valamint Kína és Magyarország belgrádi nagykövete Belgrádtól Újvidékig utaztak vonattal, hogy ismertessék a projekt kivitelezésének alakulását.

Ez az út egyelőre körülbelül két órát vesz igénybe, a tervezett 2018-as befejezés után viszont a menetidő egy óra alá csökken. Aleksandar Vucic szerb kormányfő az út végén kiemelte, hogy a vasút felújításával még jobbá válik a szerb és a magyar nép, a két ország, Szerbia és Nyugat-Európa, valamint Magyarország, illetve Dél- és Kelet-Európa összeköttetése. Kiemelte, hogy a korszerűsítés után a vonatok a két főváros között lakott területen óránként 120 kilométeres, szabad pályán pedig 180 kilométeres sebességgel is tudnak közlekedni.

A vasútvonal szerbiai szakasza 184 kilométer, magyarországi szakasza pedig 166 kilométer hosszú. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A projekt egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesznek részt benne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés