Jó kapcsolatok

Szájhősnek titulálta Kövér Lászlót az egyik népszerű szlovák hírportál

2015. december 17. 11:28

Rég nem volt ilyen jó a szlovák-magyar kapcsolat, Kövér László szavai azonban villámcsapásként érkeztek – olvasható a népszerű szlovák hírportál, az Aktuality.sk oldalán. A cikk szerzője az Országgyűlés elnökének vihart kavaró interjújára reagált. Az írás idézte Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert is, aki szerint az egész eset egyetlen konkrét személy epizódszereplése.

„A szájhős újra bekever a közép-európai viszonyokba, előhúzva a Beneš-dekrétumokat” címmel jelent meg az egyik legnépszerűbb szlovák hírportál, az Aktuality.sk oldalán egy cikk Kövér László vihart kavaró kijelentéséről.

Az Országgyűlés elnöke egy cseh lapnak adott interjúban a Beneš-dekrétumokra utalva megjegyezte: sem Szlovákiát, sem Csehországot nem kellett volna felvenni az EU-ba, amíg jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.

Erre a kijelentésre reagált a cikk írója, Rastislav Rovňánek, aki szerint „rég nem volt ilyen jó kapcsolat Közép-Európa országai között. Az ellentmondásos házelnök, Kövér László szavai viszont derült égből villámcsapásként érkeztek”. A szerző hozzátette: „Kövér szavai felháborodási hullámot váltottak ki a Tátrától a Dunán át egészen a Moldváig. Magyarország prágai és budapesti nagyköveteinek már a hét elején magyarázkodniuk kellett Prágában és Pozsonyban is. Az államfő és a kormány elhatárolódtak Kövértől”. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint azonban a magyar kormány nem utasította el a parlament elnökének kijelentését.

Miroslav Lajčák nem érti Kövér László szavait

A cikk idézte Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert is, aki szerint az egész eset egyetlen konkrét személy epizódszereplése. A politikus nem érti Kövér szavait, melyeket haszontalannak és károsnak tart. Végül megjegyezte: „Nyilvánvaló, hogy vannak emberek, akik nem képesek kibékülni azzal, hogy két érett európai országhoz méltó viszonyunk van. Mintha valaki visszasírná azokat az időket, amikor a Dunán keresztül ordibáltunk egymásra”.

Az író ezt követően „vitatott aktivitásairól jól ismert figurának” nevezte Kövér Lászlót, aki kritizálja a Bős-kérést. Idézte a parlamenti elnököt, aki évekkel ezelőtt a cseh Hospodářske noviny gazdasági napilapnak arról beszélt, hogy „Bős–Nagymaros építése során a szlovák fél brutálisan megváltoztatta a határokat”. A cikk megemlékezett arról is, mikor Kövér egy éve arra figyelmeztette Brüsszelt, hogy nem viselkedhet úgy, mint a Szovjetunió, nem parancsolhatja meg Budapestnek, mit tegyen. 

A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/18902