Cameron is beugrott a V4-ek különmegbeszélésére Brüsszelben

2015. december 17. 19:29
Különmegbeszélést tartottak a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően csütörtökön a visegrádi négyek. A megbeszélésre az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron is beugrott. A kormányfők üdvözölték, hogy az EU nagyobb figyelmet szentel a külső határok védelmének. Leszögezték: átfogó megállapodásra kell jutni Nagy-Britannia ügyében.

A visegrádi országok vezetői nyilatkozatban üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit, különös tekintettel a migrációs válságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, az unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalások sikerre vitelére és az energiaunió kérdéseire vonatkozóan. A négy visegrádi ország – köztük Magyarország – miniszterelnöke a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően csütörtökön külön tanácskozást tartott, közös nyilatkozatban rögzítve a kétnapos csúcs főbb témáival kapcsolatos álláspontjukat.

A migrációval kapcsolatban örömüket fejezték ki, hogy az unió nagyobb figyelmet szentel a külső határok védelmének. Közös európai megoldást kell találni Schengen megmaradásának érdekében, és ehhez minden olyan tagország csatlakozását várják, amelyek a schengeni rendszer barátainak tartják magukat – emelte ki a dokumentum. A kormányfők szerint legfontosabb az unió és a tagországok számára a külső határok teljes és szisztematikus ellenőrzése és a biztonsági szolgálatok együttműködése olyan formában, hogy ne sérüljön a szabad mozgás joga.

A nyilatkozat kitért a menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működtetésére is, amellyel kapcsolatban az aláírók úgy vélekedtek, hogy azok még mindig nem működnek tökéletesen. Reményüket fejezték ki, hogy a központok kiépülnek és minél előbb megfelelően működni fognak. A visegrádi országok vezetői emlékeztettek arra, hogy már jelentős erőfeszítéseket tettek a külső határok védelme érdekében a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén található határszakasz közös ellenőrzésével.

A V4-ek nyilatkozatukban rögzítették, hogy mindenben támogatják az Európai Tanács célkitűzéseit a terrorizmus elleni fellépésre. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy teljes mértékben támogatják a biztonsági szolgálatok közötti adatcserét, valamint az utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) gyors kiépítését és közös használatát. Kifejtették, hogy a terrorizmus elleni harc fontos eleme lenne a fegyvertartás és fegyvervásárlás szabályainak szigorítása is.

Átfogó megállapodás kell Nagy-Britannia ügyében

Nagy-Britanniának az EU-ból való eseteges távozásával kapcsolatban a nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy annak elkerülése érdekében 2016 februárjában sikerül átfogó megállapodásra jutni, ami az Európai Unió megújulásának lehetőségével járhat, különös tekintettel a versenyképesség növelésére, a nemzeti parlamentek szerepének erődösére.

A visegrádi csoport országai az Európai Unió egyik alapértékének tartják a személyek szabad mozgását, az erre vonatkozó javaslatok továbbra is a legérzékenyebb kérdést jelentik számunkra. Ebben a tekintetben rögzítették, hogy nem fognak olyan megoldást támogatni, amely diszkriminatív vagy korlátozza a szabad mozgást.

Az energiaunióval kapcsolatban megjegyezték, hogy azt minél hamarabb létre kell hozni az energiaellátás biztosítása érdekében. Hozzátették, hogy az eredményesség érdekében az energiaunióval kapcsolatos uniós politikának összhangban kell lennie a közösség kül- és szomszédságpolitikájával is.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hajrá V4! Bízom bennetek:-)

Az nem lehet, mert biztosan tudom, hogy Cameronon nincs pelus:-)

V4 + 1 = ?

Lesz 5?

Spion a fedélzeten.

Addig feszíti a húrt brüsszel, míg szakadás lesz a vége-már nem is bánnám, úgyse nyitottam bécsben cukrászdát ( viszont mások nyitottak bécsben 150 muszlim óvodát).

Kirúgták Mourinhót is.
Ő is jön a Puskásba?

Határozottan képviselik az érdekeinket. Egyre több támadás fog indulni brüsszelből ellenünk.

Igen, elég kevés szégyellni való van a múltjában.
:)

A magyarokkal nincs bajuk.

meg pár millió Evró.. Egyenest az EB-től..

Szép lassan visszatér az egykori Európai Szén és Acél Közösség, Mészáros, Tiborcz meg a slepp mehet majd a versenyszférába.

Ezt a hagyományosan nagyon jó brit-lengyel kapcsolatoknak is köszönhetjük, nem kizárólag a sok tekintetben hasonló érdekeknek. Ezzel egyébként Cameron Merkeléknek is üzent.

Egyetértünk, de akkor ez ellen tenni is kellene. Közös nevezőre hozni az európai zsidó értelmiséget, az egyes nemzeti érzelmű pártokat. Most a centrifugális erővektorok hatnak.

Ennél már jobb Pál István, Szalonna és bandája: Zöld erdőben de magas....

Ezért bízom bennük.
Időben elkezdték a közös munkát, mert korábban látták, hogy ezt kell tenni, mint ahogy brüsszel elkezdett morfondírozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés