Ki vagy, ha nem magyar?

2023. augusztus 10. 18:08

Azt hiszem, ma kevesen sírjuk vissza a jó öreg Mečiar-, vagy Slota-féle magyargyűlölő nacionalistákat. Némi patinát viszont azért ad a régi politikai konfliktusoknak a mai elképesztő társadalmi helyzet Szlovákiában.

2023. augusztus 10. 18:08
Deme Dániel
Deme Dániel
ma7.sk

„Volt ugyanis ezeknek a, mondjuk úgy, klasszikus analóg uszítóknak egy nagyon komoly »erényük« a mai típusú gyűlöletkeltőkkel szemben: csak a magyarokat utálták. Saját nemzetükre – ugyan némi politikai számítással, de – azért büszkék voltak.

Az új típusú, Káčer-, Korčok- vagy Hirman-féle magyarellenesség nem a klasszikus nacionalista érzületek szüleménye, hanem azon nyugati eredetű globalista nemzetellenességé, amely ma Európában a multikulturális társadalmak túlélési stratégiája mentén született.

Nálunk ennek az anti-nemzeti érzületeknek semmi tradíciója vagy értelmezhető funkciója nincs, de ahogy felvidéki magyar közösségünk titánja, Ódor Lajos mondta, nem szabad »elszigetelődnünk«, mint állítólag Orbán, ezért hozzá kell csapódnunk a kultúránktól teljesen idegen többségi ideológiához. Mindegy, hogy ez nemzeti és jogi önrendelkezésünk teljes feladását jelenti, de csatlakozni kell, mert ők a többség.

A régi típusú nacionalisták továbbra is megtalálhatók a szlovák társadalomban, erről bizonyára senkit sem kell meggyőzni, és ugyan úgy ott vannak a politikai szintéren is. De főleg a 2015-ös migrációs válság óta ők is megértettek valamit, mégpedig azt, hogy már nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy magyar a szlovákkal vitázzon évszázados konfliktusok mentén, vagy egymás utcaneveit festegessük át, amíg nyugatról egzisztenciális fenyegetés mutatkozik mindannyiunk nemzeti, és civilizációs túlélése felé.

A felvidéki magyar és vegyes pártok vezetői is nyilván tudatosították, hogy Szlovákiában a jelenlegi törésvonalak már nem a régi nemzetiségi, szlovák-magyar konfliktusok mentén haladnak, hanem leginkább a nemzeti és globalista, progresszív és konzervatív vonal mentén. Ezen pártok egyes képviselői nagyon ügyesen ki is játsszák az újszerű megosztottság teremtette helyzetet, hogy a magyar szavazatokat beszippantsák az úgynevezett »európai értékek« érdekkörébe, gödrébe.”

***

Nyitókép: MTI / EPA / POOL / Illyés Tibor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Player1
2023. augusztus 10. 22:42
Mindegy, hogy mi van Szlovákiában, mert Ukrajnához hasonlóan nincs már Szlovákia. Gyakorlatilag önfelszámolás. Politikailag szétesett, a bratislavaiak PANDORFban dolgoznak, Kelet-Szlovákia földbe állt.
connorj
2023. augusztus 10. 19:11
A magyar nemzet határai nincsenek a helyükön. Ez rögzítése annak, hogy: A szomszédok OKÉBBEK, mi meg KEVÉSBÉ VAGYUNK OKÉK. A szomszédainkal nemzetközi szerződésben rögzített viszonyunk, egy -\+ viszony. Amíg nem egyenlítődik ki a viszonyunk ÉN IS OKÉ, TE IS OKÉ ++ viszonnyá, addig nem beszélhetünk európai testvériségről, ami a SZABADSÁG-EGYENÉRTÉKŰSÉG-TESTVÉRISÉG Európa talapzat, EGYIK OSZLOPA. Rendezni kell élettereink határait. Ezután lehetséges a valódi átjárhatóság, permeabilitás. Ez a rendezetlen ség, elméleti akadálya népeinek közös céljának. Addig amíg nem rendezzük kölcsönös empátiával élettereinket, addig nem leszűnk újra zászlóshajó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!