Előszezon

2021. szeptember 10. 20:02

Az egyéni érdekek egy részéről lemondani képtelen magyarokat gyárt a rezsim.

2021. szeptember 10. 20:02
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Muszáj messziről kezdeni. Talán onnan, hogy a magyar – európai összehasonlításban – egy szélsőségesen individualista nemzet, amelynek kooperációképtelenségére a politika még rá is játszik. Részben a hatalomtól független közösségek tudatos szétverésével (lásd a civilek elleni, orosz mintájú polgárháborút), részben az említett individualizmust szorgosan újratermelő, az együttműködésre nevelést a programjából tantervről tantervre szisztematikusan kihagyó oktatási rendszer fenntartásával.

Egymással együtt dolgozni, közös nevezőt keresni, kompromisszumokat kötni, a közjóért az egyéni érdekek egy részéről lemondani képtelen magyarokat gyárt a rezsim (mindegyik), és ennek az önsorsrontó, nemzetromboló következetességnek az eredménye képeződik le a társadalmi létezés minden területén, a közúti közlekedéstől a pártpolitikáig. Ezért van az, hogy nálunk a progresszív koalíciós kormányzásnak semmiféle hagyománya nincs; hogy az 1990 óta megkötött pártközi megállapodások a végkimenetelt tekintve nem szóltak másról, mint a koalícióba kényszerülő partnerek leszalámizásáról és élve felzabálásáról. És ezért van az is, hogy az elmúlt három évtizedben a parlamenti nagyszínpadra kilépő összes párt szétszakadt, és hogy egyiket sem sikerült olyan kicsire szeletelni, hogy ne maradjon benne még legalább két, egymással szemben álló frakció.

Ha viszont a fentieket mind számításba vesszük – és botorság lenne bármelyiket kihagyni –, akkor azt kell mondanunk: amit eddig az előválasztásban láttunk, az egy békés, kooperatív, a magyar tradíciókra és a közvetlen előzményekre többszörösen rácáfoló munkamenet. A termék még kicsit sorjás, kicsit kiforratlan, de semmivel sem rosszabb (sőt), mint amit ettől a réges-rég nagyjavításra, vagy inkább teljes cserére szoruló gyártósortól várni lehetett.”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. szeptember 11. 21:26
Kedves Hargitai Miklós! Le kell vonni a tanulságot, és ahogy a 'vezíred' mondta: El lehet menni!
Burmin
2021. szeptember 11. 13:27
Te Hargitai önként mentek a magyarok a gátra mikor jött a víz. Miféle individualizmusról hablatyolsz te faszkalap. Ja Bajnai öltönyben lapátolt a kamerának Orbán gumicsizmában volt !
kitiltott
2021. szeptember 11. 13:08
Ha úgy lenneahogy írod Gyurcsány csicska akkor te nem ebben az országban születtel volna Meg sem érdemled hogy tudsz magyarul. Tégy úgy mint a Gólya.. Költözz el..
Szeredai
2021. szeptember 11. 12:40
felvett nevével bemocskolja Hargita szent hegyét a kazárja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!