Leszavazta Szlovénia a melegek házasságát

2015. december 20. 22:09
Az előzetes adatok alapján érvényes és eredményes volt a népszavazás Szlovéniában, így nem lép hatályba a törvény, ami az egynemű párok számára is lehetővé tette volna a házasságot és az örökbefogadást.

Az előzetes eredmények szerint elutasították a Szlovéniában rendezett vasárnapi népszavazáson az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező, korábban a parlamentben már megszavazott törvényt, amely egyben megteremtette volna a párok örökbefogadási jogát is.

A szlovén választási bizottság honlapján közzétett adatok szerint 35,65 százalékos részvétel mellett a szavazatok 98 százalékának feldolgozottsága mellett a nemmel szavazók aránya 63,12 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya 36,71 százalék volt. A törvény visszavonásának nem csak a többség voksa volt a feltétele, hanem az is, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a törvényre. Jelen esetben ezt 380 149 szavazatra jogosult állampolgár tette meg.

A népszavazást a Koalíció a gyerekekért nevű szervezet és a katolikus egyház kezdeményezte, akik rekordidő alatt szedték össze a népszavazáshoz szükséges 40 ezer aláírást. A népszavazáson a kormányzó baloldali pártok az egyneműek házassága mellett kampányoltak, míg a jobboldal ellene.

*

Illusztráció: A Koalíció a gyerekekért Facebook-borítója

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennyire azért ne akadj ki!
Nem tragédia történt, csak a normális emberek normálisan szavaztak Szlovéniában.
Nem akarják, hogy szétbomoljon a társadalmuk.
Ettől te még ott is űzheted az ipart.

A vesztesek mindig a saját táborukhoz számítják a távol maradókat, de még ők sem tudnák elmagyarázni, hogy ez miért lenne így.

A győztesnek mindegy, ő vállat von, és azt mondja el kellett volna menni szavazni. Bár mondhatná ő is, hogy a nem szavazók őket támogatták, csak nem mentek el, mert tudták, hogy így is meg lesz a házasságot ellenzők többsége. Ez sem rosszabb duma, mint a másik.

A valóság pedig az, hogy a szavazástól távol maradókat is két táborra lehet osztani, csak nem lehet tudni, milyen arányban, tehát nincs miről beszélni.

Az pedig egyszerű, csak át kell gondolni, hogy mivel soha nincs 100%-os részvétel, ezért a szavazáson résztvevők százalékának felével, plusz egy szavazattal nyerni lehet. Így aztán a győztes soha nem képviseli a szavazásra jogosultak többségét, azaz, mindig a kisebbség nyer.

Miért fújod ezt fel ennyire?
Egy országban a szavazók többsége döntött valamiről.
Ennyi és nem több. Hiába igyekszel összemosni a meleg házasságot és a zsidó törvényeket, a két dolog nem ugyanaz, már csak az érintettek száma miatt sem.
No meg a zsidó törvények sokkal súlyosabb "dolgokat" érintettek, mint a meleg házasság.

Például vasárnap a hidegben el kell menni népszavazni? :D

Mitől jó, akinek a gondolatai a jó körül forognak, a cselekedetei pedig nem?

És Bukarestet meg Budapestet megtanultad már megkülönböztetni?

Na, te vagy a példája annak, amiért felháborodnak az embereke.

Nem orulok egy ilyen nepszavazasnak, meg akkor sem, ha nem tamogatom a "meleghazassagot", az orokbefogadast meg aztan plane nem.

Hogy miert? Mert ez ugyanaz pepitaban mint mikor Porosenkoek kitalaltak hogy nepszavazassal dontsek el, legyen e az ukran mellett mas nyelv is engedelyezett. Magyarok automatice szopoagon, mert kevesebben vannak.
Es ugyanugy lehet ervelni azzal, hogy hat kerem ez a demokracia, vagy akar cinikusan azzal, hogy nem serul semmilyen joga, hisz pont ugyanugy joga van ukranul beszelni mint barki masnak.
Vagy tovabbmegyek, ha megtiltjak a magyaroknak az orokbefogadast Ukrajnaban azzal, hogy feltehetoen magyar anyanyelvunek nevelnek oket, ami nem fer ossze Ukrajna allamnyelvevel?

Az indoklásod szerintem tévedésen alapszik, ezért nem értek vele egyet.

Az anyanyelv használatának megvonása, tiltása sérti a személyi jogot, így ez nem lehet döntés kérdése. Sem parlamenti, sem népszavazás kérdése. Több ilyen kérdés van, amit nem szabad, nem szabadna népszavazási kérdésként feltenni. Az ok között az is elfogadható, amit írsz.

A házasság intézménye azonban nem ilyen. A házasság célja nem vagyoni és nem szexuális. Egyetlen célja – ha úgy tetszik a felek erre szerződnek - lehet, az utódok nevelése és ezért a közös felelősség. A másik kettő nem kötődik a házasság intézményéhez. Az utódok nevelése pedig társadalmi érdek, melyet ugyancsak a házasság intézménye ismeri el. Utódok pedig csak a nő és férfi házasságából származik. Aki ezt megbontja, a házasság valós célját tagadja meg. Úgy is fogalmazhatnánk; leértékeli.

Szólni kell még a választásoknál, népszavazásnál a távolmaradásról. A távolmaradás nem más, mint az általánosan vett szavazásnál a tartózkodás, amely nem jelent sem igent, sem nemet. Szerintem felelőtlenséget jelent. Kivétel, ha objektív okok motiválják. A szavazati jog nemcsak lehetőség, hanem egyben kötelesség is. Igaz ez utóbbit nem törvény írja elő, bár léteznek olyan országok ahol ezt törvény is előírja. A szavazásban való részvétel a közös ügyekben való részvételt jelent. Így aki szubjektív okok miatt távol marad, felelőtlen, nincs erkölcsi alapja az eredményt kritizálni.

Alapjaiban egyetértek az idézett szövegben megfogalmazottakkal, ugyanakkor az idézett szöveg ellentmondás is tartalmaz. Emiatt a lényeg elsiklik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés